Τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων Πίστεως Ελπίδος και Αγάπης τίμησαν φερώνυμοι ιεροί ναοί στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου και με την ευκαιρία της  εορτής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής το εσπέρας του Σαββάτου 16ης Σεπτεμβρίου στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην παραθεριστική  Πλατάνα  –  Κύμης πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο  Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα ιερείς όμορων ενοριών τον Οικονόμο Απόστολο Αλμαλιώτη εφημέριο του ιερού ναου και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Ιωάννη Τσακλάνο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε στην χορεία των μαρτύρων που που κοσμούν το αγιολόγιο της εκκλησίας και ιδιαιτέρως  στους νέους μάρτυρες  με παράδειγμα τις 3 θυγατέρες Πίστη  Ελπίδα Αγάπη και την μητέρα τους  Αγία Σοφία που μαρτύρησαν για τον Χριστό.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε με την συμμετοχή πολλών πιστών από την ευρύτερη περιοχής της Κύμης  η λιτανεία της εικόνας της Αγίας Σοφίας όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ευχήθηκε με τις πατρικές και εόρτιες ευχές του προς τους πιστούς που τίμησαν την εορτή

Τους ύμνους του πανηγυρικού εσπερινού απέδωσε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγγελος Στάμου με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας Σοφίας 17 Σεπτεμβρίου Κυριακή μετά την Ύψωση  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην   ενορία της Δροσιάς (Παλαιό Ζαπάντι) Δυστίων  επαρχίας Αλιβερίου με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Πρεσβύτερο Νικόλαο Καλιπολίτη εφημέριο των ενοριών Λεπούρων και Δροσιάς και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Απόστολο Μπάκουλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ λαμβάνοντας  εξ’ αφορμής της σημερινής ευαγγελικής περικοπής όπου  αναφέρθηκε στους λόγους του Χριστού περι της σωτηρίας της ψυχής.

Η Εορτή της Αγίας Σοφίας στην ιστορική  Γραμπιά επαρχίας Καρύστου.

Επίσης η εορτής Αγίας Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως Ελπίδος και Αγάπης εορτάστηκε στον φερώνυμο ιερό ναό του ιστορικού  χωρίου της Γραμπιάς – Καρύστου όπου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον εκ Στύρων  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως Οικουμενικού Πατριαρχείου  κ. Νίκανδρο με συλλειτουργούς τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καρύστου Πανοσ Αρχιμ Γεράσιμο Παρίση και τους Πρεσβυτέρους  π.  Γεώργιο Ράπτη εφημέριο Μύλων Καρύστου π. Γεώργιο Βλάχο εφημέριο του ιερού ναού.

VelisariouText
Banos
Fafoutis
Dourmas
Georgiou
Gikas
Kiousis
Kotis
Kousoula
Labrou
Lathouras
Levedi
Markou
Megaritis
Mexi
Mirotsos
NKiousis
Rigos
Stamou
Thalassinou
Thomas
Zervas
Sakelaraki
Tsaklari
Tsokani
Vathi
Zervas
Agelou
Aidini
Baka
Betas
Damianos
Dariveri
Giamarelos
Gianakaras
Kabouri
Karvounis
Katsos
Kodou
Makarona
Mastradona
Nikolaou
Rogas
Epimenoume
Falidas
Gerokostantis
Koukouzas
Lamprou
Pnevmatikos
Triadafilou
Afrati
Mekra
Paleologou
Spirou
Tsamaris
Zarganis
previous arrow
next arrow

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος ο οποίος αναφέρθηκε  στην σημερινή ευαγγελική περικοπή καθώς επίσης και στο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας και των τριών  τέκνων της Πίστεως Ελπίδος και Αγάπης.

Τέλος ο Σεβασμιότατος κ. Νίκανδρος μετέφερε και τις πατρικές και εόρτιες ευχές του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Την εορτή τίμησαν ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος ο πρώην Δήμαρχος Καρύστου κ. Νικόλαος Μανώλης  και οι πιστοί της ενορίας εκ  της ευρύτερης περιοχής της Καρύστου.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας Γραμπιάς είναι χτισμένος επάνω από τις 5 βρύσες όπου τον Μάρτιο του έτους 1826 έγινε η φονική μάχη για την κυριαρχία των πηγών μεταξύ των Τούρκων και των στρατευμάτων του Φαβιέρου που πολιορκούσε το φρούριο του Καστέλ Ρόσο της Καρύστου.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia