ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Τρεις άδικοι θάνατοι συνανθρώπων μας, των δύο πιλότων του Canadair και του κτηνοτρόφου από τον Πλατανιστό, περίπου 20.000 στρέμματα καμένο δάσος, καλλιέργειες, ελιές, κοπάδια, μελίσσια, στάβλοι, βοσκοτόπια, και μελισσοκομεία.
Η τραγωδία αυτή και οι αντίστοιχες στη Μαγνησία, στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Αττική… προβάλλουν με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη. Κάνουν “στάχτη” το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν “προστασίας της ανθρώπινης ζωής”.Επιλεκτική ανικανότητα του κράτους για την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος…
Τι και αν έχουν προηγηθεί οι μεγάλες και συνεχείς φωτιές τα τελευταία χρόνια που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα στην Κάρυστο αλλά και στην υπόλοιπη Εύβοια… Πλατανιστός, Αντιά, Αετός, Κατσαρώνι, Μαρμάρι, Φυγιάς, Νημποριό, Πολυπόταμος, Κοκκίνι, κάμπος Καρύστου και η καταστροφή στη Β. Εύβοια, αποτελούν ένα σωρό τραγικά γεγονότα που αποδεικνύουν την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατεύσει την ζωή, τις λαϊκές περιουσίες, το περιβάλλον.
Η πρόληψη απέναντι σε δασικές πυρκαγιές αλλά και καταστροφές από άλλες αιτίες παραμένει άγνωστη λέξη.Έτσι και φέτος…Δασικοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί, οι αντιπυρικές ζώνες είναι ανύπαρκτες, δασικές εκτάσεις ακαθάριστες γύρω από χωριά και οικισμούς, χωρίς επαρκές δίκτυο κρουνών και δεξαμενών, χωρίς μέτρα για την επάρκεια του νερού.
Στην κοινότητα Καφηρέα με το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο των Βαλκανίων, παρά τα εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων και τα βαριά μηχανήματα των εταιριών που δουλεύουν, την κρίσιμη ώρα δε διατέθηκε ούτε μια μπουλντόζα για αντιπυρική ζώνη. Αντίθετα, οι εταιρίες απομάκρυναν άρον άρον τα μηχανήματά τους για να μην κινδυνεύσουν.
Την ώρα που ο Πλατανιστός και τα χωριά του Καβοντόρο έμεναν για 3 και πλέον μέρες χωρίς ρεύμα από το κατεστραμμένο εναέριο δίκτυο ρεύματος, τα «πράσινα» αρπακτικά κονομούσαν ασταμάτητα γιατί το δικό τους δίκτυο ρεύματος είναι υπόγειο. 
Στο δασονομείο Καρύστου υπάρχουν μόλις 3 υπάλληλοι, κανένας δασεργάτης και δασολόγος, δηλαδή το αναγκαίο προσωπικό για να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες πρόληψης πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Αποτέλεσμα της δασοκτόνας, αλλά κατά τ’ άλλα «κοστολογημένης στα όρια των αντοχών της οικονομίας» πολιτικής τους.
Η πυρόσβεση γίνεται κάθε φορά με μεγάλης ηλικίας και λιγότερα από τα αναγκαία πυροσβεστικά οχήματα, που ενδείκνυνται επιστημονικά για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι ελάχιστοι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, οχήματα που έμεναν από φθαρμένα λάστιχα και μηχανικά προβλήματα, με μάνικες που θέλουν συνεχώς μπαλώματα ή που δεν ταιριάζουν πάντα με τους κρουνούς και από όχημα σε όχημα.Έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα, το εχθρικό για τον λαό κράτος να παίρνει προσωπικό από την πυροσβεστική (που έχει πάνω από 4.500 κενά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων), για να τους βάλει οδηγούς σε ασθενοφόρα, θέτοντας στην πράξη το δίλημμα αν θα «πεθαίνουμε» στις καρότσες στον δρόμο για το νοσοκομείο ή αν θα είμαστε πυρόπληκτοι σε κάθε καύσωνα.
Αυτό είναι το «έργο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που είναι για τους λίγους και όχι για όλους. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος ως κόστος.
Πρόκειται για εγκληματική πολιτική επιλογή όλων, της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που αποδεικνύει ότι τα κέρδη των ομίλων και το δικαίωμα στη ζωή σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι ασυμβίβαστα.
Στο καταστροφικό αυτό «έργο» ευθυγραμμίζεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, οι περιφέρειες και οι δήμοι. Τα αποτελέσματα της λεγόμενης «αποκεντρωμένης διοίκησης» του περιβόητου «επιτελικού κράτους» τα βλέπουμε όταν δε μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα γεγονότα στον Πλατανιστό.Το ΚΚΕ προειδοποιούσε…
Ερώτηση στη βουλή: Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο (27.3.2023)
(…) Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών. (…)(…) Κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο του 2022, οι καμένες εκτάσεις στη χώρα ανήλθαν σε 178.770 στρέμματα. (…)
Ερώτηση στη βουλή: 
 Λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας ενόψει του καύσωνα (11.7.2023)
(…) Παραμένει για μια ακόμα χρονιά η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, η ανύπαρκτη λήψη μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την υποστελέχωση υπηρεσιών, με την ύπαρξη διαφορετικών εργασιακών σχέσεων πυροσβεστών, με προβλήματα τόσο στον επίγειο όσο και τoν εναέριο στόλο αφού τα αεροσκάφη Canadair έχουν ξεπεράσει τα 45 χρόνια πτητικού έργου και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά.
Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς: Συνάντηση με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας (21.7.2023)
(…) Στη συνάντηση αναδείχθηκαν οι εγκληματικές ελλείψεις σε υποδομές, έμψυχες και υλικές για την επαρκή πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών (…). Η κυβέρνηση αντί να εξαγγείλει μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, εξαγγέλλει νέες πράσινες μπίζνες και πιο «επιθετική» εμπορευματοποίηση των δασών. (…)
Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου: Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης για τις πυρκαγιές (20.7.2023)Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πυροσβεστικοί κρουνοί; Είναι ελεγμένη η συμβατότητά τους με τα οχήματα της Πυροσβεστικής και του δήμου; Υπάρχει επαρκής αριθμός δεξαμενών σε όλη την έκταση του δήμου και γεμάτες νερό; Έχουν καθαριστεί και διανοιχθεί οι δασικοί δρόμοι; Οι εργαζόμενοι του δήμου έχουν κάνει ασκήσεις συντονισμού μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα; Έχουν τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας; (…)Μόνο ο λαός σώζει το λαό!
Αυτό που επείγει είναι: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη ξαναζήσουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή όλων των πληγέντων και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά έργα και να προχωρήσουν οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά. Να δοθούν απαντήσεις στα αίτια της πυρκαγιάς χωρίς να αποκλείεται εκ των προτέρων ούτε ο εμπρησμός, ούτε τα ασυντήρητα δίκτυα ρεύματος που οφείλονται και για προηγούμενες πυρκαγιές.
Η πείρα από αντίστοιχες καταστροφές στη Β. Εύβοια, το Ληλάντιο και αλλού δείχνει πως μόνο η οργανωμένη διεκδίκηση των πληγέντων μπορεί να ασκήσει πίεση σε κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο ώστε άμεσα να υπάρξει στήριξη και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα. Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, τους εκλεγμένους του στη βουλή, την περιφέρεια και το δήμο θα βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες της περιοχής μας.
Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ

Τομεακή Οργάνωση ΕύβοιαςΣαμαρτζή 24 & Γκορτζή Χαλκίδα, 34100emailkke.toevias@gmail.com τηλ. 22210 81166, 22210 826803
MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia