Μόλις έχουμε διαβεί το κατώφλι του 2023, γεμάτοι όνειρα και φόβους, στόχους και ανασφάλειες και η αναζήτηση για το πως θα γίνουμε πιο δυνατοί απέναντι σ ε ότι ενδέχεται να μας βάλει “δύσκολα”, ξέρουμε πως είναι η μοναδική διέξοδός μας.

Σε λίγες ημέρες, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, μετά την επίσημη παρουσίαση στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, θα βρίσκεται στα χέρια μας το δεύτερο τεύχος του «Coaching Ημερολόγιο: Και όμως…Γίνεται» ένα βιβλίο, ως ρεαλιστικό εργαλείο διαχείρισης της ρουτίνας της καθημερινότητάς μας, έρχεται για δεύτερη χρονιά να συμβάλει στην εύρεση των κλειδιών που θα λύσουν τα δεσμά από κατεστημένες αντιλήψεις που τρέφουν στείρες προσδοκίες μας.

Η οικογένεια κ. Ρούμπου από την παρουσίαση «Coaching Ημερολόγιο: Και όμως…Γίνεται 2022» 

Ο Κωνσταντίνος Α. Ρούμπος, Ιατρός, Ψυχοφυσικοθεραπευτής με εξειδίκευση στο Coaching Υγείας καθώς και Εκπαιδευόμενος Γνωσιακός Συμπεριφοριστικός Θεραπευτής ΕΚΠΑ, στο ρόλο του συγγραφέα, είναι ένας άνθρωπος, επιστήμονας, σύζυγος, γονέας και φίλος δοτικός και αλληλέγγυος για τον συνάνθρωπο όπως μαρτυρούν τα άτομα του οικείου και επαγγελματικού περιβάλλοντός του.

“Η εργασία του και οι γνώσεις του ως γιατρός, αναζητούσαν πάντα τον ιδανικότερο τρόπο προσέγγισης και προσφοράς στον ασθενή.” λένε αναφορές στον κ. Ρούμπο, που μας έδωσαν το έναυσμα για μια φιλική και ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του.

Του θέσαμε ερωτήματα και ας δούμε τι απαντάει :

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως γεννιέται η ιδέα της συγγραφής ; Υπερισχύει η δύναμη της γνώσης, της προσφοράς ή του μοιράζομαι αυτά που αισθάνομαι;

ΚΩΝ. ΡΟΥΜΠΟΣ : Η ιδέα της συγγραφής γεννιέται από την εσωτερική μου ανάγκη να διαπραγματευτώ σε βάθος θέματα που με απασχολούν και με αγγίζουν (ενοχές, κριτική των άλλων, άγχος, αυτοσεβασμός κλπ. Αποτυπώνοντάς τα στο χαρτί και αξιοποιώντας τα, μου δίνεται η ευκαιρία να γίνω καλύτερος. Εγώ σε σχέση μ’ εμένα του παρελθόντος. Η διαδικασία της συγγραφής  μου προσφέρει γνώση και γίνεται το κίνητρο να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους ανθρώπους να γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό και να βιώσουν και εκείνοι τα θετικά στοιχεία που απορρέουν από τη διαδικασία της αυτό-εξέλιξης,  μέσα από τις τεχνικές της αυτό-βοήθειας, αυτό-υποστήριξης, αυτό-αγάπης. Άρα συνυπάρχει και η προσφορά και το μοίρασμα της γνώσης αλλά και του συναισθήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Μετά την συγγραφική σου πρεμιέρα, με το πρώτο «Coaching Ημερολόγιο: Και όμως…Γίνεται 2022»  και μόλις πριν την κυκλοφορία του δεύτερου «Coaching Ημερολόγιο: Και όμως…Γίνεται 2023» ποιες είναι οι σκέψεις σου που πρωταγωνιστούν ; Υπάρχουν αρνητικές;  ή έστω κάποια αμφιβολία;

ΚΩΝ. ΡΟΥΜΠΟΣ : Η πρώτη σκέψη ήταν και είναι αν θα τύχει της ίδιας –ομολογουμένως άριστης περσινής- αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό. Η δεύτερη σκέψη είναι αν θα φανεί πραγματικά χρήσιμο στον κάθε αναγνώστη, δηλαδή αν θα αποτελέσει το ερέθισμα για να ξεκινήσει τη διαδικασία της εσωτερικής του αυτό-διερεύνησης. Η τρίτη σκέψη είναι αν και του χρόνου θα είμαι καλά, να το ξανακάνω. Ως μελλοντικός Γνωσιακός –Συμπεριφοριστικός Θεραπευτής μαθαίνω να μην εστιάζω σε αρνητικές σκέψεις, αλλά να εργάζομαι για τη δημιουργία αντίστοιχων θετικών. Αρνητικές σκέψεις ή κάποια αμφιβολία πάντα θα υπάρχει. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το σημαντικό εδώ είναι να μπαίνει η σκέψη στο μυαλό, αλλά να μην της δίνεις καρέκλα να καθίσει.  

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τα βιβλία σου έχουν έναν πρωτότυπο διαδραστικό χαρακτήρα . Μίλησε μας γι αυτό το εγχείρημα και πώς διαπίστωσες πως το εισέπραξαν οι αναγνώστες ;

ΚΩΝ. ΡΟΥΜΠΟΣ : Ό,τι κάνω, το κάνω με αγάπη, με συνέπεια, υπευθυνότητα και μεράκι. Η διάδραση είναι ο στόχος μου σ’ αυτή τη διαδικασία και επιτυγχάνεται με τη γλώσσα που χρησιμοποιώ η οποία είναι απλή, με εικόνες, με τη χρήση Coaching ερωτήσεων, με την ενότητα «Εργασία» και με το ότι είμαι ανοιχτός στην προσωπική επικοινωνία  για οποιαδήποτε πληροφορία, απορία, διαφωνία, επεξήγηση.  Μέσω των ερωτήσεων που απαντά ο αναγνώστης στον εαυτό του, χαράζει το δικό του δρόμο προς την επίτευξη των στόχων του, παίρνει δύναμη από τις ρήσεις φωτισμένων ανθρώπων και χαλαρώνει με τις στήλες «Ερωτήσεις χωρίς απάντηση» και «Εύκολες απαντήσεις για όλες τις δύσκολες ερωτήσεις». Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το χιούμορ είναι μία τεχνική θεραπείας. Φέτος εντάχθηκε και η ενότητα των ιστοριών που αποκαλύπτουν πιο άμεσα κι ευχάριστα τα μηνύματα του κάθε μήνα, όπως οι παραβολές. Οι αναγνώστες από πέρσι αλλά και φέτος με ενημερώνουν ότι τους αρέσει πολύ και ο τρόπος γραφής αλλά και η θεματολογία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πόσο συνεργάσιμοι είναι οι άνθρωποι σήμερα ανάλογα με την ηλικία τους στο να δεχτούν ή να επιζητήσουν συμβουλές αυτοβελτίωσης ;

ΚΩΝ. ΡΟΥΜΠΟΣ : Το να συμβουλεύσεις κάποιον είναι το μόνο εύκολο αλλά και η μεγαλύτερη παγίδα και για τον συμβουλάτορα και για το συμβουλευόμενο. Ο συμβουλάτορας μπορεί να θεωρήσω τον εαυτό του γνώστη και κριτή των πάντων κι ο συμβουλευόμενος κινδυνεύει να χάσει την αυτοεκτίμησή του. Φυσικά το αυθεντικό Coaching δεν είναι συμβουλευτική. Η Coaching προσέγγιση μέσω των σωκρατικών ανοιχτών διερευνητικών ερωτήσεων υποστηρίζει τον άνθρωπο  στο να ξεμπερδέψει τη σκέψη του, να εντοπίσει ποιο είναι το πραγματικό του πρόβλημα κι αν είναι περισσότερα του ενός, να βάλει προτεραιότητες, να βρει μόνος του τις λύσεις του και με αυτοδέσμευση να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων-λύσεων του. Άρα η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Ρόλο παίζει το πόσο ο καθένας θέλει πραγματικά να πάει ένα βήμα παρακάτω τη ζωή του. Δηλαδή ν’ αλλάξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Στην εποχή αυτή, οι πηγές πληροφοριών και ο όγκος τους είναι τεραστίου εύρους. Θεωρείς ότι επιδρούν θετικά στην εξέλιξη μας ; Υπάρχει διαχωρισμός σε χρήσιμες και σε άχρηστες; Και πως ένα κυρίως ευάλωτο άτομο θα μπορέσει να τις διακρίνει;

ΚΩΝ. ΡΟΥΜΠΟΣ : Φυσικά η τεχνολογία, οι πηγές και ο όγκος των πληροφοριών επιδρούν θετικά στην εξέλιξή μας, αρκεί να υπάρχει το φίλτρο της εγκυρότητας, της αυθεντικότητας, της χρησιμότητας και της ανατροφοδότησης. Όπως η τροφή, έτσι και η πληροφορία δεν πρέπει να μπαίνει μέσα μας «αμάσητη», αλλά αφού έχει αναλυθεί, εκτιμηθεί και τροποποιηθεί-αν χρειάζεται- ανάλογα με τα δικά μας δεδομένα και προσλαμβάνουσες, πάντα με τη βοήθεια της σκέψης. Δηλαδή με άλλα λόγια η πληροφορία να γίνεται τροφή για σκέψη. Ένα ευάλωτο άτομο θα μπορούσε να τα καταφέρει με τον ίδιο τρόπο, αρκεί να μην  πέσει στην παγίδα της υπερανάλυσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να διαβάσει το «Coaching Ημερολόγιο: Και όμως…Γίνεται 2023»  ;

ΚΩΝ. ΡΟΥΜΠΟΣ : Γιατί είναι ένα απλό και εύχρηστο  εργαλείο αλλαγής τρόπου σκέψης, δημιουργίας καινούργιων ερεθισμάτων που πυροδοτούν ενέργειες προς νέες κατευθύνσεις. Κατευθύνσεις αλλαγής. Είναι διαχρονικό, μπορεί να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί, έχει θέματα της καθημερινότητας και μέσω της αλλαγής τρόπου σκέψης επιτυγχάνεται και αλλαγή συμπεριφοράς πρώτα προς τον εαυτό μας και μετά προς τους άλλους. Κι αν δεν μπορεί ν’ αλλάξει ένα γεγονός μπορεί ν’ αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον το βλέπουμε, το ερμηνεύουμε και τελικά το αντιμετωπίζουμε. 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια είναι η ευχή σου για το 2023 που συνοδεύει το «Coaching Ημερολόγιο: Και όμως…Γίνεται 2023» :

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
BF95E030-2B14-47AF-A835-415BC42F3584
C48F6475-B1EC-475F-94FC-227226DC0549
72A3FFAA-19DC-41DB-BE84-1B956A60C87C
previous arrow
next arrow

ΚΩΝ. ΡΟΥΜΠΟΣ : Εύχομαι όλος ο κόσμος να ζήσει τ’ όνειρό του και μέσα από αυτό να βρει την εσωτερική του γαλήνη και ηρεμία. Και να μην ξεχνάτε να ονειρεύεστε γιατί το χειρότερο πράγμα από το να είναι κάποιος τυφλός είναι το να μην κάνει όνειρα.

Από eXpressEvia