Με λαμπρότητα και τις πρέπουσες τιμές  αγαλομένη  η αγιοτόκος νήσος της Ευβοίας και ιδιαιτέρως άπασα η  Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου με την ποιμαντική και πνευματική  καθοδήγηση του Σεπτού Ποιμενάρχου της Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ η γενέτειρα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου εκ του χωρίου  γεννηθέντος  Άγιος Ιωάννης  Αλιβερίου  τίμησε τον εξ’ αυτής ασκητικό γόνο ευκλεή και ενός εκ των  καταταγέντων  εκ νήσου της Εύβοιας και της μεταξύ αυτών σεπτής   χορείας των Ευβοέων Αγίων της τον  Όσιο Πορφύριο του οποίου η ιερά μνήμη έλαβε χώρα εκ μεταθέσεως της λαμπράς προλαβούσης  εορτής το 2ήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου με τις λατρευτικές εκδηλώσεις στον ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της γενέτειρας του Οσίου Πορφυρίου όπου το εσπέρας του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου μετα των συνχοροσταντούντων Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.Νικάδρου και του Σεπτού Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενοι απο τους Πανοσ Αρχιμ Αγαθάγγελο Κόκλα Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Νικόδημο Πόγκα  Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου  χορεία ιερέων εκ των Ιερών Μητροπόλεων Καρυστίας  Κηφισίας και Χαλκίδος και των διακόνων αλλά και την συμμετοχη των πιστών που τίμησαν την εορτή εξ μεταξύ εξ αυτών παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Θεοδώρου Ιωάννης Πιλάτης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αγίου Ιωάννου κ. Δημήτριος Λάμπρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στην προσφώνηση   εκφραζόντας τις θερμές ευχαριστίες για την αποδοχή της προσκλήσεως και παρουσία του στην εορτη  προς τον  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο παραθέτοντας του την ηγεμονία  του  θεολογικού λόγου του να απευθύνει στους πιστούς.

Εκ μέρους του αντιφώνως  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Φιλόθεος  εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την θερμή  πρόσκληση του Σεπτού Ποιμενάρχου Μητροπολίτου και ηγεμόνα  των θεοπνεύστων κηρυγμάτων του που αναπτύσει με την ευφράδια του λόγου του στους πιστούς  διαποιμαίνοντας επι πολλά συναπτά έτη την ιερά μητρόπολη.

 Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος κ.Φιλόθεος λαμβάνοντας εξ αφορμής απο το τροπάριο των αποστίχων του εσπερινού  προς τιμήν του Οσίου Πορφυρίου αναφέρθηκε στην διπλή ιδιότητα του Αγίου ως μοναχού και ιερέως τονίζοντας ότι αποτελεί πρότυπο βίου για τους πιστούς μέσα απο την τήρηση των εντολών του θεού και την φανέρωση του ίδιου του Χριστού δια τον έργων του.

Μετά το πέρας του εσπερινού εψάλει η ιερά παράκληση του Οσίου Πορφυρίου.

Εκ του  αναλογίου απέδωσαν τους ύμνους χορός ιεροψαλτών της σχολής βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου με έδρα την Κάρυστο με χοράρχη τον μουσικολογιώτατο διευθυντή   αυτής  Πρωτοπρ Σωτήριο Τσούγκα εφημέριο Αετού επαρχίας Καρύστου.

Την επομένη ημέρα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στον προαναφερθέντα ιερό ναό χοροστάτησε μετά της ευγενούς και φιλοξένου προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου   κ. Σεραφείμ ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος και εν συνεχεία έλαβε χώρα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Σεβσσμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου με συλλειτουργούς τους Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Ευσταθίου Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Νικόδημο Πόγκα Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας Νικόδημο Τσιμόγιαννη Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως  Καρυστίας  Νεκτάριο Καπενή τον Πρωτοπρ Βασίλειο Πασσά εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και τους Διακόνους Στυλιάνο Πεταχτή Απόστολο Μπάκουλη και του εν τω ιερό βήματι  συμπροσευχόμενου εξ Αγίου Ιωάννου καταγομένου Πρωτοπρ Δημητρίου Πιλάτη.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού κήρυξε τον θείο και θεόπνευστο λόγο του αναπτύσσοντας με την ηγεμονία του λόγου του  προς τους πιστούς  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ο οποίος αναφέρθηκε μέσα από τους θεόπνευστους λόγους του Αποστόλου Παύλου που φανερώνει την σχέση όλων των πιστών με τον θεό πατέρα και δημιουργό μας οι οποίοι δεν είμαστε ξένοι αλλά οικείοι του θεού πλάσματα και έργα των χειρών του και ενωνόμαστε μαζί του μέσα στο σώμα της μητέρας  εκκλησίας με την συμμετοχή μας στα ιερά μυστήρια και ιδιαίτερα στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κατακλείοντας τον θείο λόγο του αναφέρθηκε στην πίστη που έχουν στον Χριστό οι άγοι και έζησαν με την άσκηση τους μέσα ατην πνευματική ησυχία με το παράδειγμα  όπως έζησε  ο Άγιος Πορφύριος ο οποίος υπήρξε πρότυπο στην νοερή άσκηση και έζησε για την αγάπη του Χριστού  μέσα στην καθημερινή κοινωνία με τις  πνευματικές ασκήσεις και τα αθλήματα του κοντά στους ασθενείς να τους παρέχει την υγεία.

Κατα την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευλόγησε το κόλυβο του αγίου και προέστη της λιτανείας μετά των συνιερουργούντων μητροπολίτων Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρο Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου κλήρου και λαού με την συμμετοχή τους στην εορτή.

Επίσης τα αναλόγια πλαισίωσαν χοροί ιεροψαλτών εκ δεξιού χορού έψαλε ο μουσικολογιώτατος Πρωτοπρ Χρήστος Κυριακόπουλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνος και εξ αριστερού χορού ο μουσικολογιώτατος Πρωτοπρ Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος ενορίας Αετού  και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου με έδρα την Κάρυστο.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αγίου Ιωάννου κ. Δημήτριος Λάμπρου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου και της Oμοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας κ. Αναστάσιος Δημητρίου εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Αλιβερίου του Λιμεναρχείου Καράβου – Αλιβερίου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερ;iου το οποίο πλαισίωσε την εικόνα στην λιτανεία με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου και την άπασα  συμμετοχή των φιλεόρτων πιστών που τίμησαν την εορτή.

Την όλη επιμέλεια της εκκλησιαστικής τάξεως  της ιεράς πανηγύρεως  είχε ο εφημέριος του ιερού ναού Πρωτοπρ Ευάγγελος Βογιατζής σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τους εθελοντές της ενορίας.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης. Σταματούλα Λεβέντη.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia