Τίποτα δεν φαίνεται να τους σταματά δυστυχώς …. ούτε η προσφυγή των Συλλόγων “ΤΙΤΘΗ” Βέλους, “Κουτουμουλά” Δύστου, “Προφήτης Ηλίας Καλεντζίου” και η κοινότητα Καλεντζίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της οποίας η εκδίκασή αναμένεται στις αρχές του 2023.

Ούτε η φωνή της Εύβοιας που αντήχησε δυνατά από την αθρόα κινητοποίηση της 13ης Νοέμβρη φαίνεται να τους άγγιξε, ούτε τόσες άλλες κινητοποιήσεις που γίνονται επαναλαμβανόμενα ανά την Εύβοια, ούτε όμως και το ότι στην κοινότητα Καλεντζίου από την μία πλευρά υπάρχει ήδη αιολικό πάρκο.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι βλέποντας το χωριό τους να καταστρέφεται και τις περιουσίες τους να χάνονται και να πνίγονται μέσα στον ασφυκτικό κλοιό των ανεμογεννητριών που δημιουργείται γύρω του.

Τα σκαφτικά μηχανήματα, έφτασαν την Παρασκευή το βράδυ 18 Νοεμβρίου και έπιασαν δουλειά από το περασμένο Σάββατο 19 Νοεμβρίου, ισοπεδώνοντας το βουνό και ανοίγοντας τεράστιους δρόμους, “ανενόχλητα”, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι του χωριού, προχωρώντας σε μήκος της κορυφογραμμής. Τα μηχανήματα ξεκίνησαν από τα διοικητικά όρια του Βέλους, από κάποιο σημείο θα μπουν στα διοικητικά όρια του Δύστου και θα φτάσουν εκεί που θα τοποθετηθεί η ανεμογεννήτρια στα όρια του Καλεντζίου.

Στον τοποθετημένο ανεμολογικό ιστό, όπου θα καταλήξει αυτός ο δρόμος των 2.400 μέτρων μήκος, του οποίου γίνεται η εν λόγω διάνοιξη, απέναντί του στην κορυφή άλλου βουνού, βρίσκεται σε αναμονή ακόμη ένας ανεμολογικός ιστός με ότι αυτό συνεπάγεται.

Να σημειώσουμε ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κ. Δημήτρης Θωμάς, κα Αλεξάνδρα Θαλασσινού και κ. Κώστας Κέκης, ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διάνοιξης του δρόμου, η οποία ξεκίνησε όλως αιφνιδίως πριν λίγες μέρες για την εξυπηρέτηση της εγκατάστασης νέων  ανεμογεννητριών.

Οι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών αυτών, έχουν χάσει κυριολεκτικά την υπομονή τους. Περιμένουν με αγωνία τις κινήσεις που θα αποφασίσει ο δήμος, και θεωρούν δεδομένο πως αυτή τη φορά, ο δήμος θα μπει μπροστά στον αγώνα που θα σταματήσει ακαριαία τις νέες ενέργειες των επενδυτών, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πρόσφατες δεσμεύσεις του.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia