Αποτροπιαστικά και απερίγραπτα, τα όσα διαπίστωσε το expressevia.com κατόπιν καταγγελίας και υπόδειξης του σημείου από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΣΥΝΕΡΑΣΙΑ”, κ. Γεώργιο Θεοδώρου.

Οι δεξαμενές των λυμάτων είναι δίπλα στο ποτάμι Χόνδρος, αλλά δεν είναι επαρκείς και τα λύματα εκβάλουν στον ποταμό.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την τραγική αυτή κατάσταση. Το λιγότερο είναι η δυσοσμία στην περιοχή, το χειρότερο είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα καθώς τριγύρω υπάρχουν ελιές, οπωροφόρα δέντρα, καλλιέργειες με λαχανικά και περιβόλια.

Όπως αναλυτικά εξηγεί ο κ. Γεώργιος Θεοδώρου, “10 χρόνια τα λύματα πηγαίνουν στον ποταμό «Χόνδρο».
Η Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου, είχε την τύχη να έχει Πρόεδρο οραματιστή, αγωνιστή, ακούραστο, αγαπητό και ικανό. Τον Γεώργιο Ρήγα (ΕΤΑΣ), ο οποίος έφτιαξε το αποχετευτικό δίκτυο στο χωριό από το 1982. Έργο πρωτοπόρο για την εποχή του.
Οι ανάγκες όμως και ο χρόνος ξεπέρασαν τις δυνατότητές του. Το 2012-13 τα πηγάδια γέμισαν και τα λύματα βγήκαν στην επιφάνεια. Η τότε διοίκηση του δήμου ως λύση «εφεύρε» την τοποθέτηση μιας σωλήνας και την παροχέτευση των λυμάτων στον ποταμό Χόνδρο που είναι ακριβώς δίπλα. Η σημερινή διοίκηση «ικανοποιημένη» με τη λύση αυτή δεν έκανε τίποτα για να λύσει το πρόβλημα. Δέκα χρόνια τώρα τα λύματα πέφτουν ασταμάτητα επί 24ώρου βάσεως στο ποτάμι. Πρόεδρος και δημοτική αρχή περί άλλων τυρβάζουν. Δέκα χρόνια ένα ολόκληρο χωριό ρίχνει τις ακαθαρσίες του (χωρίς να το γνωρίζει) στην κοίτη του ποταμού που διασχίζει τον πιο εύφορο κάμπο του χωριού, όπου οι κάτοικοι έχουν τα περιβόλια τους. Ένα ποτάμι που φτάνει και χύνεται στη Μουρτερή. Πόσες χιλιάδες τόνοι έχουν πέσει στο ποτάμι;

Τι ζημιά μπορεί να έχει γίνει και πόσο μπορεί να μας επηρεάζει;
Αυτοί που έχασαν το Βιολογικό του Αυλωναρίου, αυτοί που χρόνια τώρα είναι ανύπαρκτοι και αναποτελεσματικοί, αυτοί που κονταροχτυπιούνται για το ποιος έχει κάνει τα περισσότερα έργα, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι και για πολλά άλλα. Και επειδή «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», μήπως είναι ώρα να παρέμβει ο Νόμος;

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia