Μια μοναδική εικόνα γεμάτη μαγεία κατέγραψε φωτογράφος κ. Νώντας Καλογιάννης, από τα παράλια της Κύμης, με το πλοίο της Σκύρου που εκτελεί το δρομολόγιο Σκύρος Κύμης και το αντίστροφο καθημερινά. Αυτή τη φορά το βλέπουμε όπως δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ, ή τουλάχιστον δεν βρέθηκε κάποιος φωτογραφικός φακός να το καταγράψει. Ανοιχτά της Κύμης ο “Αχιλλέας” αιωρείται μεταξύ ουρανού και θάλασσας.
Κι αυτό λόγω του σπάνιου Μετεωρολογικού φαινομένου “Φάτα Μοργκάνα” που δημιουργεί ένα διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα , το οποίο προκαλούν οι θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Δημιουργείται θερμοκρασιακή αναστροφή όταν ο ήλιος θερμαίνει την ατμόσφαιρα πάνω από τη γη ή τη θάλασσα δημιουργώντας ποικιλία κλιμακούμενων θερμοκρασιών και με έναν διπλό αντικατοπτρισμό κι έτσι μπορούμε να δούμε στον ορίζοντα πλοία, νησιά, βράχοι κτλ, να εμφανίζουν το είδωλο τους σαν να αιωρούνται.
Όπως διαβάζουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, η ονομασία Φάτα Μοργκάνα αποτελεί εξιταλισμένη απόδοση του μεσαιωνικού αγγλικού ονόματος Μόργκαν ή Μοργκάνα λε Φέι, της μάγισσας και ετεροθαλούς αδελφής του Βασιλιά Αρθούρου, των θρύλων του κύκλου του Αρθούρου και χρησιμοποιείται στη σικελική παράδοση για να υποδηλώσει ένα ιδιαίτερο είδος διπλού αντικατοπτρισμού, ένα οπτικό φαινόμενο, που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή, όπου εκεί βρίσκεται το φανταστικό παλάτι της Φάτα Μοργκάνα. Τα αντικείμενα στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.
Όταν ο καιρός είναι ήπιος, η απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να δράσει ως διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο. Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα τη διαφυγή θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα..
Η “Φάτα Μοργκάνα” υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς (superior mirage), που διακρίνονται από τους πιο συνηθισμένους κατώτερους αντικατοπτρισμούς (inferior mirage), οι οποίοι δημιουργούν την οφθαλμαπάτη μακρινών νερόλακκων στην έρημο και “υγρού οδοστρώματος” στους πολύ ζεστούς δρόμου.