Ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στην 2η ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, την Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, ήταν ένα θέμα από εκείνα τα εξαιρετικά σοβαρά που δυστυχώς χρονίζουν.

Πρόκειται για τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε οικίες και ρήγματα που έφταναν 4 και 7 μέτρα βάθος, τον Απρίλιο του 2020 στην κοινότητα Οξυλίθου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Συγκεκριμένα στον κεντρικό δρόμο Οξυλίθου προς το Κλιματάρι που έχει χαρακτηριστεί επαπειλούμενη περιοχή και στους Νανιάνους που είναι η πληγείσα περιοχή, όπου υπάρχουν συνολικά, περίπου 10 σπίτια .

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1556 / Β / 4 – 4 – 2022 τα κτίσματα που καταστράφηκαν δικαιούνται την χορήγηση της κρατικής στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών όμως…

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου οφείλει πρωτίστως να πραγματοποιήσει γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη ώστε να προχωρήσει η Διαπιστωτική Απόφαση για την υπηρεσία και να χορηγηθεί η αποζημίωση που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι πληγέντες στη συνεδρίαση βάσει εγγράφων, η υπηρεσία του δήμου εξαρχής έχει επιδείξει πρωτόγνωρη αδιαφορία για το πρόβλημά τους καθώς χρειάστηκε 19 Αύγουστο του 2020 να φτάσουν στον Εισαγγελέα Χαλκίδας για την ολιγωρία του Δήμου να αποστείλει το απαραίτητο έγγραφο στην διεύθυνση φυσικών καταστροφών ώστε να έρθουν για την αυτοψία και τον έλεγχο των ζημιών. Το έγγραφο τελικά είχε συνταχθεί από την τεχνική υπηρεσία και πρωτοκολλήθηκε 21 Ιουλίου, αλλά έφτασε στην Δ.Α.Ε.Φ.Κ-.Κ.Ε ένα μήνα μετά, 18 Αυγούστου , η οποία προσήλθε στις 25 Αυγούστου και διαπίστωσε μία κατοικία προς κατεδάφιση και τρεις κατοικίες με κίτρινη σήμανση.


Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα δεν ακολούθησαν οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμου, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, οι οποίοι διέψευσαν τον Ειδικό Σύμβουλο, Γεωλόγο του Δήμου κ. Αναστάσιο Βελισσαρίου κάτοικο Οξυλίθου, που επέρριψε την ευθύνη στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ανατολικής Αττικής γιατί δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Οι πληγέντες διαμαρτυρόμενοι προς τον Δήμο, μιλώντας με ονόματα, υποστήριξαν πως η εν λόγω υπηρεσία απαντά πάντοτε πρόθυμα κι εξυπηρετικά.
Να σημειωθεί ότι η γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη είναι απαραίτητη όχι μόνο για τα κτίρια που έχουν πληγεί αλλά για να αποτυπωθεί η κατάσταση επικινδυνότητας της περιοχής, όπου υπάρχουν κι άλλες κατοικήσιμες οικίες.

Πάντως όπως ανέφεραν, ο τότε αντιδήμαρχος έργων και σημερινός Δήμαρχος κ. Νίκος Μπαράκος, το Σεπτέμβριο του 2022 σε συνάντησή του με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους είπε χαρακτηριστικά “Έχουμε κάνει πολλά για εσάς”, όμως στην χθεσινή συνεδρίαση υποστήριξε ότι το ζήτημα έχει αναλάβει αποκλειστικά ο κ. Βελισσαρίου.
Έκτοτε, από το 2022 ούτε μία απάντηση δεν έλαβαν στα γραπτά αιτήματά τους οι πληγέντες ενώ κατά την συνεδρίαση ο Δήμαρχος κ. Μπαράκος τους κατηγόρησε ότι ψεύδονται, χωρίς όμως στη συνέχεια να αιτιολογήσει τον ισχυρισμό του.

Και γι’ αυτό το θέμα που ξεκίνησε το 2020, ο τότε αντιδήμαρχος έργων και σήμερα Δήμαρχος Δήμου Κύμης Αλιβερίου κ. Νίκος Μπαράκος στο χθεσινό συμβούλιο έδειξε να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με το πρόβλημα καθώς όχι μόνο δεν έχει γίνει γεωλογική ή γεωτεχνική μελέτη για να καταφέρουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες, αλλά δεν ξέρει ακόμη ούτε, αν αυτή “η μελέτη στοιχίζει 10.000 € ή 200.000 €” όπως ανέφερε ο ίδιος.

Και μετά από όλα αυτά οι πληγέντες καταγγέλλουν επιπλέον, πως παρά το μέγεθος της καταστροφής και τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής, δεν έχουν γίνει ούτε υποτυπώδη αντιπλημμυρικά έργα ώστε στις επόμενες βροχοπτώσεις να μην κινδυνέψουν κι άλλες κατοικίες.

ΒΙΝΤΕΟ

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia