Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός , στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την Τρίτη 12/12/2023

Με τη συγκρότησή της η Νέα Αριστερά ξεκινά την πορεία της στον ανανεωτικό και ριζοσπαστικό χώρο της αριστεράς με ένα χρέος, τη συσπείρωση του κόσμου που εγκαταλείπει το ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο οι δημόσιες αποχωρήσεις, όσο και τα υπόγεια ρεύματα των μετακινήσεων έχουν τέτοια μαζικότητα που δίνουν μια απρόσμενη δυναμική. Η διάλυση και καταρράκωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός ΣΥΡΙΖΑ που έχασε την ψυχή του και θα υπάρχει πλέον ως ανάμνηση, είναι πια ραγδαία.

Θα περίμενε κανείς από συντρόφους που έμειναν πίσω, να επιδείξουν τα ανάλογα αντανακλαστικά, να περιφρουρήσουν τις αξίες του χώρου, να μη χτίζουν τείχη (είναι βέβαιο ότι θα ξαναβρεθούμε με πολλούς από αυτούς) και να μη βλέπουν ως μοναδικό αντιπαλό τους τη Νέα Αριστερά, παρά μόνο τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση της νέας παράταξής αλλά και τα άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις επιθέσεις που δέχονται και να στηρίζουν με τη συμμετοχή τους το σημαντικό έργο που πέτυχε στη θητεία της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία για παράδειγμα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) Αλέξη Χαρίτση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τόσο ως Γενικός Γραμματέας, όσο κι ως Υπουργός, ήταν σημαντική και αποτελεί εγγύηση για το αύριο αυτού του ελπιδοφόρου εγχειρήματος.

Δεν ξεκινά λοιπόν από το μηδέν η νέα Κ.Ο. της Αριστεράς. Έχει επιδείξει σημαντικό έργο, τη στήριξη του οποίου ζήτησε πρόσφατα και ο επικεφαλής της τότε Κυβέρνησής μας, ο Αλέξης Τσίπρας. Η υπεράσπιση όμως αυτού του ιστορικού επιτεύγματος έρχεται με καθυστέρηση 4,5 χρόνων (από τον Ιούνιο του 2019) και στα χρόνια αυτά κυριάρχησε μια αποδόμηση που είχε ως αποτέλεσμα αλλεπάλληλες ήττες κι ένα μέλλον αβέβαιο.

Το ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο: Γιατί αγνοήσαμε τα μηνύματα των εκλογέων του 2019, το «προσέχετε» του 23,7% των ευρωεκλογών και το «είμαστε ακόμη εδώ» του 31,53 % των εθνικών εκλογών;

Το χειρότερο όμως ήταν ότι μπήκαμε στις εξελίξεις της διαδοχής, χωρίς να υπάρχει έστω και μια ελάχιστη δυναμική ανάκαμψης. Κι όταν έληξε ο χρόνος και η διαδικασία μετάβασης στη νέα ηγεσία, αναδείξαμε ως πρωταγωνιστή έναν πρόεδρο, που βρίσκεται μακριά από κάθε αριστερή ιδέα και πρακτική και που πλην των άλλων συστηματικά επιχειρεί να απαξιώνει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του προκατόχου του προέδρου.

Η Νέα Αριστερά όμως σήμερα, πέραν της συσπείρωσης του κόσμου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να προχωρήσει και σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις με δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος μας στη μάχη κατά της δεξιάς.

Πιστεύω πια ότι η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποτελεί μονόδρομο.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia