Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 7η Σεπτέμβρη 2023 η μείζονα αντιπολίτευση ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της οφειλής της ΔΕΥΑΚΑ προς τη ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Κέκης, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι τα χρέη αυτά  δεν έπρεπε να αποκρυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο ανέδειξε την ουσία του προβλήματος πέρα από τις ανούσιες αντιπαραθέσεις των άλλων συνδυασμών καθώς η απάντηση της ΔΕΥΑΚΑ φέρνει στο φως τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, αυτές με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη όποια η επόμενη δημοτική αρχή.

1) Το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, και η ΔΕΥΑΚΑ σαν επιχείρηση που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος,  Έτσι η τιμή του νερού – εμπορεύματος καθορίζεται με βάση τους νόμους της αγοράς και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΥΑΚΑ απειλεί με τιμολόγια της τάξης των 1025 ευρώ ανά κυβικό για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος.

Η δημοτική αρχή  με τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες», που επικαλείται ότι καταβάλει για να μην μετακυλήσει αυτό το κόστος στους δημότες, γίνεται μαρτυριάρα χωρίς να το θέλει! Γιατί απλά επιβεβαιώνει ότι συμφωνεί με την εμπορευματοποίηση του νερού και την λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης με κριτήριο τα κέρδη και τις ζημιές της και όχι την ανάγκη ο λαός μας να έχει φθηνό νερό άριστης ποιότητας και σε επάρκεια στις βρύσες του.

2) Ταυτόχρονα, μαρτυρά κάτι ακόμα! Το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚΑ – όπως και για τα λαϊκά νοικοκυριά άλλωστε – έχει εκτιναχθεί από την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» που έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά το δήμο για την παραγωγή ενέργειας, που επίσης αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, με μόνο κριτήριο το κέρδος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλους, με αποτέλεσμα τα πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος! 

3) Και τέλος, είναι αποκαλυπτική και σε σχέση με τα ανύπαρκτα έργα υποδομής! καθώς εκκρεμεί για πάνω από 20 χρόνια η ολοκλήρωση του φράγματος στα Μανίκια το οποίο μπορεί να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ύδρευσης για το δήμο μας. Όλες οι δημοτικές Αρχές οδηγήθηκαν στην λύση των γεωτρήσεων που χρειάζονται το ρεύμα των αντλιοστασίων, αντί να διεκδικήσουν την κατασκευή του φράγματος που θα έδινε τη οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης ολόκληρης της περιοχής .

VelisariouText
Banos
Fafoutis
Dourmas
Georgiou
Gikas
Kiousis
Kotis
Kousoula
Labrou
Lathouras
Levedi
Markou
Megaritis
Mexi
Mirotsos
NKiousis
Rigos
Stamou
Thalassinou
Thomas
Zervas
Sakelaraki
Tsaklari
Tsokani
Vathi
Zervas
Agelou
Aidini
Baka
Betas
Damianos
Dariveri
Giamarelos
Gianakaras
Kabouri
Karvounis
Katsos
Kodou
Makarona
Mastradona
Nikolaou
Rogas
Epimenoume
Falidas
Gerokostantis
Koukouzas
Lamprou
Pnevmatikos
Triadafilou
Afrati
Mekra
Paleologou
Spirou
Tsamaris
Zarganis
previous arrow
next arrow

Φυσικά καμία αντιπολιτευτική κορώνα δεν ακούστηκε γύρω από την ουσία αυτών των ζητημάτων, από το συνδυασμό του κ. Θωμά που πρότεινε να διαλυθεί η ΔΕΥΑΚΑ που ο ίδιος ίδρυσε επί θητείας του συμφωνώντας με τον χαρακτήρα της Ανώνυμης Ετερίας και να φτιαχτεί νέα επιχείρηση ύδρευσης του θα λειτουργεί και αυτή με ιδιωτικονομικά κριτήρια. Να αλλάξει δηλαδή ο Μανωλιός, να βάλει τα ρούχα του αλλιώς!

Σε σχέση με την αντιμετώπιση των χρεών ο Κ. Κέκης ανέφερε ότι τα χρέη της ΔΕΥΑΚΑ δεν ρυθμίζονται με το να έχει μπει εγγυητής ο δήμος η με το να δοθούν ψίχουλα από το κράτος. Το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι δημότες. Είναι άλλωστε πάγια πολιτική επιλογή της ΕΕ και  όλων των κυβερνήσεων που πιστά και με συνέπεια υιοθέτησαν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αντί να διεκδικούν περισσότερους κρατικούς πόρους από τα χρήματα του λαού για τις ανάγκες του, προχωράνε γοργά στην ακόμα πιο διευρυμένη ιδιωτικοποίηση των λειτουργειών του. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα χρήματα που προβλέπει ο Καλλικράτης ότι πρέπει να αποδίδονται στο δήμο έχουν δεχτεί περικοπές ελέω μνημονίων και δημοσιονομικής σταθερότητας

Ας πληρώσουν λοιπόν τα χρέη της ΔΕΥΑΚΑ οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΑΠΕ και η κυβέρνηση

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό! Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Όσο πιο ισχυρές θα βγουν οι δυνάμεις της εργατικής λαϊκής αντίστασης και αντιπολίτευσης που εκφράζονται με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ κόντρα στις δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων στο Δήμο μας και στην Περιφέρεια, που στηρίζονται από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο πιο περισσότερο θα ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης, της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθούν μαζί κυβερνήσεις, Δήμος και Περιφέρεια.

Αυτό είναι το ζητούμενο και το κριτήριο της ψήφου και για τις δημοτικές εκλογές στον δήμο μας και για τις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όσο περισσότερες θέσεις αποχτήσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο μας, στην Περιφέρεια Στερεάς, σε κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας τόσο πιο ισχυρό στήριγμα θα είναι για το λαό και τους αγώνες του! Γιατί η μόνη εγγύηση στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή είναι ένα συγκροτημένο λαϊκό μπλοκ εκλεγμένων στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο και τις κοινότητες που θα παλεύει σταθερά με γνώμονα τα  δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας. 

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia