«Το θείο τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα θα παρουσιαστεί θεατρικά στη Χαλκίδα, στις 8 Αυγούστου, ώρα 21.00, θέατρο Ορ. Μακρή, από τον θίασο ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ (έδρα Θεσ/νίκη), με δωρεάν είσοδο.
Με την παράσταση αυτή «ανοίγουν» οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2023 στη Χαλκίδα» που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα με την οικονομική και τεχνική υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων και του ΔΟΑΠΠΕΧ (και στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης για το επόμενο διάστημα μια παράσταση Θεάτρου Σκιών και μια μουσική εκδήλωση με μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σκαρίμπα).

Περίληψη του λογοτεχνικού έργου «Το θείο τραγί»
Μετά από πολλές περιπλανήσεις ο αλήτης Γιάννης επιστρέφει στα πάτρια εδάφη αναζητώντας την αγάπη της νιότης του, που τον άφησε για να παντρευτεί έναν γαιοκτήμονα. Τη βρίσκει να ζει ανάλογα – παρασιτικά μέσα στον πλούτο –, προσπαθώντας ανεπιτυχώς και να τεκνοποιήσει. Καταφέρνοντας να προσληφθεί ως σταβλίτης στον γαιοκτήμονα, υπονομεύει τη λογική των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων και συμβάσεων και των κυρίαρχων καταπιεστικών αξιών με ορθολογικές, «ανισόρροπες» κι «αναρχικές» σκέψεις, κουβέντες κι ατομικές πράξεις, ενώ «εκδικείται» και για τον πληγωμένο του έρωτα με ατομική πράξη θρεμμένη ακριβώς απ’ τις κυρίαρχες καταπιεστικές αξίες. Τέλος ξαναγίνεται αναχωρητής-πλάνητας, αφήνοντας πίσω του ίδια και χειρότερα τα κοινωνικά κακώς κείμενα. «Φωτίζεται» έτσι εξ αντιδιαστολής – κι ανάλογα απ’ τη σκοπιά που κρίνει κανείς – η ιστορική αλήθεια ότι τα κοινωνικά «κακώς κείμενα» αλλάζουν μόνο με τη συλλογική ανατρεπτική δράση αυτών που τα υφίστανται.


Συντελεστές της θεατρικής παράστασης
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης
Παραγωγή: Γκραν Γκινιόλ (https://granginioltheatro.gr/)
Επί σκηνής: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Ιωάννα
Σιδηροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου.
Διάρκεια: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Θεσ/νίκη τον χειμώνα και την άνοιξη του 2023.
Θα παρουσιαστεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ Δελφών «Λάλον Ύδωρ» στις 6/8/23.

VelisariouText
Banos
Fafoutis
Dourmas
Georgiou
Gikas
Kiousis
Kotis
Kousoula
Labrou
Lathouras
Levedi
Markou
Megaritis
Mexi
Mirotsos
NKiousis
Rigos
Stamou
Thalassinou
Thomas
Zervas
Sakelaraki
Tsaklari
Tsokani
Vathi
Zervas
Agelou
Aidini
Baka
Betas
Damianos
Dariveri
Giamarelos
Gianakaras
Kabouri
Karvounis
Katsos
Kodou
Makarona
Mastradona
Nikolaou
Rogas
Epimenoume
Falidas
Gerokostantis
Koukouzas
Lamprou
Pnevmatikos
Triadafilou
Afrati
Mekra
Paleologou
Spirou
Tsamaris
Zarganis
previous arrow
next arrow

Έγραψαν για την παράσταση:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ» – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΑΡΧΕΙΟ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ
Λυκόφρωνος 4, Χαλκίδα, skarimpafiloi@gmail.com, www.skarimpas.gr
«[…] μια θεατρική πρόταση με συγκροτημένη άποψη που την υποστήριξαν με κέφι, καλό σκηνικό συντονισμό και επικοινωνιακή χημεία όλοι οι συντελεστές. Από τις πλέον απαιτητικές και αισθητικά σύνθετες δουλειές της ομάδας ‘‘Γκραν Γκινιόλ’’. Δικαίως χειροκροτήθηκε. Δείτε την». https://parallaximag.gr/agenda-
parallaxi/epitelestikos-agonas-gonimos

«Ο Χρήστος Παπαδημητρίου […] πέτυχε το ακατόρθωτο, να μεταγράψει στο θέατρο ένα τόσο δύσκολο πεζογράφημα. Κρατώντας τον πεζό λόγο του συγγραφέα ως καμβά, και μάλιστα με το χαρακτηριστικό ιδίωμα του Σκαρίμπα, κέντησε πάνω σ’ αυτόν τους διαλόγους του, πετυχαίνοντας τη θεατρική δράση με ιλιγγιώδη ταχύτητα, άλλοτε λόγου και άλλοτε κίνησης, συμπαρασύροντας τον θεατή».
https://faretra.info/2023/04/02/to-theio-tragi-tou-skarimpa-sti-veroia-
anatreptiko-keimeno-anatreptiki-parastasi/

«[…] Στο σύνολό της η παράσταση είναι μια ευφυής μεταφορά στο σανίδι του γραφικού τρελού ήρωα του Γιάννη Σκαρίμπα […]. Tο «Θείο Τραγί» απογοητεύει, ίσως, μερίδα κοινού, επειδή προτάσσει επίμονα το ατομικό και μόνον αυτό, το επαινεί σαν φιλοσοφία, το εκθειάζει ως φυγή […] Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι αυτό το ‘‘Θείο Τραγί’’ είναι μια ιδιαίτερη παράσταση…».
https://cityportal.gr/to-theio-tragi-apo-tin-omada-gkran-gkiniol-kritiki/

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia