Τα έργα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης κάποιες φορές γίνονται ένα παλιό καλό κρασί όπου ο χρόνος του προσέθεσε αξία ουσίας. Κι αυτό, επειδή διατηρήθηκε σωστά και φυλάχθηκε με σεβασμό, σε συνθήκες που το κράτησαν αναλλοίωτο και του προσέδωσαν ακόμη πιο θετικό πρόσημο. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς όταν επισκέπτεται το επίτευγμα από το σχολικό έτος 2017-18 του 1ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου.

Κάπως έτσι λειτούργησαν οι συντελεστές που συνέβαλαν και φρόντισαν να αναδείξουν τα πολιτισμικά αγαθά και τα ιστορικά τεκμήρια στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Λυκείου.

Παράλληλα η δημιουργία του, υπογραμμίζει και ορίζει την άρρηκτη σχέση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ως οδηγό επικοινωνίας στις κινητήριες δυνάμεις που καλλιεργούν με ζήλο, ξανά και ξανά τον σπόρο της εκπαίδευσης, στο πέρασμα των καιρών, καρποφορώντας άοκνα, δίνοντας τροφή και ενέργεια για τον άνθρωπο που θέτει ως στόχο την εξέλιξη του πνεύματος και των επιστημών.

Με τα εργαλεία της συλλογικότητας οι εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί, ο Διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου κύριος Παναγιώτης Καδδίτης και η Φιλόλογος κυρία Μαρία Κάργα οραματίστηκαν να φωτίσουν και να αναδείξουν την σπουδαία σχολική παρακαταθήκη καταφέρνοντας να οργανώσουν μια πολύ δυνατή ομάδα με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης του σχολικού έτους 2017-18.

Συγκέντρωσαν και κατέγραψαν την ιστορία από πρόσωπα και αντικείμενα, που σχετίζονται με τη σχολική ζωή από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του σχολείου, ανιχνεύοντας λεπτομέρειες από προγενέστερες δεκαετίες, αντλώντας πληροφορίες και πολύτιμο υλικό από συνεντεύξεις παλαιών μαθητών και εκπαιδευτικών. Άνθρωποι και πράγματα που αποτελούν μέρος της πολύχρονης ιστορίας του σχολείου, από τη δεκαετία του 50 μέχρι σήμερα. 

Έδωσαν και πάλι ψυχή σε παροπλισμένα εκπαιδευτικά υλικά, τα αναπλαισίωσαν και τα ανέδειξαν, σχημάτισαν μια νέα αφετηρία προσωπικών νοηματοδοτήσεων, που μπορούν να λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όποιον διαβαίνει την πόρτα του Μουσείου, για να ταξιδέψει μαζί του, στην ιστορία του σχολείου.

Ο αγώνας για την εκπαίδευση του χθες, σήμερα γίνεται πολυδιάστατο έργο τέχνης. Αναβιώνοντας άπειρες εικόνες στα μάτια μας, αναπόλησης της σχολικής δράσης, που πλανώνται μέσα στο χώρο.

Η οπτική επαφή με τη σημασία του κάθε αντικειμένου, ενώνουν το πνεύμα της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις σύγχρονες αναζητήσεις των μικρών μυστικών που κρύβει η μαθητική περιπέτεια . Ο πίνακας ξύλινος και σκούρος χαϊδεμένος από την κιμωλία, κρατάει ακόμη τη γνώση με μία απαράμιλλη σοφή γλυκύτητα … Από ξύλο και τα θρανία, αυτό το φυσικό, απλό υλικό που σήκωσε το βάρος των μικρών εφήβων, με τις μεγάλες ανησυχίες. Των μαθητών με τις μπλε ποδιές και τα άσπρα γιακαδάκια, που κρατούσαν μακριά τις κοινωνικές ανισότητες κι έφερναν πιο κοντά τα όνειρα στις καρδιές τους.

Το Μουσειακό υλικό, από το αρχείο του σχολείου, βιβλία Πράξεων του Συλλόγου και των καθηγητών, μαθητολόγια, Μητρώα μαθητών, ποινολόγια, Βιβλία Πράξεων της Σχολικής Εφορείας σπάνια βιβλία και χάρτες, όργανα φυσικής αγωγής, αντικείμενα μαθητών … σαν το νήμα γύρω από την ανέμη, κεντάει με χρυσή κλωστή, ολοζώντανα την εικόνα του σχολείου μιας άλλης εποχής, με βελονιές από τόσα άγνωστα, τόσο διαφορετικά και τόσο ξένα στοιχεία, για τους σημερινούς μαθητές.

Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 28 Μαρτίου 2018, όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι εργασίες, οι οποίες συνέθεσαν τα θεμέλια αυτού του αξιέπαινου αποτελέσματος, όπως και πλήθος φωτογραφιών από εκδηλώσεις όλης της διαδρομής, της σχολικής ζωής του.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής του 1ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου είναι επισκέψιμο όλες τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου, κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή, για όποιον ενδιαφέρεται να βιώσει την εμπειρία, της ιστορίας του .


Για περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σχολείου https://blogs.sch.gr/1lykaliv/moyseio- scholikis-zois/, στην ενότητα Μουσείο Σχολικής Ζωής

……………………………… 

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia