Με τη μορφή ρύπανσης από έλαια έχει εμφανιστεί και πάλι μια τεράστια κυλλίδα σε θαλάσσια έκταση αρκετών μέτρων, στο μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής του Κάμπου Αλιβερίου τις τελευταίες ώρες, που παρατηρείτε το φαινόμενο δημιουργίας επιφάνειας πλαγκτόν στην θάλασσα. H εικόνα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πολίτες που την αντικρίζουν.

Ωστόσο το expressevia.com ενημερώθηκε από το Λιμεναρχείο Καράβου το οποίο επιβεβαιώνει πως πρόκειται για το φαινόμενο που έχει τη μορφή ελαιωδών καταλοίπων σε πορτοκαλί χρώμα και δεν είναι παρά ένα φυσικό φαινόμενο της εποχής, που συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή της θάλασσας και βρίσκεται σε έξαρση λόγω των βροχοπτώσεων και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Τι είναι αυτό το φαινόμενο.

Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως την άνοιξη, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της ανόδου της θερμοκρασίας.  Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας ευνοεί την άνθιση. Όπως επίσης, το φυτοπλαγκτόν τρέφουν τα θρεπτικά στοιχειά που μεταφέρονται στη θάλασσα (άζωτο και φώσφορο) μέσω των ρεμάτων όταν βρέχει. Όταν το ζωοπλαγκτόν δεν προλαβαίνει να φάει το φυτοπλαγκτόν, ο πληθυσμός του φυτοπλαγκτού αυξάνεται. Δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ίσως να προκαλέσει κνησμό στο δέρμα σε κάποιον που θα έρθει σε επαφή.

Οι ανθίσεις φυτοπλαγκτού είναι ένα απόλυτα φυσικό και απαραίτητο φαινόμενο για το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς να αποκλείεται το υπέρμετρο φαινόμενο να δείχνει και πιθανή οικολογική διαταραχή.

Τι είναι το «πλαγκτόν»

Με τον όρο πλαγκτόν χαρακτηρίζεται γενικά το σύνολο έμβιων οργανισμών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, θαλασσών και λιμνών και που συνήθως μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα αυτών των υδάτων.

Κάποιοι απ΄ αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να κινηθούν με δικές τους δυνάμεις όχι όμως και τόσο ισχυρές ώστε να μπορούν να κινηθούν ενάντια στα υδάτινα ρεύματα.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Φωτογραφίες από το λιμάνι του Καράβου Αλιβερίου…….

Από Panos_bfs