Η κα Νίκη Ροδίτη, πρόεδρος της Ομάδας Medusa Survivor που δραστηριοποιείται κατά του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας μεταφέρει το μήνυμα για την σημερινή Πανελλήνια ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Η κα Ροδίτη αναφέρει:

Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολυπαραμετρικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα αλλά και στον διεθνή χώρο το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια . Πρόσφατη έρευνα της UNESCO αποκάλυψε ότι πάνω από το 30% των μαθητών παγκοσμίως έχει πέσει θύμα εκβιασμού με καταστροφικές συνέπειες για τις ακαδημαικές επιδόσεις , τη σχολική εγκατάλειψη και τη σωματική και ψυχική υγεία.

Η βία έχει πολλές μορφές και οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν διαφέρουν . Αποτελεί εσκεμμένη πράξη που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού πόνου και στην υποταγή του θύματος Αναφερόμαστε σε σωματική βία , σε συναισθηματική ή λεκτική επίθεση ή και σε ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Η σχολική βία αποτυπώνει το κοινωνικό έλλειμα όπου αντανακλάται η κοινωνική ανισότητα και η ματαίωση προσωπικών προσδοκιών.

Αποτελεί παθογένεια της εποχής και συνδυαζόμενη με την εμπορία και χρήση εξαρτισιογόνων ουσιών μέσα στα σχολεία καθιστώντας ετσι το σχολικό περιβάλλον του μαθητή ιδιατέρως επικίνδυνο. Σχολική βία μπορεί να διαπράττεται από από μαθητές εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου. Ωστόσο η πιο διαδεδομένη ενδοσχολική βία είναι κυρίως από τους συνομηλίκους. Η σχολική βία είναι πιθανόν να είναι αποτέλεσμα στερεοτυπικών φύλου και να επιβάλλεται από άνισες δυναμικές εξουσίας . Δυστυχώς υπάρχει άμεσος συσχετισμός της σχολικής βία και της εγκληματικότητας της ευρύτερης κοινωνίας .

Η στάση των παραβατικών μαθητών είναι καθρέπτης του οικογενειακού του σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Συνεπώς η πρόληψη πρέπει να στηριχθεί σε μια ολιστική αναπαλαίωση και στην υιοθέτηση ενός νέου εκπαιδευτικού συστήματος όπου θα επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτοεκτίμισης των μαθητών , η απόκτηση νέων δεξιοτήτων , η κοινωνική τους προσαρμογή , η ενεργός συμμετοχή των μαθητών σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν δύσκολα περιστατικά ενδοσχολικής βίας οφείλουν να ενημερωθούν σχετικά ώστε να εφαρμόσουν τεχνικές και προγράμματα κοινωνικής ένταξης των μαθητών. Ευοίωνο είναι ότι μόλις προσφάτως κατετέθη νομοσχέδιο στην βουλή για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατασταλτικό επίπεδο.Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μέτρα , όπως ο διπλασιασμός των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών , η ενίσχυση των υποστηρικτικών φορέων όπως τα ΚΕΔΑΣΥ , οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών , η εισαγωγή σχετικών θεματατικών στα εργαστήρια Δεξιοτήτων (σεξουαλική αγωγή, σεβασμός στην διαφορετικότητα κ.λ.π.) εμπλουτισμός προγραμμάτων σπουδών.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια των προγραμμάτων «Ζούμε αρμονικά μαζί» – «Σπάμε την σιωπή», περιλαμβάνονται νέες δομές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας κ.λ.π, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και πλατφόρμα μέσω gov.gr για ανώνυμες ακόμη αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας .

Είναι θεμιτό τα ανωτέρω να υλοποιηθούν τάχιστα , ώστε το σχολείο να είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητες και την δημιουργικότητά τους και ενισχύει τα παιδιά μας να έχουν υγιείς σχέσεις ώστε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να εξωτερικεύουν χωρίς φόβο όλους τους προβληματισμούς τους.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
BF95E030-2B14-47AF-A835-415BC42F3584
C48F6475-B1EC-475F-94FC-227226DC0549
72A3FFAA-19DC-41DB-BE84-1B956A60C87C
previous arrow
next arrow

Παράλληλα πρέπει η πολιτεία να ενδυναμώσει τους φορείς που διαχειρίζονται τα κοινωνικά θέματα σχετικά με τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες , να ενισχύσει την οικογένεια ως τον πυρήνα της κοινωνίας όπου στα πλαίσιά της ζουν και αναπτύσσονται νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας. Είναι σημαντικό όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα βίας στα σχολεία μας

Από Panos_bfs