Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος τηρήθηκε με την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 09 Μαρτίου 2023, στην πόλη των Θηβών. Ακολούθως εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (32 υπέρ / 6 κατά) το συνημμένο ψήφισμα, το οποίο κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Προ ημερήσιας διάταξης, πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση για έργα και παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν, εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν στα όρια του Δήμου Θηβαίων. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα, που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία, όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου Θήβας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του τόπου. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός:

▪ Αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Νοσοκομείου Θήβας με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και την ενίσχυση με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

▪ Ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για νέα έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων της Θήβας, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά προχώρησε σε πλήρη απολογισμό δράσης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων:

• Δαπάνες για τις απαραίτητες εργασίες ναρκαλίευσης, από συνεργείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στο χώρο ανέγερσης Διοικητηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πόλη της Λαμίας.

• Προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση έργων και δράσεων στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Μαγνησίας του Δήμου Λαμιέων, στο Δημοτικό Στάδιο Ορχομενού, στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Κομποτάδων Φθιώτιδας, στη Λαϊκή Αγορά Ορχομενού, στα γήπεδα Πούρνουκαι Καθενών του Δήμου Μεσσαπείων, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στον Δήμο Τανάγρας, στους Δήμους Δελφών και Δωρίδος, αλλά και για την αξιοποίηση του κτηρίου της Π.Ε. Ευρυτανίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Οκτώ ημέρες μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, συνεδριάσαμε στη Θήβα και αποδείξαμε ότι στα δύσκολα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με ομοψυχία και υπευθυνότητα. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και καταλήξαμε με ευρύτατη πλειοψηφία σε ψήφισμα, με το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας μεταξύ άλλων:

– Αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει τα αισθήματα πένθους, αλλά και οργής που διακατέχουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία του τόπου μας. 

– Δηλώνει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι αυτή την εθνική τραγωδία, δίχως καμία ανοχή, αλλά και δίχως να παραχωρηθεί έδαφος σε φωνές που προάγουν τον κοινωνικό διχασμό.

– Απαιτεί να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή! 

»Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε έργα και παρεμβάσεις μας στα όρια του Δήμου Θηβαίων που πλησιάζουν στο σύνολό τους τα 18.000.000 ευρώ. Ακόμη, συζητήσαμε ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου Θήβας, το οποίο έχουμε στηρίξει με χρηματοδοτήσεις 1.000.000 ευρώ περίπου για την ενίσχυσή του με προσωπικό (21 θέσεις) και με ιατρικό εξοπλισμό!

»Συνεργαστήκαμε επίσης με τον Δήμαρχο Γιώργο Αναστασίου και πολλούς εκπροσώπους φορέων του τόπου, για να δρομολογήσουμε νέα έργα και αναγκαίες παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Συνεδριάσαμε σήμερα στην πόλη των Θηβών, υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας και ευχαριστώ πολύ τους Περιφερειακούς Συμβούλους για το σεβασμό με τον οποίο προσέγγισαν ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα και κατέληξαν με ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό ψήφισμα.

»Παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, κλήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του τόπου. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, κατατέθηκαν προτάσεις και δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής της Θήβας».

Ψήφισμα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στην 3η Τακτική Συνεδρίασή του, η οποία διεξήχθη στη Θήβα, την Πέμπτη 09 Μαρτίου 2023, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο: 

I. Δηλώνει συγκλονισμένο, όπως και όλη η κοινωνία άλλωστε, από την ανείπωτη τραγωδία που επέφερε την απώλεια δεκάδων ζωών, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι άνθρωποι.

II. Εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται την ταχεία και πλήρη αποκατάσταση της υγείας όσων τραυματίστηκαν.

III. Κρίνει επιβεβλημένη την πολυεπίπεδη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών, από την Πολιτεία.

IV. Αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει τα αισθήματα πένθους, αλλά και οργής που διακατέχουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία του τόπου μας.

V. Δηλώνει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι αυτή την εθνική τραγωδία, δίχως καμία ανοχή, αλλά και δίχως να παραχωρηθεί έδαφος σε  φωνές που προάγουν τον κοινωνικό διχασμό.

VI. Απαιτεί –πρωτίστως- να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή!

Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται:

• Να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

• Να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στην ελληνική κοινωνία για τα κενά ασφαλείας και τις παραλείψεις που αναδείχθηκαν με τον πλέον μοιραίο και οδυνηρό τρόπο.

• Να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταλογιστούν ακριβοδικαίως οι ευθύνες που αναλογούν -σε κάθε επίπεδο- για κάθε τεκμηριωμένο σφάλμα, αβλεψία ή υστέρηση.

• Άμεσα να ληφθούν όλα τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, που θα προστατεύουν το μέσο και τους επιβαίνοντες, μηδενίζοντας πρακτικά την πιθανότητα ατυχήματος.

• Να οικοδομηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές διασύνδεσης – κατασκευής και διοίκησης υποδομών – που θα μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και θα βοηθήσουν στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στην κοινωνία.

• Να μην υπάρξει εφησυχασμός μέχρι τη διάλυση όλων εκείνων των διαχρονικών παθογενειών, που καθιστούν αναποτελεσματική τη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών, δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες και οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις έως, όπως εν προκειμένω, και σε εθνικές τραγωδίες.

Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφουν οι:

• Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας»

• Δημήτριος Αναγνωστάκης, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Στερεά …Υπεροχής!»

• Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά»

• και οι Ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Τάσος Βελισσαρίου, Χρήστος Δούρος, Χριστόφορος Αχινιώτης και Λάμπρος Αντωνίου.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από Panos_bfs