Στο Κακουργιοδικείο Χαλκίδας, συνεχίστηκε η πολύκροτη εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου Δημήτρη Θωμά και των συγκατηγορουμένων του υπαλλήλων και πρώην αιρετών, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023.
Απών για άλλη μια φορά από την συνεδρίαση ήταν ο βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας, ο οικονομικός επιθεωρητής κ. Αναστάσιος Τσοπανίδης, καθώς είναι ο μοναδικός αρμόδιος που υποτίθεται ότι πραγματοποίησε ακριβή έλεγχο και συνέταξε το πόρισμα βάσει του οποίου συντάχθηκε το βούλευμα του συμβουλίου εφετών εναντίον του πρώην δημάρχου Δημήτρη Θωμά και τον συγκατηγορουμένων του.
Ο επιθεωρητής Τσοπανίδης εξετάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης στις 21/12/22 αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η εξέτασή του, η οποία αποτελεί τον σκελετό που στηρίζεται ολόκληρη η δίκη.

Ο κ. Τσοπανίδης ήξερε ότι σήμερα ήταν η σειρά του να συνεχίσει με το δεύτερο μέρος της εξέτασής του όμως επιβεβαίωσε αυτό που διαμήνυσε μέσα στο δικαστήριο στην λήξη της τελευταίας δικάσιμου συνεδρίασης “Άμα με δείτε να μου γράψετε” είχε αναφωνήσει όταν ο Πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε πως θα είναι ο επιθεωρητής ο μάρτυρας που θα εξεταστεί στην επόμενη δικάσιμο, δηλαδή σήμερα. Ο κ. Τσοπανίδης επικαλέστηκε για άλλη μια φορά λόγους υγείας και απουσίαζε, πράγμα το οποίο προκάλεσε την δυσφορία των συνηγόρων κατηγορίας, οι οποίοι ζήτησαν την αναγκαστική προσαγωγή του μάρτυρα.

Η έδρα του δικαστηρίου διαβεβαίωσε πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα και συνέχισαν με την εξέταση των επόμενων μαρτύρων, τους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κ. Γεώργιος Σπανός Πρόεδρος Κονιστρών, κ. Παναγιώτης Κάργας Πρόεδρος Αχλαδερής, ο κ. Νικόλαος Αντωνίου Πρόεδρος του Αγίου Λουκά, ο κ. Ιωάννης Δημητρός Πρόεδρος των Κήπων και ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου Πρόεδρος Οξυλίθου.

Εντυπωσιακές και περιπετειώδεις θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις καταθέσεις των μαρτύρων αυτών καθώς φάνηκε από τις αντιδράσεις της έδρας να μην μπορεί κανένας να σταθεί στο ύψος των κατηγοριών.

“Πενιχρή” χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της έδρας την κατάθεση και τους ανεπαρκείς ισχυρισμούς του κου Σπανού Προέδρου Κονιστρών ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει υπογράψει το ομαδικό δελτίο τύπου-καταγγελία των Προέδρων που έφεραν στο εδώλιο του κακουργιοδικείου τους κατηγορούμενους. Το ίδιο δήλωσε και ο επόμενος μάρτυρας κ. Κάργας Πρόεδρος της Αχλαδερής ο οποίος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την κατάθεσή του καθώς όχι μόνο δεν γνώριζε το κείμενο της αρχικής καταγγελίας των Προέδρων αλλά επειδή όπως κατέθεσε δεν ήταν επαρκής η εξέταση που του έθεσε ο κ. Τσοπανίδης έκανε λάθος καταθέτοντας ψευδώς εναντίον των κατηγορουμένων ενώ λίγο αργότερα διαπίστωσε το λάθος του και άλλαξε άρδην την κατάθεση του με επίσημη έγγραφη δήλωσή του. Ωστόσο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κατηγόρησε τον κ. Κάργα ότι άλλαξε την κατάθεσή του γιατί ζήτησε θέση εργασίας στο δήμο για την κόρη του, η οποία δεν έγινε δεκτή, βάζοντας αυτογκόλ αφού οδήγησε τον κ. Κάργα σε αποκάλυψη μεγατόνων. “Με πήρε τηλέφωνο πριν λίγες ημέρες ο αντιδήμαρχος έργων κ. Νίκος Μπαράκος και μου είπε ότι ο Δήμαρχος θέλει την κόρη μου για σύμβουλό του και ο κ. Αγγελής έχει έτοιμη την σύμβασή της” αναγκάζοντας τον Πρόεδρο της έδρας να κάνει λόγω για “ρουσφέτι” εκ μέρους της δημοτικής αρχής προς τον μάρτυρα λίγο πριν την επίσημη κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου.

Στο ίδιο μοτίβο ακολούθησε και ο επόμενος μάρτυρας ο κ. Αντωνίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Αγίου Λουκά, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι δεν υπέγραψε την ομαδική καταγγελία των προέδρων ενώ επίμονα επαναλάμβανε ότι δεν έγινε κανένα έργο στην κοινότητά του. Ωστόσο κατά την εξέταση του είπε ότι έγιναν 30 – 50 βλάβες στην κοινότητά του οι οποίες διορθώθηκαν και έχει δει την τσάπα να εργάζεται επίσης στην κοινότητά του αλλά παρά ταύτα δεν έχει γίνει κανένα έργο.

Εύστοχη ήταν η ερώτηση από την πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ρώτησαν τον κ. Αντωνίου σχετικά με τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες εναντίον του δημάρχου Θωμά στην προσπάθειά του να καταστήσει εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών, στην κοινότητα του Αγίου Λουκά.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της έδρας είπε στον κύριο Αντωνίου “Στο μάτι τον έχετε λοιπόν το Θωμά… γιατί δε μας το λέτε; “.

Πολύ καλά προετοιμασμένος φάνηκε να είναι ο πρόεδρος Κήπων Κονιστρών κ. Ιωάννης Δημητρός, ο οποίος είχε έγγραφα και φωτογραφίες τις οποίες υπέδειξε στην έδρα αλλά όταν ήρθε η ώρα να απαντήσει στις ερωτήσεις ακόμη και της πολιτικής αγωγής δεν μπορούσε να αρθρώσει τα λόγια του . Ενώ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το ότι δεν ήξερε την έννοια της “δημοτικής ενότητας” κι επέμενε ότι οι Κήποι δεν ανήκουν στην δημοτική ενότητα Κονιστρών αλλά στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Η συνεδρίαση έληξε με την εξέταση του πρώην προέδρου του Οξυλίθου κου Κώστα Τριανταφύλλου ο οποίος ήτανε λαλίστατος κατά την έναρξη-περιγραφή του όπου υποστήριξε επίσης με επιμονή ότι δεν έγινε κανένα έργο, αλλά στη συνέχεια που δέχτηκε ερωτήσεις, δυσκολεύτηκε φανερά με τις απαντήσεις με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της έδρας να χαρακτηρίσει τη σημερινή δικαστική διαδικασία ως “παρωδία” και να ζητήσει από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών, οι επόμενοι μάρτυρες να φροντίσουν να έχουν “συγκροτημένη σκέψη”.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε η σημερινή δικαστική διαδικασία της μεγάλης δίκης του Θωμά, η οποία θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.

Να σημειώσουμε ότι δεν έλειψαν τα ευτράπελα κατά την ώρα του διαλείμματος της δικαστικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι και το ακροατήριο από την αίθουσα του Κακουργοδικείου, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Νίκος Αγγελής έκανε λεκτική επίθεση προς μάρτυρες υπεράσπισης του Θωμά αλλά και δημοσιογράφους . Η “έκρηξη” του κου Αγγελή ξεκίνησε όταν η δημοσιογράφος Έφη Ντίνη αποκάλεσε “Δήμαρχο” τον κ. Γιάννη Πιλάτη ο οποίος παρευρισκόταν στην σημερινή δικαστική συνεδρίαση και καθώς έχει τον τίτλο Αντικαταστάτης του Δημάρχου, εν απουσία του κου Μπουραντά , η δημοσιογράφος τον αποκάλεσε με αυτόν τον τίτλο. Ο κ. Αγγελής παρασυρόμενος από την μελλοντική υποψηφιότητα του κου Πιλάτη και του κου Μπαράκου , ξέσπασε σε φωνές και ύβρεις, υπερασπιζόμενος την υποψηφιότητα του κου Μπαράκου ενώ καταφερόταν εναντίον όποιου δεν είναι προφανώς στο “πλευρό” του υποψηφίου κου Μπαράκου.

Λίγο μετά τα επεισόδια , ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Μπουραντά, κ. Αγγελής ζήτησε από αστυνομικό που βρισκόταν εκεί, την βίαιη προσαγωγή στον εισαγγελέα, της δημοσιογράφου Σταματούλας Λεβέντη η οποία κατέβαινε τα σκαλιά των δικαστηρίων Χαλκίδας, καθώς ισχυρίστηκε ο κ. Αγγελής ότι κατά την ώρα των επεισοδίων, η δημοσιογράφος Λεβέντη τον τραβούσε βίντεο, με το κινητό της.

Ο καταγγέλλων κ. Αγγελής και η δημοσιογράφος οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα και λίγο πριν φτάσουν τα περιπολικά που θα τους παραλάμβαναν για να τους οδηγηθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας για την κατάθεση μήνυσης προς την Λεβέντη όπως ζήτησε ο κ. Αγγέλης, μέσω των δικηγόρων και των δύο πλευρών, ο κ. Αγγελής ζήτησε να συμφωνήσουν ότι δεν θα κάνει κανένας από τους δύο μήνυση και να υποχωρήσουν εκατέρωθεν.

Να υπογραμμίσουμε ότι η δημοσιογράφος Σταματούλα Λεβέντη έχει δεχτεί, στο πρόσφατο παρελθόν, άλλες τρεις μηνύσεις από τον κ. Αγγελή ο όποιος είχε ζητήσει να ασκηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον της χωρίς αυτό να γίνει δεκτό από τον αρμόδιο εισαγγελέα κάθε φορά, ενώ η ίδια δεν έχει αντιδράσει καταθέτοντας αντιμηνύσεις.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
BF95E030-2B14-47AF-A835-415BC42F3584
C48F6475-B1EC-475F-94FC-227226DC0549
72A3FFAA-19DC-41DB-BE84-1B956A60C87C
previous arrow
next arrow

…………………………………………………………………………………

Από eXpressEvia