Η καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων προς τιμή του Ήρωα της Εύβοιας Αγγελή Γοβιού θα τελεσθούν αυτή την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στις 16:30μμ στην τοποθεσία Στέρνα Πανού στα Ψαχνά, σε συνεργασία της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών, του Συλλόγου Χαλκιδέων, της Ενώσης Αποστράτων Αξιωματικών Ευβοίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου οι «Αετοί Διρφύων»

Η αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών κα Νια Κομπορόζου σημειώνει σχετικά με το ιστορικό της ημέρας:

28 Μαρτίου 1822

Θάνατος του ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΎ – ΣΤΕΡΝΑ ΠΑΝΟΥ

΄Ηταν Μεγάλη Τρίτη του 1822 , όταν ο Αγγελής Γοβιός με το πρωτοπαλίκαρό του τον Κώτσο Δημητρίου και τον αδελφό του Αναγνώστη Γοβιό και άλλα παλικάρια του βρίσκεται στο ορδί του στη θέση ανάμεσα στα δυο βουνά του σημερινού Δήμου των Ψαχνών.

Μετά από προδοσία το ορδί του Αγγελή βρίσκεται περικυκλωμένο από πλήθος τούρκων . Είναι δύσκολη η έξοδός τους από το ορδί αλλά καταφέρνουν και βγαίνουν και πολεμάνε με ανδρεία ένα άνισο σε δύναμη αγώνα. Ο Αγγελής τραυματίζεται θανάσιμα αλλά δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Αιμορραγεί και χάνει τις δυνάμεις του. Τότε αισθανόμενος το τέλος της ζωής του λέει στο Κώτσο και τον Αναγνώστη να φύγουν και να τον αφήσουν . Δεν θέλει να τους «πάρει στο λαιμό του» Δεν θέλουν να τον αφήσουν αλλά τους διατάσσει θα λέγαμε. Φεύγουν και τότε ο Αγγελής σκύβει στο « ρέμα» να πιεί λίγο νερό και «εκεί αφήνει την τελευταία του πνοή». Σήμερα η θέση «ρέμα» είναι μπαζωμένη.

Αλλά ας ακολουθήσουμε την πορεία του Κώτσου και του Αναγνώστη. Πορεύονται διαμέσου της Κουλουριάδας ,κακοτράχαλων μονοπατιών ,βάλτων και αγκάθια και φτάνουν στη θέση «ΣΤΕΡΝΑ ΠΑΝΟΥ» Ψαχνών ,όπου συναντούν πλήθος τούρκων. Μάχονται υπεράνθρωπα γιατί και εδώ οι τούρκοι είναι πολυάριθμοι. Σκοτώνουν πολλούς τούρκους , αλλά και οι ήρωες μας αφήνουν τη τελευταία τους πνοή.

Με ιδιαίτερο θηριώδη τρόπο οι Τούρκοι παίρνουν τα κεφάλια από τα άψυχα κορμιά των ηρώων και αναζητούν με μανία και το κεφάλι του Αγγελή Γοβιού .Το βρίσκουν στο ρέμα. Σε πασσάλους περνάνε τα κεφάλια των ηρώων οι αλλόθρησκοι τούρκοι και με αλαλαγμούς πορεύονται προς την Χαλκίδα και τα υψώνουν ως τρόπαια νίκης στο κάστρο. Είναι τα αντίποινα της νίκης των Ελλήνων στα Βρυσάκια. Έχουν σαν τρόπαιό τους «τη κεφαλή του Αρχιστράτηγου του Ευβοϊκού Αγώνα του Αετού της Εύβοιας που τους κατατρόπωσε στα « ΒΡΥΣΑΚΙΑ».

Σήμερα όπως και κάθε χρόνο πολιτιστικοί φορείς έχουν σαν θεσμό τους αυτή τη μέρα να τιμούν στην ηρωική θέση «Στέρνα Πανού» με ένα λιτό γεμάτο σεβασμό τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων να εκφράζουν το « ευχαριστώ» στους ήρωες για την προσφορά της ζωής τους στη Λευτεριά της Πατρίδας . Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Νία Κομπορόζου

…………..

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από Panos_bfs