Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου της του Τελώνου και Φαρισαίου παραβολής και της ενάρξεως Τριωδίου τελέσθηκε στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς Χαλκίδος  η Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησαν ο Πρωτοπρ Γεώργιος Χαρίσης εφημέριος Καράβου Αλιβερίου με τους Οικονόμους π. Νικόλαο Ξυνογαλά και π. Δημήτριο Φατούρο εφημερίους του ιερού ναού ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού π. Δημητρίου Πιλάτη ο οποίος ιεράτευσε και διηκόνησε την ενορία με το ποιμαντικό και  καρποφόρο πνευματικό έργο του.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο και  Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού  Πρωτοπρ Δημητρίου Πιλάτη με συμμετοχή χορείας ιερέων από την ευρύτερη περιοχή της Δροσιάς την  Χαλκίδα  και την γενετείρα του μεταστάντος τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου.

Τους επικήδειους λόγους  απήυθυναν ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος ο οποίος  και αναφέρθηκε στην  μακαρία η οδό την οποία θα πορευθεί  ο μεταστάς  π. Δημήτριος αλλά  και στην λειτουργική διακονία και το ποιμαντικό έργο και πνευματικό  που πρόσφερε προς την τοπική εκκλησία και στο χριστεπώνυμο αυτής πλήρωμα με πρότυπο την θεολογική μόρφωση και πνευματική καθογήση του προς τα πνευματικά τέκνα του.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητρόπολιτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος  απήυθυνε στον επικήδειο λόγο του εκφράζοντας  τον σεβασμό του προς το σεβάσμιο και ιερό πρόσωπο του μεταστάντος π. Δημητρίου  για την σεμνότητα της  ιεροπρέπειας  που τον διακατείχε προς την εκκλησία καταθέτοντας ενώπιον  του τις ευχαριστίες  για το ιεραποστολικό και ποιμαντικό  έργο που επιτέλεσε σε ενορίες   της Χαλκίδος  και στην  Δροσιά όπου διηκόνησε  έως της εσχάτης του αναπνοής με την  φύλαξη των θείων  εντολών του Χριστού τις οποίες μεταλαμπάδευσε στην ιερά και σεβάσμια οικογένεια του.

Κατά την εξόδιο ακολουθία παρά την επικρατούσα χιονόπτωση παρέστησαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα πλήθος ενοριτών από την Δροσιά την Χαλκίδα τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου  και πολλά    πνευματικά  τέκνα  του μακαριστού.

Ακολούθησε παρα τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες η ταφή του π. Δημητρίου στο κοιμητήριο της Δροσιάς.

Επίσης στο αναλόγιο έψαλαν του ύμνους της  εξοδίου ακολουθίας   χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Δροσιάς κ. Κυριακό Ναούμ.

Ο μακαριστός π. Δημήτριος Πιλάτης  γεννήθηκε το 1940 στο χωρίο Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου την αγιοτόκο  γενετείρα του Οσίου  Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου ο οποίος  διακρίθηκε  ένας  ευλογημένος φωτισμένος και  άξιος λειτουργός του υψίστου και επίγειος άγγελος  τρεφόμενος και γαλουχούμενος των ιερών μυστηρίων και  ακολουθιών της εκκλησίας   των οποίων ηγαπησε  απο την παιδική ηλικία του με την αφιέρωση του  στον θεό ολοκληρωτικά  και την αγία ημών εκκλησία.

Έλαβε  την κατά κόσμον ιερά και θεολογική μόρφωση του μετά το πέρας της ολοκληρώσεως των ιερών σπουδών  απόφοιτος της ιερατικής  και θεολογικής σχολής  της νήσου της Χάλκης με πολλούς  συμφοιτητές εκ των οποίων  τον Παναγιώτατο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ενυμφεύθει εν Κυρίω την μακαριστή πλέον και πολυσέβαστη   πρεσβυτέρα του Αικατερίνη με την οποία απέκτησαν  πέντε ευλογημένα  τέκνα και εδημιούργησαν μια ευλογημένη λεύϊτικη οικογένεια. 

Ο μακαριστός π. Δημήτριος χειροτονήθηκε διάκονος και εν συνεχεία πρεσβύτερος  υπήρξε πρότυπο και παράδειγμα ευλαβούς  ιερέως  οικογενειάρχη και κανόνα πίστεως όπου δεν παρέκκλινε από την ορθόδοξο και  πατερική  διδασκαλία την   άμυνα  και υπεράσπιση  των δογμάτων   της αγίας και ιεράς και ορθοδόξου ημών  πίστεως.

Ως πνευματικός και καθοδηγός των νεότερων κληρικών ο π. Δημήτριος  με την πατερική συμβουλή του η οποία ηταν πάντοτε σύμφωνη με την διδασκαλία της πίστεως μας  με πρότυπο την εικόνα της πραότητος του  προσώπου του  το οποίο είχε νεκρώσει με την χάρη του Αγίου Πνεύματος με την εγκράτεια της διδασκαλίας του την οποία δίδασκε με τον ήρεμο και ησύχιο  τρόπο της επίγειου ζωής του μακρόθυμος  με πρότυπο χαρακτηριστικό παράδειγμα την διδασκαλία των  λόγων που απορέουν τους  καρπούς  του αγίου πνεύματος την  αγάπη την χαρά  την ειρήνη  την μακροθυμία την χρηστότητα την αγαθωσύνη την πίστη την  πραότητα και την εγκράτεια  με τον τρόπο αυτό  της επι γής ζωής του εγκρατής σε όλα τα επίπεδα  τα οποία κέρδισε την μητέρα όλων των αρετών την ταπείνωση την οποία μιμούμενος  απο τον Κύριο την οποία αναφέρει   εκ της  ευαγγελικής  περικοπής το παράδειγμα της πραότητος (μάθετε απ’ εμού ότι πράος είμι και ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυση ταις ψυχαίς ημών)

 Ο π. Δημήτριος υπήρξε  πνευματικός οδηγός και φάρος  για την πνευματική και ψυχική  ανάπαυση   εκατοντάδων ψυχών που έσπευδαν στο ιερό επιτραχείλιο του  επίσης διακρίθηκε με την δυνατότητα του εις το  κήρυγμα του θείου λόγου όπου πότιζε τις  καρδιές των πιστών με λόγους από  την διδασκαλία των ναμάτων  του Αγίου Πνεύματος.

Με την αρεστή ψυχή του και αράμενος τον σταυρό  του  έλαβε το βαρύ φορτίο της ασθενείας του της οποίας δοκιμάστηκε  με την υπομονή την καρτερία την προσευχή και την ταπείνωση του δοξάζοντας αδιάλειπτα τον επουράνιο πατέρα στον οποίο παρέδωσε την ηγιασμένη ψυχή του με την αναχώρηση του  εκ των επιγείων στα ουράνια εκ των αφθάρτων στα άφθαρτα στο αιώνιο και άκτιστο φως της αιωνίου ζωής με την βεβαιότητα της καταταγής του στην χορεία των αγίων με τον αναστάντα και ζωοδότη Χριστό.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia