Στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας και ιδιαίτερα της Τοπικής Ιστορίας, η Β’ τάξη του 𝟏ου ΓΕΛ Αλιβερίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στον ΑΗΣ Αλιβερίου. Τους υποδέχτηκε μαζί με τους καθηγητές τους ο Διευθυντής του εργοστασίου κ. Δημήτρης Κοτρογιάννης.


Στην ειδική αίθουσα προβολών και ενημέρωσης του ΑΗΣ ο κ. Κοτρογιάννης με απλά λόγια ξεδίπλωσε την ιστορία του εργοστασίου που πρώτο έδωσε φως στην Ελλάδα του 𝟏𝟗𝟓𝟑, και εξήγησε με προβολή διαφανειών την λειτουργία των παλαιών μονάδων όσο και της υπερσύγχρονης 𝟓ης μονάδας φυσικού αερίου.


Η περιήγηση συνεχίστηκε στα σπουδαία και πλούσια αρχαιολογικά μνημεία του χώρου της ΔΕΗ. Ο υπάλληλος του ΑΗΣ κ. Κυριάκος Κρόκος ξενάγησε τους μαθητές στον παραθαλάσσιο ενετικό πύργο του 𝟏𝟒ου αιώνα πλήρως ανακαινισμένο.

Ο πρόεδρος του Τ.Τ. Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κ. Γιώργος Τζάνης πήρε στη συνέχεια την σκυτάλη στην ξενάγηση και αναφέρθηκε στα δομικά στοιχεία του ενετικού πύργου και την ιστορική περίοδο της Ενετοκρατίας. Στη συνέχεια ανέλαβε την ξενάγηση των μαθητών στα Ρωμαϊκά Λουτρά που για 𝟒𝟎𝟎 ολόκληρα χρόνια λειτούργησαν κυρίως για χάρη των λαϊκών τάξεων. Με ιστορική αναφορά ο Πρόεδρος επισήμανε ότι ο χώρος εκεί δεν είναι παρά ο αρχαίος Πορθμός, επίνειο των αρχαίων Ταμυνών. Ο κ. Τζάνης εξήγησε με λεπτομέρειες και βάσει τοπογραφικού διαγράμματος την λειτουργία τους. Μίλησε για τον ρόλο του ψυχρού, χλιαρού και θερμού λουτρού, το υδραυλικό και αποχετευτικό προηγμένο για την εποχή τους σύστημα.


Η άκρως επιτυχημένη εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄Τάξης 𝟏ου ΓΕΛ Αλιβερίου τελείωσε με την επίσκεψη στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική, σπουδαίο ταφικό μνημείο που ανασκάφτηκε το 𝟐𝟎𝟎𝟕 στον χώρο της νέας μονάδας φυσικού αερίου.

                                                                                       
MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από Panos_bfs