Αναφορά για τα μεγάλα προβλήματα των ΔΕΥΑ της χώρας μας κατατέθηκε από τους αρμόδιους τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλο, Κ. Ζαχαριάδη, Θ. Πέρκα και Μ. Χατζηγιαννάκη, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, με βάση το κείμενο των αποφάσεων της 32ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2022. Με την αναφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά συγκεκριμένη ενημέρωση, καθώς και την ανάληψη ενεργειών από τους Υπουργούς για τα ζητήματα και τις προτάσεις που παραθέτει η Ένωση των ΔΕΥΑ στις αποφάσεις της.

Στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΔΕΥΑ για το μείζον θέμα του ενεργειακού κόστους, τόσο βραχυπρόθεσμα για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος και την οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ, όσο και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια των ΔΕΥΑ, μέσω της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και της συμμετοχής σε ενεργειακές κοινότητες. Παράλληλα, επισημαίνονται και προτείνονται λύσεις για τις σοβαρότατες ελλείψεις, ιδίως σε επιστημονικό προσωπικό, αλλά και το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%. Η Γενική Συνέλευση εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την ανάληψη του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν επισημάνει το θέμα της υπέρογκης επιβάρυνσης που υφίστανται οι ΔΕΥΑ λόγω του ενεργειακού κόστους ήδη, μέσω των ερωτήσεων 3235/14-2-2022 και 1171/30-11-2022, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει ουσιαστική απάντηση ή να έχουν αναληφθεί επαρκείς δράσεις μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia