Με ελάχιστο κόσμο παρά την καλοκαιρία που επικράτησε σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας του δήμου Κύμης Αλιβερίου για την διάνοιξη του δρόμου στο βουνό Κάκαρη, προκειμένου να τοποθετηθούν νέες ανεμογεννήτριες.

Η συγκέντρωση αυτή ήταν προγραμματισμένη αρχικά για την περασμένη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κύμης Αλιβερίου στην τελευταία συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου, που τέθηκε προς συζήτηση το επίμαχο θέμα.

Στη σημερινή συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής του Δημάρχου κ. Ιωάννης Πιλάτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργιος Ζέρβας οι αντιδήμαρχοι, έργων κ. Νικόλαος Μπαράκος, Κονιστρών κ. Κωσταντίνος Δήμας, περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Μαστροκώστας, Αυλωναρίου κ. Γεώργιος Κότσαρης, Κύμης κ. Αλέξανδρος Θεόδωρου, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Βλάχος Αναστάσιος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αλιβερίου κ. Γεώργιος Παπαδιόχος, Ζαράκων κ. Χρήστος Τρανός, Πυργίου κ. Δημήτριος Γιαννακός, Βέλους κ. Άγγελος Μπόκαρης. Επίσης κάποιοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και ελάχιστοι κάτοικοι των κοινοτήτων που αφορά κυρίως η τοποθέτηση των νέων ανεμογεννητριών, Βέλος, Κουτουμουλά, Καλέντζι.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του προέδρου Καλεντζίου κου Λάμπρου Γραβαρίτη, ο οποίος είναι επανειλημμένως απών από όλες τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις, ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών.

Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Νικόλαος Μαστροκώστας μετά από αυτοψία που έκανε λίγο νωρίτερα ο ίδιος, ο δρόμος δεν ήταν κατάλληλος για να ανέβει ο κόσμος και να προσεγγίσει το σημείο όπου γίνεται η διάνοιξη του δρόμου αν και να σημειώσουμε πως την περασμένη Τετάρτη παρά την καταρρακτώδη βροχή κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν όπως είχε οριστεί η ώρα και η ημέρα αρχικά και πριν ο δήμος Κύμης Αλιβερίου ανακοινώσει δημόσια, εν αγνοία τους, ότι λόγω της κακοκαιρίας και της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, θα αναβαλλόταν για σήμερα.

Να σημειώσουμε ότι οι σύλλογοι Βέλους, Κουτουμουλά και Καλεντζίου έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την τοποθέτηση αυτών των νέων ανεμογεννητριών και η προσφυγή τους εκδικάζεται το Φεβρουάριο του 2023.

Πριν τρεις ημέρες κατέθεσαν επίσης αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ ο τελευταίος και σημαντικότερος μοχλός πίεσης, για να σταματήσει η διάνοιξη του δρόμου έως ότου τον ερχόμενο Φεβρουάριο εκδικαστεί η υπόθεση, αναμένεται να ασκηθεί από τον δήμο και είναι τα ασφαλιστικά μέτρα.

Άλλωστε ήταν δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου (28/11/22) να γίνουν οι μέγιστες δυνατές κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή ενώ για την σημερινή συγκέντρωση είχε δοθεί δέσμευση ότι οι αντιδήμαρχοι Δυστίων και Αλιβερίου θα σταματάγανε τις εργασίες στις δύο θέσεις Κάκαρη και Mύτη Καλεντζίου μέχρι να βγει η απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Σε σημαντικές κινήσεις προχωρεί ήδη η αντιπολίτευση του δήμου Κύμης Αλιβερίου, με σκοπό να καταθέσει η ίδια ασφαλιστικά μέτρα εάν δεν το πράξει ο δήμος .

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης λεκτικά επεισόδια αμαύρωσαν τον σκοπό της, όταν ο κ. Γεώργιος Θαλασσινός έκανε λόγο για εμπαιγμό της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες, παρουσιάζοντας επιστολή του δημάρχου Κύμης Αλιβερίου κου Μπουραντά προς το δασαρχείο Αλιβερίου, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2022, στην οποία σημειώνει σχετικά με καταγγελίες της αντιπολίτευσης και συλλόγων και όχι σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου :

Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε δεχτεί καταγγελίες από την αντιπολίτευση αλλά και από φορείς και συλλόγους της περιοχής, σύμφωνα με τις οποίες στην αδειοδότηση που έχει δοθεί από την ΑΔΘΣΤΕ- Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (υπ΄ αριθ. 186427/13 – 9 – 2021 για την θέση ΜΥΤΗ και την υπ΄αριθ. 186413 /13 – 9 – 2021 για την θέση ΚΆΚΑΡΗ) στην εταιρεία ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Π.Ε., Δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της μελέτης. Ειδικότερα το πλάτος του διανοιθέντος δρόμου είναι μεγαλύτερο από το πλάτος που ορίζεται στην μελέτη. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia