Οι σεισμικές δονήσεις που κουνούν την Εύβοια, καθ’ όλη την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, το ρήγμα στις Αλκυονίδες αλλά και ο κίνδυνος νέων πτώσεων βράχων στην Κακιά Σκάλα μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι χθες Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, είχαμε δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις 3,8 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο των 5,1 και 4,7 βαθμών και η σεισμική ακολουθία είναι σε αποδρομή.

Δεν απέκλεισε ωστόσο το πιθανό ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό καθώς τάσεις συσσωρεύονται στην περιοχή με αργούς ρυθμούς, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν μεγάλες ενεργές τεκτονικές δομές στην περιοχή και συνεπώς δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα ο συγκεκριμένος εστιακός χώρος.

Σχετικά με τον ανατολικό Κορινθιακό ο κ. Λέκκας τον χαρακτήρισε ως τον “ομφαλό της σεισμικότητας στην Ελλάδα”. Είναι το σημείο αναφοράς για τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο, που αποτελούν ένα κόλπο εγκάρσια στο ελληνικό τόξο, το οποίο επιστήμονες από όλο τον κόσμο, εξετάζουν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον καθώς προσομοιάζει σαν ένας μικρός ωκεανός ο όποιος συνέχεια ανοίγει.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας η Πελοπόννησος απομακρύνεται από την ηπειρωτική Ελλάδα με αποτέλεσμα ο Κορινθιακός αλλά και Πατραϊκός κόλπος να αποτελούν κομβικό σημείο με υψηλή σεισμικότητα, όπου συσσωρεύονται δυνάμεις. Άλλωστε όπως τόνισε πρόκειται για μία περιοχή η οποία παρουσιάζει αυξημένο καταληκτικό κίνδυνο για 4.000 χρόνια.

Ρίχνοντας το βάρος στο μεγάλο σεισμό των 6,7 βαθμών το 1981 που είχε τεράστιες επιπτώσεις και στην Αττική, εκ των υστέρων γίνεται πολύ μελέτη για τον εάν μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός όπως δεν μπορούν να προσδιορίσουν οι επιστήμονες εάν και πότε θα ενεργοποιηθούν ξανά οι αλκυονίδες ή άλλα παράλληλα ρήγματα.

” Το σίγουρο είναι ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερο μέγεθος συσσωρεύεται ενέργεια και τόσο μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να έχουμε.” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας ενώ επέκρινε έντονα τις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όπου δίνονται τεράστια ποσά χρημάτων για την ενέργεια κι η αναβάθμιση των κτιρίων χωρίς να γίνεται και αντισεισμική αναβάθμιση.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia

ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ