Ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, κατά κόσμον Σωκράτης Ρόρρης,  γεννημένος την  1η Ιουλίου 1929 στον Κοσμάς Κυνουρίας,, είναι ο αρχαιότερος σε πρεσβεία χειροτονίας Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Από τον Νοέμβριο του 1968, διατελεί Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, και αποτελεί το αρχαιότερο εν ενεργεία μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ως εκ τούτου είναι Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Το 2008, διατέλεσε τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου των Αθηνών, ύστερα από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο κατά κόσμον Σωκράτης Ρόρρης γεννήθηκε 1 Ιουλίου του 1929 στο χωριό Κοσμάς Κυνουρίας. Είναι το πέμπτο κατά σειρά από τα επτά παιδιά του Γεωργίου και της Θεοδώρας. Την εγκύκλια εκπαίδευσή του ολοκλήρωσε στο χωριό του, ενώ την Γυμνασιακή εκπαίδευση το Λεωνίδιο.

Το 1950 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε πτυχιούχος το 1955 με βαθμό “Λίαν Καλώς”. Μετά το Πανεπιστήμιο εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυρο­βο­λι­κού σε διάφορες Στρατιωτικές Σχολές και Μονάδες και στο ΓΕΣ.

Ακολούθως, επέστρεψε στη γενέτειρά του και υπηρέτησε αυτοπροαιρέτως ως Δάσκαλος στα Σχολεία της περιοχής και στη συνέχεια διορίσθηκε Καθηγητής Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο Πέτρας Λέσβου και ακολούθως Κάτω Κλεισούρας Καλαβρύτων. Ως Καθηγητής ανέπτυξε πλούσια ιεραποστολική δράση διδάσκοντας σε Κατηχητικά Σχολεία, οργάνωσε εσπερινά κηρύγματα και ομιλίες, συγκρότησε δανειστικές βιβλιοθήκες αλλά και προχώρησε στην ίδρυση συσσιτίων για άπορους μαθητές.

VelisariouText
Banos
Fafoutis
Dourmas
Georgiou
Gikas
Kiousis
Kotis
Kousoula
Labrou
Lathouras
Levedi
Markou
Megaritis
Mexi
Mirotsos
NKiousis
Rigos
Stamou
Thalassinou
Thomas
Zervas
Sakelaraki
Tsaklari
Tsokani
Vathi
Zervas
Agelou
Aidini
Baka
Betas
Damianos
Dariveri
Giamarelos
Gianakaras
Kabouri
Karvounis
Katsos
Kodou
Makarona
Mastradona
Nikolaou
Rogas
Epimenoume
Falidas
Gerokostantis
Koukouzas
Lamprou
Pnevmatikos
Triadafilou
Afrati
Mekra
Paleologou
Spirou
Tsamaris
Zarganis
previous arrow
next arrow

Το 1962 εγκατέλειψε την έδρα του Σχολείου και εκάρη Μοναχός, λαβών το όνομα Σεραφείμ, στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας. Στις 10 Αυγούστου 1962 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων του χωριού του χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανού και στις 14 Οκτωβρίου 1962 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του ίδιου Μητροπολίτου, λαμβάνοντας στις 25 Οκτωβρίου, το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και του Εξομολόγου.

Ακολούθως ανέλαβε καθήκοντα Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Παράλληλα, δίδασκε το μάθημα της Θρησκειολογίας και το μάθημα της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Τυγχάνει αδελφός της Ιερά Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών.

Τον Νοέμβριο του 1968, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου. Η εις Επίσκοπον χειροτονία του έγινε στις 24 Νοεμβρίου 1968 στον Ιερό Μητρο­πο­λι­­τικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Στις 8 Δεκεμβρίου 1968 ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης.

Κατά την ποιμαντορία του, όντας φιλομόναχος, φρόντισε για την επάνδρωση των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως, όπως της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης, Κοιμήσεως Θεοτό­κου “Μάτζαρη”, Αγίου Χαραλάμπους Λευκών στο Αυλωνάρι, την Ανδρική Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρυών και Αγίου Αντωνίου Αχλαδερής, Αυλωναρίου. Ακόμα, ίδρυσε δύο Μονάδες φροντίδας Ηλικιωμένων “Άγιοι Ιωακείμ και Άννα” στην Κύμη και ο “Άγιος Νικόλαος” στην Κάρυστο

Ως τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου των Αθηνών, μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, οργάνωσε τα της Εξοδίου Ακολουθίας του, καθώς επίσης και τα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του Ιερωνύμου του Β΄.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, του απενεμήθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία της επικείμενης συμπληρώσεως πεντηκονταετίας αυτού στην Αρχιερωσύνη.


MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia