Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε για τον σεισμό που «ταρακούνησε» Εύβοια και Αθήνα τις πρωινές ώρες της Τρίτης (28/11) αλλά και για τις Αλκυονίδες που τον έχουν κάνει να χάσει τον ύπνο του. Ποια είναι η κατάσταση στους Ζάρακες Εύβοιας και τι αναφέρουν οι επιστήμονες για τις τελευταίες δονήσεις.

Για μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης κληθείς να σχολιάσει τις τρεις ισχυρές δονήσεις που ξύπνησαν… βάναυσα την Εύβοια, αλλά και την Αττική, το πρωί της Τρίτης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8» για τον σεισμό στους Ζάρακες Εύβοιας, αναφέροντας ότι έγινε σε περιοχή όπου δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο. «Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μπορεί και με γεγονότα της τάξης του 4, η οποία μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ακόμα, γι’ αυτό πρέπει ο κόσμος να λαμβάνει υπόψη του τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης», σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσελέντης χτύπησε… καμπανάκι για την περιοχή των Αλκυονίδων. «Πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει η περιοχή πάρα πολύ σεισμική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», ανέφερε μιλώντας ακόμα και για δόνηση της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Γι’ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στη Θήβα, αναφέροντας ότι «είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα, επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την πόλη και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, όπου κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στην Εύβοια, είχε αναφέρει πως: «Λόγω του ιστορικού της περιοχής και λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας εξελίσσεται φυσιολογικά και ο μεγαλύτερος δείχνει να είναι ο κύριος. Υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία της τάξεως των 4 Ρίχτερ. Ο κόσμος πρέπει να παίρνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia