Ξαφνικά, τέσσερα άτομα της παράταξης της δημοτικής αρχής Μπουραντά, θυμήθηκαν να προασπιστούν τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Πατώντας πάνω στην “αυτονομία” της οικονομικής επιτροπής, καθόρισαν “υπογείως” την εξέλιξη της υπόθεσης αποζημίωσης, που οφείλει να αποδώσει ο δήμος στην οικογένεια του 5χρονου που χάθηκε στο τραγικό ατύχημα της 12ης Αυγούστου του 2017, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αργυρού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Τον χώρο για την εκδήλωση του Συλλόγου είχε παραχωρήσει, ο δήμος, όπως απαιτείται και συνηθίζεται. Όπως είναι γνωστό, δεκάδες άδειες παραχωρούνται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση, τοπικών πολιτιστικών δράσεων. Δυστυχώς όμως η μοίρα είχε στήσει το πιο άσχημο καρτέρι για τον 5χρονο, ο οποίος παραπάτησε την ώρα του παιχνιδιού, πέφτοντας από ύψος δύο μέτρων και χάνοντας την ζωή του.

Η οικογένεια του παιδιού, έκτοτε διεκδικεί δικαστικά, την αποζημίωση που δικαιούται από τον δήμο, ο οποίος φαίνεται βάση νόμου, ως υπεύθυνος για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους που παραχωρεί με την άδεια του. Πρωτόδικα η οικογένεια δικαιώθηκε με το ποσό των 190.000 ευρώ και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 26-9-22, η δημοτική αρχή προτίθεται να προχωρήσει υποβάλλοντας Έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είχε αντίθετη άποψη, αποφασίζοντας να μην εγκριθεί η αμοιβή δικηγόρου για να ασκήσει την έφεση και κάνοντας εισήγηση να μην υποβληθεί έφεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, προκείμενου να υπερασπιστεί ο δήμος τα συμφέροντα του, δηλαδή να επιτύχει την αποφυγή ολόκληρης ή μέρους της αποζημίωσης.

Το θέμα δεν έκλεισε όμως με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς το επανάφερε η οικονομική επιτροπή του δήμου Κύμης Αλιβερίου στην συνεδρίασή της στις 10-10-22, απρόσμενα και μάλιστα ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης, με πλήρη απουσία της αντιπολίτευσης και με παρουσία μόλις τεσσάρων μελών της, το ένα αναπληρωματικό. Απουσία των δημοτικών συμβούλων Κιούση, Μπόκαρη, Θεοδώρου και Θωμά, ο Δήμαρχος Μπουραντάς και οι αντιδήμαρχοι του Μπαράκος, Πιλάτης και Μαστροκώστας (ως αναπληρωτής του αντιδήμαρχου Αλέξανδρου Θεοδώρου) συνεδρίασε και αποφάσισε την υποβολή έφεσης και μάλιστα βρέθηκε δικηγόρος να αναλάβει την έφεση με λιγότερα χρήματα ώστε να μην χρειάζεται έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Διαδικασία, που απαξιώνει ολοκληρωτικά το σώμα, όπως διαμαρτυρήθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι κατά την χθεσινή συνεδρίαση 8/11/22 του δημοτικού συμβουλίου, όταν έθεσε το φλέγον αυτό ζήτημα στο φως της ενημέρωσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Θωμάς, ως “θέμα τεράστιας ηθικής αξίας”.

“Είμαστε γλάστρες εδώ πέρα ” είπε αγανακτισμένη η κα Θαλασσινού, βλέποντας πως μόλις τέσσερα άτομα, αρκούν για να αλλοιώσουν την απόφαση του συλλογικού οργάνου, του δημοτικού συμβουλίου που αποτελούν είκοσι επτά άτομα… “νόμιμα αλλά όχι ηθικά αλλοιώνετε τις αποφάσεις” τόνισε μεταξύ άλλων η κα Θαλασσινού “… είστε παραχαράκτης αποφάσεων και της δημοκρατίας” είπε απευθυνόμενη στον δήμαρχο κ. Μπουραντά .

Για τον ίδιο λόγο διαμαρτυρήθηκε έντονα και ο κ. Βλάχος χρησιμοποιώντας τις λέξεις “εμετός και αηδία”, υπογραμμίζοντας μάλιστα την παντελή έλλειψη συναισθήματος από την οικονομική επιτροπή.

Η πολλή Δημοκρατία βλάπτει” το έχουμε ακούσει πολλές φορές από την δημοτική αρχή επισήμανε ο κ. Κέκης, επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά : “Μόνο ντροπή. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο… εκτός ημερησίας το θέμα… 4 άτομα, της ίδιας παράταξης, να παίρνουν απόφαση για τους 27 υπολοίπους που η πλειοψηφία τους είχε αποφασίσει …”

Ο Δήμαρχος κ. Μπουραντάς τόνισε πως νομίμως έγινε η διαδικασία από την οικονομική επιτροπή, καθώς επιπλέον υπογράμμισε πως “ο δήμος θα έχει ποινικές ευθύνες αν δεν φροντίσει για τα συμφέροντα του“, ενώ έκλεισε όλο αυτό το θέμα στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής διάθεσης του κου Θωμά, επισφραγίζοντας παράλληλα την δική του διάθεση, καθώς τόνισε πως η οικονομική επιτροπή είναι αυτόνομη και αυτός ακριβώς είναι ο νόμος .

Ο π. δήμαρχος κ. Θωμάς αντιπαρήλθε θυμίζοντας πως επί θητείας του, ο δήμος πλήρωσε αδιαπραγμάτευτα 600.000 ευρώ στην παθούσα από το ατύχημα μετά από κατολισθήσεις στο Στόμιο, καθώς ο δήμος έχει ηθική υποχρέωση να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

“Πολιτικά απαράδεκτο, η οικονομική επιτροπή να καπελώνει ένα ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο στηριζόμενη σε εντελώς τυπικές αρμοδιότητες” έκρινε ο κ. Θωμάς ενώ διάβασε ένα μέρος της αιτιολογίας της οικονομικής επιτροπής για την απόφαση της έφεσης “Με την παραίτηση από τα ένδικα μέσα ο δήμος δεν θα έχει αξιοποιήσει την δυνατότητα συμβιβαστικής επίλυσης προκειμένου να λήξει η δικαστική διαμάχη”

“Τραγική ειρωνεία” στην σοβαρότητα του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Θεοδώρου που είχε ψηφίσει μαζί με την πλειοψηφία εναντίον της έφεσης και στο χθεσινό συμβούλιο, εμφανίστηκε ανενόχλητος από την αλλαγή της απόφασης, να χλευάζει απλά τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης κα. Θαλασσινού και κ. Κέκη “πως βιάζονται να μπούνε στη Βουλή”

ΒΙΝΤΕΟ

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 08-11-2022

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia