Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση – ομιλία με θέμα το Ηφαίστειο Οξυλίθου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΚΥΜΗ Palace, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Οι ομιλίες ήταν στο πλαίσιο της ανάδειξης και προβολής των γεωτόπων, όπως του ηφαιστειακού συμπλέγματος Οξυλίθου της κεντρικής Ευβοίας.

Κεντρικές ομιλήτριες ήταν η κυρία Ευγενία Μωραΐτη γεωλόγος από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), Υπεύθυνη νέων γεωτόπων για μελέτες γεωδιαδρομών και μελέτης διαχείρισης γεωπάρκων και η κυρία Μπαρσάκη Βασιλική Γεωλόγος Γεωπεριβαλλοντολόγος ΕΑΓΜΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ Σεραφείμ, ο εφημέριος του Οξυλίθου πάτερ Γεώργιος Νάνος, ο Βουλευτής της Εύβοιας κ. Ζεμπίλης Αθανάσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρου Αλέξανδρος, η δημοτική σύμβουλος κα. Αρετή Μπάτσα, η πρόεδρος της κοινότητας Οξυλίθου κα. Κλαίρη Κατσαρή και ο σύμβουλος κ. Κων/νος Τριανταφύλλου , ο υπεύθυνος του Πνευματικού Κέντρου Περιβολίων Καρυστίας κ. Αναστάσιος Ρέτσας, ο κ. Γεώργιος Κατσαμάγκος Μεταλλειολόγος Μηχανικός, η κα Όλγα Χαλδούπη-Μπόκαρη αν. Διευθύντρια Περιβάλλοντος, η κα Αναστασία Μιχαλοπούλου Γεωπόνος του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο κ. Γιώργος Κουλούρης Ιατρός Πνευμονολόγος, ο κ. Γεώργιος Τσακοφίτης επαγγελματίας βιοτέχνης τοπικών προϊόντων, εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου, μαθητές και άλλοι. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυλίθου “ο Ευαγγελισμός”, ο Πρόεδρος κ. Σταμάτης Κεράτσας και η Γραμματέας κα Παπαϊωάννου Μαρία.

Σημείο σταθμός της ημερίδας ήταν η καίρια παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος πήρε το λόγο μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και αφού πρώτα υπογράμμισε το σημείο κατά το οποίο αναφέρθηκε από τις ομιλήτριες, πως ο ηφαιστειακός χώρος του Οξυλίθου εκτός από θρησκευτικό τουρισμό λόγω του εξωκλησιού της Παναγίας Οξυλιθιώτισσας, που μοιάζει σα να κρέμεται από τη μία πλευρά του ηφαιστείου, προσφέρεται επίσης και υπάρχει προοπτική και στόχος για ανάπτυξη του γεωτουρισμού. Το ερώτημα του Σεβασμιότατου ήταν σαφές : “Είναι δόκιμο να μιλάμε για γεωτουρισμό και παράλληλα για τοποθέτηση ανεμογεννητριών ;”
Η κα Ευγενία Μωραϊτάκη απάντησε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί καθώς δεν γνωρίζει τις ακριβείς συντεταγμένες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, Ενώ ανέφερε πως υπάρχουν αιολικά πάρκα σε γεωτόπους, τα οποία δημιουργούν προβλήματα αν και η ίδια δεν είναι ενάντια στις ΑΠΕ.

Καταλυτική ήταν όμως η τοποθέτηση του κου Δημήτρη Σουφλέρη, Δικηγόρος και εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων που πρόκειται να τοποθετηθούν, αφορά ακριβώς το σημείο του γεώτοπου. Ενώ τόνισε πως η χωροθέτηση του πάρκου στην περιοχή βρίσκεται σε όρια που είναι μη επιτρεπτά από το υφιστάμενο χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ

Γενικότερα ο σκοπός της δράσης ενημέρωσης για το Ηφαίστειο Οξυλίθου, ήταν μέσα στο πλαίσιο της καταγραφής νέων βιοτόπων, χάραξης δύο διαδρομών και ανάδειξη Γεωπάρκων του ελλαδικού χώρου. Βασικότερος στόχος είναι η ανάδειξη και η προστασία της πλούσιας γεωλογικής κληρονομιάς Του χώρου του ηφαιστείου που μπορεί να ενισχύσει την βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και του Δήμου καθώς μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού.

Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα του Οξυλίθου στην κεντρική Εύβοια σχηματίζει επιμήκη λόφο σειρά, διευθύνσειςβα – Ν.Δ. Και έκτασης 5,16 km². Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια και οφείλει την δημιουργία του στις διεργασίες της γης, που φέρουν κάθε χρόνο κοντά το Αιγαίο πέλαγος με την Αφρική σύγκληση των τεκτονικών πλακών. Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα αποτελείται από ηφαιστειακούς δόμους και εκροές λάβας, που διείσδυσαν στους ιζηματογενή σχηματισμούς της λεκάνης της Κύμης. Δύο είναι οι κυριότεροι τύποι εκρηξιγενών πετρωμάτων που απαντώνται στην περιοχή, ο Δακίτης και ο Ανδεσίτης.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia

ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ