Ηχηρό “ΟΧΙ” για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στα βουνά της Εύβοιας, στα υπερβλητικά Κοτύλαια, εκπέμπεται σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου από το δημαρχείο Κριεζών εν όψει του δημοτικού συμβουλίου και του μείζονος θέματος της υπερβολικής έκτασης που καταλαμβάνουν οι ανεμογεννήτριες στο νησί και η ακατάπαυστη εγκατάστασή τους σε ακόμη περισσότερα σημεία.

Το παρών έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αποστόλου και κ. Χατζηγιαννάκης, ο Βουλευτής ΚΚΕ κ. Μαρίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βούλγαρης, οι δήμαρχοι, Ερέτριας κ. Δημητρόπουλος, Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθάς, επίσης εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί δημότες.

Αρχικά τοποθετήθηκε ο δήμαρχος κ. Μπουραντάς, ο οποίος υπογράμμισε πως η Εύβοια δεν αντέχει την εγκατάσταση περισσότερων ανεμογεννητριών, καθώς είναι ήδη κορεσμένη.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Θωμάς τόνισε την ανάγκη άμεσης παράστασης στην κυβέρνησης. Η κα Θαλασσινού προέτρεψε να αποτρέψουν την τελική καταστροφή της Εύβοιας από τη βαριά αιολική βιομηχανία, ενώ ο επικεφαλής κ. Κέκης σημείωσε την απουσία των βουλευτών της κυβέρνησης από την συνεδρίαση, γεγονός που μαρτυρά τις προθέσεις τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κελαϊδίτης μεταξύ άλλων ανέφερε : “Το θέμα των ανεμογεννητριών βασανίζει όλους εμάς και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και θεσμικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα αυτή τη φορά που δεχόμαστε ένα δεύτερο κύμα, μία δεύτερη πολιορκία στην Εύβοια, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει δυστυχώς ένα καταστροφικό έργο, όχι γιατί τα αιολικά πάρκα είναι κάτι αρνητικό και άσχημο, αλλά διότι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται με έναν τρόπο, απόλυτου καθεστώτος αναρχίας, με έναν τρόπο ο οποίος παραγκωνίζει ουσιαστικά, κοροϊδεύει, τις τοπικές κοινωνίες και τα συλλογικά όργανα που εκφράζονται μέσα από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.”

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια δεν μπορούσε παρά να συνταχθεί με αυτό, που αυτονόητα η κοινωνία ζητάει και προκύπτει από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να μπει ένα φρένο σ’ αυτό το δεύτερο έγκλημα, το οποίο είναι προ των πυλών για την Εύβοια.” υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης, συνεχίζοντας,

“Σίγουρα όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει, διότι υπάρχει και η απογοήτευση εάν όλες αυτές οι προσπάθειες είναι εις μάτην, ίσως υπάρχει στο βάθος κάποιο αποτέλεσμα, διότι άρχισε σε κάποιο βαθμό ο χάρτης της ΡΑΕ να βγάζει κάποια κόκκινα διαγράμματα πέρα από τα πράσινα που έτρεχαν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παρόλα αυτά, αυτό δεν μας ικανοποιεί γιατί δεν θα κάνουμε έναν συμβιβασμό σε μία αυθαίρετη χωροταξία που υπάρχει στο θέμα των ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τέσσερα πάρκα που βγαίνουν μέσα από την συγκεκριμένη επένδυση κι έρχονται να διαλύσουν ένα παρθένο, μοναδικό ελατοδάσος του Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται σε μία περιφερειακή ενότητα, σε έναν νομό, ο οποίος πριν από ένα χρόνο έγραψε την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της χώρας, των τελευταίων 100 ετών… και πραγματικά ακούγεται εξωφρενικό.”

Ο κ. Κελαϊδίτης επισήμανε πως με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, τον Ιούνιο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021, αλλά και πρόσφατα με την αρνητική γνωμοδότηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το συγκεκριμένο τερατούργημα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά, λέγοντας συγκεκριμένα :

Έχουμε συνταχθεί μέσα από το ψήφισμα μας, όπως έχουν αποφασίσει τα δημοτικά συμβούλια και οι τοπικές κοινωνίες, με ό, τι αναφέρθηκε μέσα σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην μεγάλη μας προσπάθεια, να περάσουμε τον δημόσιο διάλογο προς την κυβέρνηση, ότι πρέπει να μπει επιτέλους ένα στοπ σε αυτή την αυθαίρετη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Εύβοια και να βάλουμε από την αρχή, το πού μπορεί κάθε δήμος μέσα από την αρχή της αναλογικότητας, όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά σε όλη την επικράτεια να σηκώσει το βάρος αυτής της άτσαλης ενεργειακής μετάβασης, την οποία μας έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα οι τακτικές των κυβερνήσεων και της τωρινής και της προηγούμενης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρουσία μας σήμερα, αλλά και με τις μελλοντικές μας εργασίες, δηλώνει την στήριξη στην βούληση των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών και βέβαια είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες θα χρειαστούν, προκειμένου να καταλάβει επιτέλους το κεντρικό κράτος, ότι με τον τρόπο που θέλει να περάσει τις ΑΠΕ θα κάνει περισσότερο κακό, πάρα καλό.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Βουλευτών, δημοτικών συμβούλων και φορέων, ξεκινώντας με τον κ. Σουφλέρη της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης, ο οποίος αναφερόμενος στην Κύμη που έχει κατορθώσει μέσα στην τελευταία 20ετία να κρατήσει μακριά τις ανεμογεννήτριες, τόνισε πως οι αγώνες επιφέρουν αποτελέσματα.

Την ευθύνη πρέπει να αναλάβουν η Περιφέρεια και ο Δήμος τόνισε ο κ. Ντόβολης από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αλιβερίου, προτείνοντας ο Περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι, οι βουλευτές να επισκεφτούν τον Υπουργό ώστε να αποτραπεί η καταστροφή.

Τον λόγο πήρε επίσης ο κ. Γιώργος Βαλλιάνος από τον Σύλλογο Δασοπροστασίας Κύμης, ενώ έγινε ανάγνωση του σχετικού ψηφίσματος από την Ανοιχτή Συνέλευση, που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των Κοσκίνων.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia