Η παρουσίαση του βιβλίου του Αλιβεριώτη φιλολόγου Κωσταντίνου Νεάκη για το Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και την εκβιομηχάνιση του Αλιβερίου (1917-1967), ήταν ένας σημείο σταθμός στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου, για το φετινό καλοκαίρι .

Με την σημαντική συνδρομή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου επιτεύχθηκε η εκτύπωση του βιβλίου το οποίο διανέμεται δωρεάν στους δημότες αλλά και στους φίλους και επισκέπτες.

Η βραδιά της παρουσίασης, την Δευτέρα 29 Αυγούστου στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Πλήθος κόσμου προσήλθε για να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει την σπουδαία αυτό λογοτεχνικό εγχείρημα που συνδέεται με την μοναδική ιστορία του Λιγνιτωρυχείου Αλιβερίου, στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

“Το λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου, Ατμοηλεκτρικός Σταθμός και η εκβιομηχάνιση της πόλης του Αλιβερίου” είναι ο τίτλος του βιβλίου για το οποίο, μίλησαν ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Νεάκης Φιλόλογος υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, ο κ. Κατσαμάγκος Γεώργιος Μηχανικός μεταλλειολόγος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μπαράκος και η κα Αλεξάνδρα Θαλασσινού επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το φινάλε της εκδήλωσης ήταν γεμάτο μουσική και μελωδίες που προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης με την φωνή της πολυτάλαντης δημοτικής συμβούλου και εκπαιδευτικού -επιλέξαμε μόνο αυτούς τους δύο από τους τίτλους της- κας Αλεξάνδρας Θαλασσινού.

Η κα Θαλασσινού ήταν θερμός υποστηρικτής, από την πρώτη στιγμή και εισηγήθηκε να αναλάβει ο δήμος την εκτύπωση του συγκεκριμένου βιβλίου αλλά και βασική διοργανώτρια της παρουσίασης -εκδήλωσης.

Μάλιστα επί προσθέτως σχολίασε η κα Θαλασσινού:

VelisariouText
Banos
Fafoutis
Dourmas
Georgiou
Gikas
Kiousis
Kotis
Kousoula
Labrou
Lathouras
Levedi
Markou
Megaritis
Mexi
Mirotsos
NKiousis
Rigos
Stamou
Thalassinou
Thomas
Zervas
Sakelaraki
Tsaklari
Tsokani
Vathi
Zervas
Agelou
Aidini
Baka
Betas
Damianos
Dariveri
Giamarelos
Gianakaras
Kabouri
Karvounis
Katsos
Kodou
Makarona
Mastradona
Nikolaou
Rogas
Epimenoume
Falidas
Gerokostantis
Koukouzas
Lamprou
Pnevmatikos
Triadafilou
Afrati
Mekra
Paleologou
Spirou
Tsamaris
Zarganis
previous arrow
next arrow

“Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να τιμήσουμε το βιβλίο που έγραψε ο Κώστας Νεάκης με το οποίο μαθαίνουμε την τοπική μας ιστορία, διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη και αποτίουμε φόρο τιμής στους λιγνιτωρύχους που σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με πολλές ώρες επικίνδυνης και σκληρής δουλειάς κατάφεραν με τους αγώνες τους να γίνουν το πρώτο οργανωμένο προλεταριάτο στην ευρύτερη περιοχή μας με ίδρυση σωματείου, απεργίες, διεκδικήσεις, αντίσταση την περίοδο της Κατοχής….Για τους λιγνιτωρύχους που μετασχημάτισαν την τοπική μας οικονομία σταδιακά από γεωργική σε βιομηχανική και συνέβαλαν στην ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και για τους εργαζόμενους του σήμερα, τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ, των πετρελαίων και των λιπασμάτων Καβάλας, της Μαλαματίνας, τους ναυτεργάτες της Cosco, τους σε αναστολή υγειονομικούς, τους διανομείς της e-food και εν γένει όλους τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους καθημερινά, για όλους και όλες αυτές τραγουδήσαμε απόψε….”

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia