Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού, σήμερα 29 Αυγούστου, η εκκλησία τιμά τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Σπουδαία γιορτή και γι’ αυτό νηστεύεται ακόμη και το λάδι.

Μάλιστα το  έθιμο θέλει να μην αγγίζεται κόκκινο φρούτο ή λαχανικό, γιατί συμβολίζει το αίμα που χύθηκε από τον Άγιο, αλλά ούτε και αιχμηρό εργαλείο, γιατί συμβολίζει το σπαθί με το οποίο αποκεφάλισαν τον Άγιο.

Στον Άγιο Γεώργιο του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην δημοτική ενότητα Αυλώνος , εχθές το απόγευμα Κυριακή 28 Αυγούστου, παραμονή της μεγάλης γιορτής τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια ο μέγας εσπερινός στο εξωκλήσι της Αποτομής της κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου, με περιφορά της Ιερής Εικόνας και Αρτοκλασία.

Αμέσως, μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας  οι κάτοικοι του χωριού, οι γηραιότεροι, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και επισκέπτες από άλλα μέρη και μάλιστα μακρινά,  τίμησαν το έθιμο του μαγειρέματος του ρεβυθόριζου. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των περασμένων αιώνων και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μετά από ένα μικρό διάλλειμα, μετά από μια διετία παύσης λόγω κορονοϊού, με μεγάλη χαρά και προσμονή, οι πιστοί από εφέτος το επαναφέρουν κανονικά. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, συγκεντρώθηκαν οικογένειες του χωριού και μέσα σε μεγάλα καζάνια,  πάνω σε δυνατή φωτιά με την βοήθεια μεγάλων ξύλων ως μεγάλες κουτάλες για την ανάδευση, έβρασαν το ρεβυθόριζο για το οποίο είχε γίνει από πριν μεγάλη και απαραίτητη προετοιμασία.

Σήμερα το πεντανόστιμο ρεβυθόριζο, μετά την Θεία Λειτουργία και Τη Δοξολογία του Αγίου, ευλογείται από τον ιερέα πατήρ Αλέξανδρο και θα προσφέρεται σε εκατοντάδες πιστούς.

BINTEO

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia