Στον αυτοσχέδιο κινηματογράφο στο Πόρτο Μπούφαλο (του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόρτο Μπούφαλο “Φυσάει Κόντρα”) το βράδυ του Σαββάτου 27/8 προβλήθηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του κου Σπύρου Γερούση και του κου Δημήτρη Δαλάκογλου, ανθρωπολόγοι, ερευνητές.

“Αποικία” ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που με επίκεντρο την Εύβοια προέβαλε την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την αυτονόητη ευχαρίστηση που του προσφέρει η ομορφιά της φύσης η οποία εξευτελίζεται στον βωμό του χρήματος. Στον άνθρωπο, τον πολίτη, τον κάτοικο μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα, δίνεται ο ρόλος του απλού θεατή καθώς η άποψη του δεν υπάρχει και δεν υπολογίζεται κι ας αφορά την ίδια του τη διαβίωση που πλήττεται επικίνδυνα κάτω από συνθήκες, όπως η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση και λειτουργεία ανεμογεννητριών.

Η “Αποικία” είναι βασισμένη στις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων. Ευβοιωτών και Ευβοιωτισσών όπως η πολιτικός μηχανικός κα Νίκη Σιούτα, ο πρόερδος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων κ. Σπύρος Σιούλας, ο τοπογράφος μηχανικός κ. Σοφούλης Λύκος, ο γεωπόνος κ. Βαγγέλης Αβδελάς, ο δικηγόρος και ακτιβιστής κ. Δημήτρης Σουφλέρης, ο ηθοποιός και ξενοδόχος στο Πόρτο Μπούφαλο κ. Χάρης Τζωρτζάκης και άλλοι αρκετοί οι οποίοι εκπροσώπησαν την κοινή γνώμη η οποία στέκεται αδύναμη απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα και στις αυταρχικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον και συνεπώς στην ίδια τη ζωή του. Παρεμβάσεις που δεν αποδίδουν στον άνθρωπο κανένα όφελος και αντιθέτως τον ζημιώνουν πολύ φανερά και πολύ αισθητά.

Η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Κύμης Αλιβερίου κα Αλεξάνδρα Θαλασσινού, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα κοινωνικά ζητήματα, παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ για το οποίο μεταξύ άλλων, σχολίασε χαρακτηριστικά : “Τα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα και οι αυταρχικές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που τα αφήνουν να αλωνίζουν βλέπουν την Εύβοια ως αποικία, χωρίς κανέναν σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους της. Απομυζούν τους πόρους της για να πλουτίσουν καταστρέφοντάς την σε μεγάλο βαθμό…Ο συλλογικός αγώνας ενάντια στην περαιτέρω περιβαλλοντική καταστροφή της Εύβοιας συνεχίζεται και χρειάζεται όλο και περισσότερους και περισσότερες ..Δεν τα παρατάμε!”

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia