Σε δημόσια καταγγελία προχώρησαν κάτοικοι της Ακτής Νηρέως, αγανακτισμένοι και έχοντας φτάσει σε απόγνωση, από την λειτουργία δύο παράνομων καταφυγίων στην περιοχή, πολύ κοντά στα σπίτια τους. Ο θόρυβος που προκαλούν τα ζώα με τα γαυγίσματά τους και ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες και η κακοσμία που επικρατεί εκεί, κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη.

Ωστόσο από την επιστολή που λάβαμε και η οποία επιρρίπτει ευθύνες στο δήμο Κύμης Αλιβερίου, δεν είναι σαφές ποιος έχει δημιουργήσει αυτά τα καταφύγια αλλά ούτε και ποιος φροντίζει αυτά τα ζώα,. Όπως προέβαλε το expressevia πριν λίγες ημέρες το “νόμιμο” καταφύγιο του Αλιβερίου και τα ζώα του, τα φροντίζουν αποκλειστικά τα μέλη του φιλοζωϊκού συλλόγου, με προσωπικό τους δυσβάσταχτο κόστος. Άξιο απορίας είναι όμως γιατί εφόσον έχουν γίνει καταγγελίες στην Αστυνομική Αρχή και στην δημοτική αρχή , γιατί κανείς δεν έχει μεριμνήσει για το ζήτημα αυτό.

Ας δούμε όμως τι σημειώνουν συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Ακτής Νηρέως στην εν λόγω καταγγελία:

Στην Ακτή Νηρέως λειτουργούν σήμερα δύο παράνομα καταφύγια σκύλων (καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς). Το ένα με 20 περίπου σκυλιά, λειτουργεί στην οδό Μεταμόρφωσης Σωτήρος. Το άλλο με 40 περίπου σκυλιά λειτουργεί στην οδό Πέλοπα.

Και τα δύο αποτελούν σοβαρές εστίες μόλυνσης και κυρίως εστίες όχλησης των περιοίκων. Τα γαβγίσματα τους, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, διαταράσσουν τον ύπνο των κατοίκων της περιοχής τους και κυρίως όσων την επόμενη μέρα, είναι υποχρεωμένοι να ξυπνήσουν νωρίς για τις δουλειές τους. Έχουν γίνει από τους κατοίκους της Ακτής Νηρέως πάρα πολλές αναφορές προς την Αστυνομία Αλιβερίου όσο και προς το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, χωρίς δυστυχώς να φέρουν, κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση απομάκρυνση και των δύο καταφυγίων σε άλλη περιοχή έως 5 χιλιόμετρα από το άκρο του οικισμού. Το αίτημα μας αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με τις διατάξεις του νόμου 4830/2021. (ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021). Συγκεκριμένα, στο νόμο αυτόν αναφέρονται μεταξύ των άλλων ειδικών διατάξεων και τα εξής που συνηγορούν στην άμεση απομάκρυνση των δύο καταφυγίων από τον οικισμό της Ακτής Νηρέως:

Κεφάλαιο Α

Άρθρο 3

Αρμόδιες αρχές για την φροντίδα, την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είναι οι δήμοι εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα……

Κεφάλαιο ΙΒ

Άρθρο 28

Καταφύγια ζώων συντροφιάς

1) Τα καταφύγια τα ιδρύουν και τα λειτουργούν οι δήμοι

2) Τα καταφύγια επιτρέπονται εκτός ορίων οικιστικών περιοχών και οφείλουν να απέχουν έως 5 km από το άκρο του οικισμού.

Άρθρο 29

Στο άρθρο αυτό αναφέρονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Όσον αφορά τα δύο παράνομα καταφύγια της Ακτής Νηρέως, οι προδιαγραφές αυτές δεν τηρούνται προ ζημιά τόσο των ίδιων των ζώων όσο και των περιοίκων που ενοχλούνται από τα γαβγίσματα τους και την οσμή των περιττωμάτων τους.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia