Αποκαλύψεων συνέχεια για το οικογενειακό-επαγγελματικό σίριαλ, σε σενάριο που σπάει κόκκαλα… Απομένει η απόφαση της δικαιοσύνης ….

Φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος στο εξωτερικό, ακόμη και πλαστογραφημένα πρακτικά διοικητικού συμβουλίου για αλλοίωση της μετοχικής σύνθεσης, είναι το φόντο που δημιούργησαν τα όσα αποκαλύφθηκαν στην πολυσυζητημένη υπόθεση της εταιρείας «ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε.», με έδρα το Βασιλικό Χαλκίδας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν έγινε η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, αφήνοντας εκτός διοίκησης δύο μέλη.

Τα μέλη αυτά προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Αποτέλεσαν όμως και την αιτία ώστε να αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα.

Η εταιρεία «ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε.», η οποία ειδικεύεται στην επεξεργασία και εμπορία σύκου και υποπροϊόντων, ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Κόντο, πατέρα του Γιώργου και της Βασιλικής Κόντου και σύζυγο της Φωτεινής Κόντου.

Ανήκε κατά 50% στον ίδιο και κατά 50% σε άλλα πρόσωπα. Τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Κόντου κληρονόμησαν τις μετοχές έχοντας υπογράψει συμφωνητικό, με την προτροπή του πατέρα πριν φύγει από τη ζωή, ότι απαγορεύεται να τροποποιήσουν την μετοχική σύνθεση της εταιρείας και να πουλήσουν τις μετοχές τους σε τρίτους.

Παρά τη συμφωνία, ο Γιώργος Κόντος, τον Αύγουστο του 2018 προχώρησε σε πώληση του 1% των δικών του μετοχών σε άλλο πρόσωπο, χωρίς να έχει την συγκατάθεση της μητέρας του Φωτεινής και της αδελφής του Βασιλικής.

Για να το πετύχει κατηγορήθηκε ότι συνέταξε πλαστογραφημένα πρακτικά Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, στα οποία φαινόταν ότι οι δύο γυναίκες έδωσαν την συγκατάθεσή τους χωρίς να την έχουν δώσει ποτέ. Με τον τρόπο αυτό έβγαλε εκτός Διοικητικού Συμβουλίου την μητέρα του και την αδελφή του και συνεργάστηκε με τους υπολοίπους μετόχους, οι οποίοι φέρονταν να έχουν μαζί το 51% πλέον της επιχείρησης.

Ο ίδιος έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δύο γυναίκες, όταν διαπίστωσαν τι είχε συμβεί, υπέβαλλαν μήνυση εναντίον του για πλαστογραφία, υπόθεση που εκδικάστηκε πρόσφατα σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Χαλκίδας και ο Γιώργος Κόντος καταδικάστηκε τελεσίδικα σε φυλάκιση 7 μηνών για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε τα πρακτικά της ανύπαρκτης γενικής συνέλευσης γιατί ήθελε να διαθέσει το 1% των μετοχών του ώστε να κάνει ανακαίνιση στο σπίτι του.

Η Βασιλική και η Φωτεινή Κόντου, εκτός από τη μήνυση σε βάρος του Γιώργου Κόντου, ζήτησαν από τον εισαγγελέα να γίνει έρευνα στα οικονομικά της εταιρείας. Η έρευνα αυτή έγινε από την ΑΑΔΕ κι έφερε στο φως περισσότερες αποκαλύψεις…οι οποίες αφορούν τα έτη 2015 -2019 και συνοψίζονται αναλυτικά ως εξής:

• Η εταιρεία απέκρυπτε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από εισπράξεις επιταγών και τα χρήματα πήγαιναν σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων αλλά και του ίδιου του προέδρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

• Η «ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε.» δήλωνε εικονικά τιμολόγια προμηθευτών, τα οποία υποτίθεται εξοφλούσε. Τα χρήματα όμως δεν πήγαιναν σε εκείνους αλλά σε αλλά σε άλλους λογαριασμούς. Μάλιστα οι προμηθευτές που κλήθηκαν από την ΑΑΔΕ δήλωσαν απερίφραστα ότι ουδέποτε εξέδωσαν αυτά τα τιμολόγια, αφού η εταιρεία δεν τους χρωστούσε χρήματα.

• Πλαστογραφήθηκε το winbanking της εταιρείας το 2016 ώστε να γίνονται μεταφορές ποσών από τους λογαριασμούς της επιχείρησης σε άλλους.

• Η εταιρεία εμφάνιζε δαπάνες μισθοδοσίας, οι οποίες ήταν ανύπαρκτες και τα ποσά για την πληρωμή τους έβγαιναν από τα ταμεία της και πήγαιναν επίσης σε άλλους λογαριασμούς. Αυτό επιβεβαιώθηκε απερίφραστα από εργαζόμενους που κλήθηκαν να καταθέσουν.

• Ακριβώς το ίδιο γινόταν και με άλλες δαπάνες, όπως γεύματα, επαγγελματικά ταξίδια κλπ, οι οποίες «πληρώνονταν» χωρίς να υπάρχει κανένα παραστατικό.

• Βρέθηκαν επίσης ύποπτοι λογαριασμοί, στους οποίους κατέληγαν χρήματα αδιευκρίνιστης προέλευσης. Ένας μάλιστα λογαριασμός στην Ιταλία δεν άνοιξε ποτέ ως τώρα, αφού η εταιρεία, αν και οχλήθηκε από την ΑΑΔΕ, δεν συνηγόρησε στο άνοιγμά του. Ο λογαριασμός αυτός αναμένεται να ανοίξει σύντομα με την συνδρομή της Ιταλικής δικαιοσύνης και θεωρείται ότι θα αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία

• Πλαστογραφήθηκαν επίσης υπογραφές της Φωτεινής και της Βασιλικής Κόντου για όσο καιρό ήταν μέλη του Δ.Σ. πριν βγουν εκτός, και με τον τρόπο αυτό ενέκριναν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τις οποίες ανέβαζαν στο ΓΕΜΗ.

Το συνολικό ύψος του ποσού το οποίο φέρεται να μεταφέρθηκε σε άλλους λογαριασμούς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αφού εκκρεμεί να γίνει έλεγχος και στις υπόλοιπες χρήσεις από το 2019 ως σήμερα. Εκτιμάται όμως ότι ήδη ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Από την ΑΑΔΕ έχουν επιβληθεί τα πρώτα πρόστιμα στην «ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε.» ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ενός υπευθύνου, μετά από έγκληση που υπέβαλλε Φωτεινή Κόντου. Με πρόσφατη διάταξη του εισαγγελέα, το πρόσωπο αυτό θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ξέπλυμα χρήματος σε βαθμό κακουργήματος, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τους φορολογικούς ελέγχους.

Εάν αποδειχτούν οι κατηγορίες, γιατί πάντα υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, τότε θα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο.

Δικηγόρος της Φωτεινής και της Βασιλικής Κόντου είναι η κα. Μαρία Κεφαλά – Καρλή.

EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
8B522FFE-1590-4DA7-8F7B-9652813533A0
01558AE0-C64B-45C2-927B-6965288EF00E
FB920A57-F8A7-4884-BBD8-8EF387768625
C192A34C-6EFD-41A3-B841-9756BEC77918
E756A2BD-075D-403B-825E-121370858F2C
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia