“Μάθημα” συναισθηματικής νοημοσύνης προσφέρθηκε μέσα από ένα αρκετά ενδιαφέρον και πραγματικά ουσιαστικό σεμινάριο που επιμελήθηκε η Εκπαιδευτικός-Σύμβουλος Δέσποινα Δροσάτου, στον Κάραβο Αλιβερίου.

Η Δέσποινα Δροσάτου είναι εκπαιδευτικός – Σύμβουλος Σχολικής & Εφηβικής Αυτοεκτίμησης. Δραστηριοποιείται με ομάδες εφήβων και Σχολές Γονέων (διαδικτυακά και δια ζώσης). Είναι συγγραφέας και δημόσια ομιλήτρια σε θέματα Αυτοβελτίωσης. Είναι πολύ μεγάλος ο κύκλος των δράσεων που έχει πραγματοποιήσει η κα Δροσάτου σε συνεργασία με επιστήμονες και φορείς καλύπτοντας έναν τομέα εξαιρετικά αναγκαίο στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου. Δράσεις που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες και απαραίτητες καθώς έχουν προσθέσει στο κοινό τους, γνώσεις και κατευθύνσεις σε θέματα που απασχολούν σημαντικά όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο που είχε ως θέμα “Κρατήστε ισορροπία στις σχέσεις σας” το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Αλιβερίου στον Κάραβο, από την ομιλήτρια την κα Δροσάτου καθώς δεν ήταν δυνατόν να παραστεί όπως ήταν προγραμματισμένο η έτερη ομιλήτρια, κυρία Μοσχούλα Μπέστα (Master NLP, Life & Health Coach, Διευθύντρια της εταιρείας “My Best Life”).

Η κα Δροσάτου, ανέπτυξε αρχικά τις έννοιες της πολλαπλής νοημοσύνης σύμφωνα με τον Howard Gardner. Ξεκινώντας από την σχολική ηλικία εξήγησε γιατί οι υψηλές βαθμολογίες των μαθητών δεν είναι πανάκεια για επιτυχία σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Εμβαθύνοντας αναφέρθηκε στη συναισθηματική ρύθμιση όπου απαιτείται για να υπάρχει ισορροπία να έχουμε τα επιθυμητά συναισθήματα σε κατάλληλα επίπεδα τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αριστοτέλη, δηλαδή:; “Ο καθένας μπορεί να θυμώσει. Αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο. Αυτό δεν είναι εύκολο”.

Αναφέρθηκε και ανέλυσε την Συναισθηματική Νοημοσύνη, που ολοένα και περισσότερο αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα αποτελεί μία κρίσιμη δεξιότητα για την επιτυχία σε όλους τους τομείς της εργασίας, από τις εισαγωγικές θέσεις έως τους διοικητικούς – ηγετικούς ρόλους και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας γίνεται έντονα αναφορά σε αυτή.

Στάθηκε πιο ειδικά στη Συναισθηματική Νοημοσύνη του Daniel Goleman, και ανέλυσε μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, ότι η ικανότητά μας να κατανοούμε, να διαχειριζόμαστε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, ότι είναι η αντίληψη και η ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων. Γιατί κανείς δεν είναι μόνος του στον κόσμο αυτό.

Οδηγήθηκε έτσι στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε θέση να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Είναι επίσης σε θέση να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και να ανταποκριθούν σε αυτά με έναν κατάλληλο και βοηθητικό τρόπο.

Όσο για την Συναισθηματική Νοημοσύνη την χαρακτήρισε “σφραγίδα ποιότητας” που σηματοδοτεί την πρόοδο του ανθρώπινου είδους. Αποτελεί νέα αντίληψη επιτυχίας και ένα σπουδαίο σχέδιο ζωής.

Εντοπίζεται ως το κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διαπρέπουν στην κοινωνική σφαίρα, οικοδομούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και πετυχαίνουν στο χώρο της εργασίας.

Το πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο εμπλούτισε με την παρουσία του ο κ. Ευάγγελος Χαϊνάς, Κοινωνιολόγος, Εγκληματολόγος, Νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ιδιοκτήτης του ΚΔΒΜ ΠΡΟΣΟΝ σε Εύβοια & Βοιωτία με παράρτημα και στο Αλιβέρι. Ο κ. Χαϊνάς έδωσε την ευκαιρία στο ακροατήριο να ενημερωθεί επιπλέον σχετικά με καίρια κοινωνικά ζητήματα όπως η εγκληματικότητα, η σχολική βία, η οπαδική βία κ.ά. Ως άνθρωπος του εκπαιδευτικού συστήματος με τεράστια εμπειρία ο κ. Χαϊνάς ήταν σημαντικό ότι έκφρασε μεγάλο θαυμασμό για το επίπεδο του σεμιναρίου που προσέφερε η ομιλήτρια με το εύρος των γνώσεων της και τον κατανοητό της λόγο δίνοντας ταυτόχρονα τα εύσημα σε όσους παρευρέθηκαν και αφιέρωσαν το χρόνο τους ώστε να ενημερωθούν και να αποκτήσουν περισσότερες πολύτιμες γνώσεις .

Άλλωστε η γνώση είναι το μοναδικό όπλο για να αντιμετωπιστεί η σκληρή πραγματικότητα όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά και η μόνη ελπίδα πως το αύριο θα αποκτήσει ένα θετικό πρόσημο όπου αυτό δεν υπάρχει.

Το σημαντικό είναι, όπως φαίνεται, πως ο κόσμος έχει ανάγκη από στοχευμένες δράσεις που θα ενδυναμώσουν την καθημερινότητα του, τον τρόπο της σκέψεις του, την διάθεσή του, τις σχέσεις του στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία. Γι αυτό η συνέχεια του σεμιναρίου που άνοιξε έναν μεγάλο κύκλο ερωτήσεων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περισσότερες διευκρινήσεις.

Από eXpressEvia