Η HP προκαλεί οργή στο καταναλωτικό κοινό μετά την κυκλοφορία ενημερώσεων λογισμικού που σταματούν την εκτύπωση σε ορισμένους εκτυπωτές της εάν εντοπιστούν δοχεία μελάνης τρίτων κατασκευαστών.
Όπως αναφέρει το Ars Technica, η απόφαση αυτή της HP επισημανθκε για πρώτη φορά στο Reddit από τον χρήστη grhhull. Πριν από την εγκατάσταση της τελευταίας ενημερωμένης έκδοσης υλικολογισμικού για τον εκτυπωτή του, αυτός εμφάνιζε το μήνυμα “δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα” εάν εντοπίζονταν ανεπίσημα δοχεία μελάνης. Ωστόσο, μετά την εγκατάσταση της ενημερωμένης έκδοσης ο εκτυπωτής απλώς αρνιόταν να εκτυπώσει επειδή τα δοχεία μελάνης “περιέχουν τσιπ που δεν είναι της HP”.
Η HP αποκαλεί το σύστημα ελέγχου ταυτότητας των μελανοδοχείων της “δυναμική ασφάλεια” και το περιγράφει ως έναν τρόπο “προστασίας της ποιότητας της εμπειρίας των πελατών μας, διατήρησης της ακεραιότητας των συστημάτων εκτύπωσης και προστασίας της πνευματικής μας ιδιοκτησίας”. Για τους κατόχους εκτυπωτών HP, αυτό σημαίνει ότι αναγκάζεστε να πληρώσετε όποια τιμή αποφασίσει η HP να χρεώσει για τα δοχεία της, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφατες ενημερώσεις των εκτυπωτών εφαρμόζουν αυτή την αλλαγή και απαιτούν μελάνι εγκεκριμένο από την HP. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια μοντέλα εκτυπωτών επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν από αυτή την αλλαγή στο μέλλον. Ορισμένες καταχωρήσεις εκτυπωτών ΗΡ φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν: ” Τα δοχεία που χρησιμοποιούν τσιπ που δεν είναι της HP ενδέχεται να μην λειτουργούν και αυτά που λειτουργούν σήμερα ενδέχεται να μην λειτουργούν στο μέλλον”. Φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε να μην λειτουργούν πλέον τα ανεπίσημα δοχεία μελάνης σας είναι να μην εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις εκτυπωτών της HP.
Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η HP αποφάσισε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια, καθώς η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις στο παρελθόν και κατέληξε να πληρώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων μέσω πολλαπλών αγωγών. Αυστραλοί αξίωσαν αποζημίωση 100.000 δολαρίων το 2018, η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία το 2020 και μια ομαδική αγωγή παίρνει σιγά-σιγά το δρόμο της μέσω του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ. Η HP σταμάτησε να μπλοκάρει μελανοδοχεία τρίτων κατασκευαστών το 2016, αλλά ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι έκανε κάτι λάθος.
Το Ars Technica προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με την HP για να μάθει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, αλλά οι απαντήσεις που έδωσε η εταιρεία χαρακτηρίστηκαν ως “ασαφείς”. Όπως σωστά επισημαίνει ένας σχολιαστής του Ars, η HP πουλάει τους εκτυπωτές της με ζημία και στη συνέχεια προσπαθεί να δημιουργήσει κέρδος μέσω των πωλήσεων μελανοδοχείων κατά τη διάρκεια της ζωής ενός εκτυπωτή. Έτσι, αν δεν αγοράζετε τα επίσημα cartridges, ουσιαστικά ζημιώνετε την HP.
Οι καταναλωτές όμως να ψηφίσουν με το πορτοφόλι τους, επιλέγοντας να αγοράσουν έναν εκτυπωτή άλλης εταιρίας. Για όποιον έχει σήμερα έναν εκτυπωτή HP, υποψιάζομαι ότι μπορεί να είναι ο τελευταίος του, αφού διαβάσει αυτό το κείμενο.