Συναγερμό και διχασμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα o σεισμός των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το βράδυ της Τετάρτης, πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Λιμνιώνα στην Κεντρική Εύβοια, που αναστάτωσε τους κατοίκους και έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα.

«Για ενεργοποίηση μιας τρίτης σεισμικής εστίας» έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκε και νέα δόνηση 3,2 Ρίχτερ στην περιοχή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, έκανε λόγο για νέα σεισμική εστία, επέμενε σε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι προκειται για «νέα ενεργοποίηση εστίας, αυτή τη φορά στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης με μέγιστο μέγεθος 3,5 και ορισμένους μικρότερους σεισμούς, κλιμακώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) στις 22:00, με έναν σεισμό, που έγινε αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική.

Ενεργοποίηση τριών διαφορετικών κύριων εστιών

«Δεν είναι η εστία των Ψαχνών, όπως ίσως μερικοί παρανόησαν. Δεν είναι μετασεισμός αλλά είναι ενεργοποίηση μιας τρίτης εστίας» υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας για τον χορό των ρίχτερ στην Εύβοια, που κρατούν σε εγρήγορση τους επιστήμονες και τους κατοίκους, τόνισε ότι «εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα έχουμε ενεργοποίηση τριών διαφορετικών κύριων εστιών με τους σεισμούς που όλοι βλέπουμε».

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα είπε ότι, προς το παρόν, τα μεγέθη δεν έχουν ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια και στα Ψαχνά και το 4,3 (της κλίμακας Ρίχτερ) στο κεντρικό -ανατολικό τμήμα της Εύβοιας.

«Μικραίνουν οι πιθανότητες να αποτελεί απλή χρονική σύμπτωση. Ίσως σε μελλοντική έρευνα αποκαλυφθεί ό,τι μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους ενεργοποιήσεις, ακόμα και όταν είναι μικρά τα μεγέθη» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι «στην μεν εστία των Ψαχνών υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξη της μετά σεισμικής ακολουθίας ενώ στη χθεσινή εστία, που ενεργοποιήθηκε προχθές και εχθές (4/1) έχουμε κάποιους μικρότερους σεισμούς». Σύμφωνα με τον επιστήμονα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα νεότερα δεδομένα μήπως και έχουμε μία πιο κατασταλαγμένη άποψη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανός ένας μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή απέφυγε να πει με σαφήνεια δηλώνοντας ότι «τα σεισμικά φαινόμενα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια και πολλές φορές έχουμε μία εξέλιξη την οποία μπορεί να μην αναμένουμε. Είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο, με μικρή πιθανότητα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καλή παρακολούθηση και αξιολόγηση».

Τι λέει ο Λέκκας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στην ερώτηση αν ο σεισμός της Τετάρτης είναι από το ίδιο επίκεντρο με αυτόν της δόνησης της 28ης Δεκεμβρίου, εξήγησε ότι «δεν είναι από το ίδιο σημείο, είναι πιο βορειοανατολικά, αλλά από τον ίδιο σεισμογώνο χώρο και την ίδια ρηξιγενή ζώνη».

«Υπό αυτή την έννοια είμαστε περισσότερο ήσυχοι από την εκτόνωση του φαινόμενου» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να εκτονωθεί με σεισμούς από 3 ρίχτερ και κάτω ώστε να λέμε ότι τελειώνουμε με αυτό το φαινόμενο».

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
BF95E030-2B14-47AF-A835-415BC42F3584
C48F6475-B1EC-475F-94FC-227226DC0549
72A3FFAA-19DC-41DB-BE84-1B956A60C87C
previous arrow
next arrow

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Από nefeli