Πολύ σημαντική συγκέντρωση-κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στην Αυλίδα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΚΑΣ, με θέμα την έγκριση ή μη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν τα έργα ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί) ΑΥΛΙΔΑ 1 και ΑΥΛΙΔΑ 2.
Συμμετείχαν πολλοί πολίτες, ο σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, το Θέατρο Χαλκίδας, ο Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας, ο Σύλλογος Αναγέννηση Αγίου Νικολάου, ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Δροσιάς, ο Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, η Ομάδα για την διάσωση του Κολοβρέχτη, η ομάδα Περιηγητές, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ανδρονιάνων Δένδρων Κύμης, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης – Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων, η πρόεδρος της ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας, εκπρόσωπος από την
Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ, από την Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος ΟΓΕ). Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετείχε εκπρόσωπος του Δήμου Χαλκιδέων, ο αντιδήμαρχος Ανθηδόνας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος Αυλίδας.
Αρχικά από το σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ έγινε ενημέρωση για τις αρχαιότητες της περιοχής που προσβάλλονται από τα συγκεκριμένα έργα ΑΣΠΗΕ, όπως το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη, οι οχυρώσεις στην λοφοσειρά από το Μεγάλο Βουνό έως το Μεσσάπιον Όρος. Επίσης έγινε ενημέρωση για την επισκεψιμότητα της περιοχής μέσα από τα τοπικά μονοπάτια και για την ενδεχόμενη αμετάκλητη αλλοίωση του τοπίου. Στη συνέχεια πήραν το λόγο όσοι επιθυμούσαν από τους παρευρισκομένους: πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων ή φορέων. Μέσα από τη συζήτηση
προέκυψε ότι η εκπρόσωπος του Δήμου Χαλκιδέων δεσμεύτηκε να παραστεί εκπρόσωπος του Δήμου στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, και ο εκπρόσωπος του Πιστωτικού Γεωργικού Συνεταιρισμού Δροσιάς ανέφερε ότι δεν υπάρχει έως τώρα σχετικό αίτημα από την Εταιρεία που αναλαμβάνει τα εν λόγω έργα. Επίσης δεσμεύτηκε να μην παραχωρηθεί γη του συνεταιρισμού για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων έργων. Συζητήθηκε ακόμα ο σχεδιασμός κοινών δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής από τα έργα ΑΣΠΗΕ.
Από όσους επιθυμούσαν πραγματοποιήθηκε πορεία προς το αρχαίο Διατείχισμα. Τέλος υπογράφηκε ψήφισμα προς το ΚΑΣ από εκπροσώπους συλλόγων και φορέων και πολίτες , με αίτημα το ΚΑΣ να μην εγκρίνει τις Μελέτες
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων ΑΣΠΗΕ Αυλίδα 1 και Αυλίδα 2.
ΧΑΛΚΙΔΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Είμαστε αντίθετοι στα έργα Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ΑΥΛΙΔΑ1 ΚΑΙ ΑΥΛΙΔΑ 2 διότι:
– Στο μεγαλύτερο μέρος τους χωροθετούνται επί και πλησίον του αρχαίου Διατειχίσματος Ανηφορίτη όπως και των οχυρώσεων στις κορυφές Γαλατσίδα, Κλεφτολούτσα και Μεσοβούνι. Η αφετηρία του αρχαίου
Διατειχίσματος Ανηφορίτη βρίσκεται στο αρχαίο φρούριο στο Μεγάλο Βουνό Αυλίδας. Το Μεγάλο Βουνό και οι εκεί οχυρώσεις αποτελούν κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο (Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός
ΦΕΚ: ΥΑ3114/1-8-1970,ΦΕΚ562/Β/11-8-1970). Το αρχαίο Διατείχισμα στη συνέχεια του πέραν του Μεγάλου Βουνού προς το Μικρό Βουνό, την Γαλατσίδα, την Κλεφτολούτσα και το Μεσοβούνι Μεσσαπίου Όρους (Χτυπάς) προστατεύεται αυτοδίκαια από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Ν. 3028/2002, Άρθρο 6, παράγραφος 4.: «Τα αρχαία ακίνητα μνημεία προστατεύονται από το νόμο χωρίς να απαιτείται η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης.»
– Οι ανεμογεννήτριες (α/γ) και τα συνοδά τους έργα (διάνοιξη δρόμων, δίκτυα μεταφοράς κλπ) απειλούν το αρχαίο Διατείχισμα και τις οχυρώσεις επιπλέον.
– Οι α/γ είναι τεραστίων διαστάσεων (150 μ. ύψος) και η εγκατάσταση τους θα αλλοιώσει το τοπίο
αμετάκλητα. Θα είναι ορατότατες από την πόλη και τα μνημεία της, όπως και από το αρχαίο οχυρό του Μεγάλου Βουνού και άλλες αρχαιολογικές θέσεις της Αυλίδας.
– Επιδιώκουμε μια ήπια πολιτιστική ανάπτυξη για την περιοχή μέσα από την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Αυλίδας και όχι βιομηχανικού τύπου ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Παρακαλούμε όπως η απόφαση σας είναι αρνητική επί των ΜΠΕ των εν λόγω έργων διότι απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά στην παγκοσμίως γνωστή Αυλίδα.