Ο πύραυλος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ το ίδιο φέρεται να διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν στην έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών, στο περιθώριο της G20.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο φαίνεται πως δεν οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου. Αυτό ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του AP.
Σύμφωνα μάλιστα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το ίδιο φέρεται να διεμήνυσε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συναντήθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί.
Ο Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά – μετά την έκτακτη συνάντηση -, δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση (το σενάριο ο πύραυλος να προήλθε από τη Ρωσία). Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε». Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, είχε πει ο κ. Μπάιντεν.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.
Σε περίπτωση που κρινόταν ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από το πυραυλικό πλήγμα, ήταν πιθανό να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.
Πυρά Μόσχας: «Θέλουν σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας»
Η Μόσχα διέψευσε εξαρχής πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».
Το περιστατικό στην Πολωνία, όπου πύραυλος κατέπεσε σε χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, εκτίμησε ακολούθως, το πρωί της Τετάρτης, ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.
Tο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.
Πηγή: AP, DPA, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ