Η χθεσινή μας παρουσία στη Δίρφυ συνοδεύτηκε από την έναρξη των εργασιών μιας σημαντικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, η οποία έρχεται να ερευνήσει σε βάθος και να αναζητήσει λύσεις στο σοβαρό φαινόμενο εδαφικής αστάθειας που αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Στροπώνων.” αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης και προσθέτει αναλυτικότερα :

Μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση που πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα υλοποιηθεί ερευνητικό έργο με τίτλο « ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΟΠΩΝΩΝ» με συνολικό προϋπολογισμό τις €50.000(με φπα).

Το έργο αφορά την παρακολούθηση, διερεύνηση και αξιολόγηση του φαινομένου της εδαφικής παραμόρφωσης στην περιοχή των Στροπώνων, ενώ ειδικότερα περιλαμβάνονται σε αυτό τα ακόλουθα:

· Η Αξιολόγηση των υφιστάμενων μελετών, ερευνών, ερευνητικών προγραμμάτων, εκθέσεων κλπ. που έχουν εκπονηθεί για την ευρύτερη περιοχή – Καταγραφή των εδαφικών διαρρήξεων, παραμορφώσεων και μετατοπίσεων – Επιφανειακή χωροθέτηση και αξιολόγηση του φαινομένου.

· Δορυφορική γεωδαισία (διαφορικές μετρήσεις GNSS σε επιλεγμένες θέσεις για την παρακολούθηση του φαινομένου) και διαφορική συμβολομετρία – Εναέρια παρακολούθηση και αποτύπωση παραμορφώσεων του μορφολογικού αναγλύφου του οικισμού και της εγγύς περιοχής.

· Γεωφυσική διασκόπηση, για τον καθορισμό των φυσικών χαρακτηριστικών των λαθολογιών και την έρευνα υπεδάφους για τον εντοπισμό «ασταθών» επιφανειών (οι θέσεις και οι περιοχές θα καθοριστούν από τα συνδυαστικά αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνητικών εργασιών).

· Αξιολόγηση των όλων αποτελεσμάτων και προτάσεις.

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του κλιμακούμενου γεωλογικού φαινομένου που απειλεί το χωριό των Στροπώνων, αναζητούμε μέσα από επιστημονική διερεύνηση σε συνεργασία με ανώτατα ιδρύματα της Χώρας, την αποκωδικοποίηση του προβλήματος και τις ρεαλιστικές εκείνες λύσεις που θα επιτρέψουν στους συμπολίτες μας να συνεχίσουν χωρίς φόβο να δίνουν ζωή στον πανέμορφο τούτο τόπο.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin