Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) προσκάλεσε την κοινωνική, μη ανταγωνιστική ομάδα κολύμβησης WeSwim στο 3ο gastro-swim event που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2022, στην Κάρυστο, στη Νότια Εύβοια. Οι κολυμβητές είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν δίπλα στους κλωβούς της τοπικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας “Blue Farm” και να γευτούν ολόφρεσκες τσιπούρες και λαβράκια ελληνικής εκτροφής. 

Στόχος των γαστρονομικών-κολυμβητικών δράσεων, που υλοποιούνται σε συνεργασία με τη WeSwim, είναι να αναδειχτεί τόσο η καθαρότητα και η διαύγεια των νερών στα οποία μεγαλώνουν, σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, όσο και η φρεσκάδα, η γεύση και η υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ψαριών που εκτρέφονται στις εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ψάρια αλιεύονται μόνο κατόπιν παραγγελίας και έτσι μπορούν και φτάνουν πάντα ολόφρεσκα, εντός 24 ωρών, στα διάφορα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.

Οι κολυμβητές γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται τα ψάρια ελληνικής εκτροφής και διαπίστωσαν τον πλούτο και τη βιοποικιλότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος δίπλα στους κλωβούς. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν για όλα τα στάδια της διαδικασίας εκτροφής -από τη θάλασσα στο πιάτο- καθώς και για τις βιώσιμες πρακτικές της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, μίας δραστηριότητας που αναπτύσσεται με γνώμονα την προστασία των θαλασσών και έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία σε ταβέρνα της περιοχής, όπου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τσιπούρες και λαβράκια από την Blue Farm.

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ):

Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.  

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece: Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin