Ομαλά εξελίχθηκε η μετασεισμική ακολουθία κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τη σεισμική δόνηση των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 10:07 η ώρα το βράδυ με επίκεντρο τα 6 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά τον Ζαράκων Ευβοίας.

Μέχρι της 5:30 τα ξημερώματα σήμερα Τετάρτη, σημειώθηκαν 27 μετασεισμοί με μεγαλύτερο μέγεθος τα 3,2 Ρίχτερ.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν αναφέρονται σοβαρές ζημιές εκτός από κάποιες ρωγμές που προκλήθηκαν πιο παλιές κατοικίες, από τις σεισμικές δονήσεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα δηλώνει πως δεν δέχτηκε καμιά κλήση ανάγκης για βοήθεια.

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και η ΕΜΑΚ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι σεισμολόγοι επιστήμονες εάν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι το νέο ρήγμα που εντοπίστηκε μόλις, και καθιστά την περιοχή όχι μόνο ως αχαρτογράφητη σεισμολογικά αλλά αλλάζει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα γι αυτό και το φαινόμενο παρακολουθείται με τεράστια προσοχή κι ενδιαφέρον.

Εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό εάν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η ανησυχία είναι έντονη τόσο για τους σεισμολόγους, αλλά και για τους πολίτες όλης της περιοχής και ιδιαιτέρως των Ζαράκων που βρίσκονται στο επίκεντρο και βιώνουν μια πρωτόγνωρη και επίφοβη κατάσταση.

Τα σχολεία πάντως σήμερα παραμένουν κλειστά για όλες τις βαθμίδες σε ολόκληρη τη νότια Εύβοια με απόφαση των δημάρχων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κύριου Θανάση Μπουραντά και της Καρύστου του κυρίου Λευτέρη Ραβιόλου Εξονυχιστικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στα κτίρια των σχολικών μονάδων για πιθανές ζημιές.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin

ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ