Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα (25/10) και οι μαίες του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων Κοτσιφάκη Ευφροσύνη, Δουμένη Ευαγγελία και Ξοκώνη Αικατερίνη «πιστές στο μαιευτικό μας επάγγελμα, πιστές στο φύλο μας, πιστές στους φόβους και τις ανησυχίες μας, πιστές στο ραντεβού μας… από το βήμα που μας δίνεται δε θα παραλείψουμε κάθε Οκτώβρη έτσι και φέτος να σας θυμίσουμε το δικό σας ραντεβού με εμάς, με την πρόληψη, με τη ζωή».
«Ας μιλήσουν οι αριθμοί… γιατί τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι μαίες του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων και προσθέτουν:
Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.
Για την εμφάνισή του έχουν ενοχοποιηθεί περισσότεροι των 30 παραγόντων, αλλά μόνο στο 30% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού υπάρχει πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Πρέπει να τονισθεί ότι δεν έχει επαρκώς διευκρινισθεί ο τρόπος δράσης όλων των παραγόντων αυτών και δεν έχουν ακόμη απόλυτα τεκμηριωθεί.
Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού φτάνει το 12-13%. Δηλαδή περίπου 1 στις 8-9 γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους θα προσβληθεί από καρκίνο μαστού.
Ωστόσο υπάρχουν και ευχάριστα νέα! Η πιθανότητα μία γυναίκα να πεθάνει από καρκίνο μαστού είναι μόλις 3% (1 στις 36). Αυτό το ποσοστό μειώνεται συνεχώς από το 1989, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η σημαντική μείωση της θνητότητας των γυναικών με καρκίνο μαστού σήμερα, οφείλεται αφενός στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αφετέρου στα νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.
Ο τακτικός έλεγχος των μαστών έχει αποδειχθεί κυριολεκτικά σωτήριος, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός μιας κακοήθειας θα επιτρέψει την εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής σε ένα στάδιο, κατά το οποίο η ασθένεια είναι ακόμα διαχειρίσιμη και, τελικά, ιάσιμη.
Τα όπλα στη φαρέτρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η ψηφιακή μαστογραφία .το υπερηχογράφημα μαστών ,η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό και τέλος η σωστή αυτοεξέταση.
Γνωρίζοντας το σώµα μας και ιδιαίτερα το στήθος μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή και άμεσα να ενημερώσουμε το γιατρό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, απλώς να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στις προληπτικές εξετάσεις και να τις επαναλαμβάνουμε τακτικά, με βάση τις ιατρικές οδηγίες!
Βέβαια πριν μία γυναίκα φτάσει να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, υπάρχει μία σειρά στρατηγικών μείωσης του ατομικού της κινδύνου να νοσήσει, μέσω αλλαγής των καθημερινών της συνηθειών και της διατροφής. Είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής, επηρεάζουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους.