Η 4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, καταδεικνύει την «αποστολή» μας στη διασφάλιση της προστασίας και της ευζωίας όλων των ζώων και την αντίθεσή μας σε κάθε πράξη βίας, έλλειψης σεβασμού και εγκατάλειψης απέναντί τους.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, με σεβασμό στην ισότητα ανθρώπων και ζώων, στο περιβάλλον και στην αρμονική συνύπαρξη, συμμετέχει ενεργά και υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά τους στην ιατρική περίθαλψη, την ομαλή συνύπαρξη στην πόλη, τις ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης και στην εύρεση του ασφαλούς παντοτινού σπιτιού.

Δημοτικό Καταφύγιο

Το Δημοτικό Καταφύγιο του Δήμου Χαλκιδέων, δυναμικότητας 150 ζώων, λειτουργεί από το 2012 και πληροί όλες τις απαιτούμενες από το Νόμο προδιαγραφές. Σήμερα φιλοξενούνται στον χώρο 148 αδέσποτα ζώα, 121 σκυλιά και 27 γάτες, σε στεγασμένους χώρους και με αρκετό ελεύθερο χώρο για να κινούνται. Για τη λειτουργία του απασχολούνται 4 υπάλληλοι και Κτηνίατρος που καθημερινά φροντίζουν για τη διατροφή και την υγεία των ζώων, την καθαριότητα και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Ετησίως δαπανώνται 120.000 με 170.000 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες, για τη διαχείριση των αδέσποτων και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Καταφυγίου. Το 2021, ο Δήμος πέτυχε χρηματοδότηση ύψους 371.428,20 ευρώ για τη βελτίωση του Καταφυγίου με τις εξής εργασίες:

1. Ανακατασκευή με ταυτόχρονη επέκτασή του Καταφυγίου.

2. Τοποθέτηση νέων οικίσκων.

3. Τοποθέτηση προκατασκευασμένου οικιακού συγκροτήματος, στο οποίο στεγάζονται αίθουσα αναμονής, αίθουσες διαμονής φιλοξενούμενων ζώων, αίθουσα εξέτασης, αίθουσα απομόνωσης και επεμβάσεων ασθενών ζώων και αποθήκη.

4. Εγκατάσταση νέων ποτίστρων και ταΐστρων.

5. Επιστρώσεις δαπέδων των οικίσκων με κεραμικά πλακίδια.

6. Χρωματισμοί στο υφιστάμενο κτίριο.

7. Συντήρηση υφιστάμενου ηλεκτροφωτισμού και εγκατάσταση νέου.

8. Αντικατάσταση του συρματοπλέγματος των υφιστάμενων ατομικών προαυλίων άσκησης κάθε ζώου και προσθήκη στους νέους οικίσκους.

9. Εγκατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης για την παροχέτευση του νέου κτιρίου.

10. Επέκταση, καθ΄ ύψος, της υφιστάμενης περίφραξης.

11. Κατασκευή ράμπας

12. Κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

Επιπλέον, το 2022 ο Δήμος εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Άργος», με χρηματοδότηση ύψους 71.800 ευρώ και το Δημοτικό Καταφύγιο θα ενισχυθεί με 1 αυτοκίνητο περισυλλογής, 1 Container μεταφοράς και αποθήκευσης ζωοτροφών, επιπλέον εξοπλισμό περισυλλογής, καθώς και με επιπλέον εξοπλισμό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, στείρωσης, εμβολιασμού και υγειονομικών ελεγχών.

Πρόγραμμα διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων

Σε εφαρμογή του Ν. 4830/2021, ο Δήμος Χαλκιδέων μεριμνά για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία υποβάλλονται σε υγειονομική εξέταση, στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση από τον Κτηνίατρο του Καταφυγίου και καταγράφονται. Παραμένουν στον χώρο μέχρι την αποθεραπεία τους και έπειτα προωθούνται για υιοθεσία, ενώ όσα για εύλογο χρονικό διάστημα δεν υιοθετούνται, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, εφόσον δεν είναι επιθετικά. Ο Δήμος φροντίζει για την τροφή τους στα σημεία επαναφοράς με ταΐστρες που έχουν τοποθετηθεί. Κατά το προηγούμενο έτος, ο Δήμος διαχειρίστηκε 491 αδέσποτα ζώα, πραγματοποιήθηκαν 375 στειρώσεις και υιοθετήθηκαν 94 ζώα.

Επιπλέον, έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Save a Greek Stray – SGS» για τη διενέργεια στειρώσεων και εμβολιασμών και διατηρεί συνεργασία με τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Χαλκίδας «ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ».

Επίσης, έχει συσταθεί 5μελής Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ορίζει τις απαραίτητες ενέργειες, τα μέτρα και τις δράσεις που απαιτούνται για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Δράσεις

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας πραγματοποιούν κύκλους ενημέρωσης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων. Μέσα από βιωματικό παιχνίδι, τα παιδιά γνωρίζουν για τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, τους τρόπους διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την περιβαλλοντική ηθική και καλλιεργούν τον σεβασμό σε κάθε μορφή ζώης και την κατανόηση στα συναισθήματά τους.

Η προστασία των ζώων απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Ζητούμε τη βοήθειά όλων, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των ζώων. Η υιοθεσία είναι ύψιστη πράξη αγάπης και προσφοράς.

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο ζώο από το Δημοτικό μας Καταφύγιο.

Τηλ. επικοινωνίας: 22210 25301 και 2221078995

Αξίζουν την αγάπη μας!

#dimoschalkideon#chalkida#ΠαγκόσμιαΗμέραΖώων#αδέσποτα

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin

ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ