Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τονίζει ότι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ηπείρου, η τρούφα ευδοκιμεί στον Δήμο μας και καλεί όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την σχετική ημερίδα “Η προσοδοφόρα καλλιέργεια της Τρούφας στο Νέο Δάσος“, την οποία διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εύβοιας Α.Ε. στους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας, στο πλαίσιο δράσεων προβολής και εμψύχωσης του τρέχοντος LEADER, CLLD-LEADER Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας 2014-2020.

Στο πάνελ των ομιλητών θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθώς και ειδικοί στην οικονομία, την καλλιέργεια, την συλλογή, τη χρήση της τρούφας, οι οποίοι θα αναλύσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη δημιουργία και την ανάπτυξη πιλοτικών καλλιεργειών τρούφας σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ιδιαιτέρως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, μέσα και από συνέργειες. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση σε εργαλεία συν εργατικότητας, που προσφέρονται από την κοινωνική οικονομία.

Οι ημερίδες θα διεξαχθούν:

  • Στη Λίμνη, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, και ώρα 17.30, στο κτήριο «Μελά»
  • Στην Ιστιαία, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, και ώρα 17.30, στο Μουσείο Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας.

Καλλιέργεια Τρούφας – Δυνατότητες – Οφέλη – Προοπτικές στην Βόρεια Εύβοια

Η καλλιέργεια της τρούφας απαιτεί σχετικά χαμηλές γεωργικές εισροές, ενώ ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές, μπορεί ταυτοχρόνως να προωθεί την αναδάσωση και την οικονομική ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Η φύτευση δέντρων για την καλλιέργεια της τρούφας, με χαμηλές απαιτήσεις νερού, ενισχύει το έδαφος με την επέκταση του ριζικού συστήματος και γενικότερα είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον. Στο μακρινό τέλος της παραγωγικής ζωής της τρούφας, διασφαλίζεται ένας επιπλέον πόρος ξυλείας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

Ο συνδυασμός των προσπαθειών αναδάσωσης, με παράλληλο στόχο και την παραγωγή τρούφας, εμφανίζεται ως μία δυνατότητα που μπορεί να προσθέσει μια ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή που εφ’ όσον πετύχει, θα έχει και μεγάλη διάρκεια στον χρόνο.

Τα οφέλη από την καλλιέργεια της τρούφας, η οποία έχει την αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα είδος υψηλής γαστρονομικής και οικονομικής αξίας, μπορούν να είναι πολλά και ποικίλα, με συνέπεια την δημιουργία υπόβαθρου που δύναται να επηρεάσει εντόνως θετικά όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin