Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη για δεκαετίες σχετικά με το αίτημα του Γιερεβάν για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι είναι αναγκαίο να «αδράξουμε την ευκαιρία» για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αρμενία, παράλληλα με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Γερεβάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Το Γερεβάν και το Μπακού ξεκίνησαν τον Οκτώβριο να συντάσσουν ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών και ο Ερντογάν είχε στη συνέχεια συνομιλίες με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν στην Τσεχία.

«Οι διαδικασίες εξομάλυνσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, είναι αλληλεξαρτώμενες», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν.

«Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ ΑλίγιεφΟι δύο πρόεδροι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια ενός νέου αεροδρομίου στο Ζαντζιλάν.

«Η ενότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο: είναι ένας παράγοντας σταθερότητας», δήλωσε ο Αλίγιεφ.

Η Τουρκία και η Αρμενίαπρώην σοβιετική δημοκρατία που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991– βρίσκονται σε διαμάχη για δεκαετίες σχετικά με το αίτημα του Γιερεβάν για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, χαρακτηρισμό που απορρίπτει εντόνως η Άγκυρα.

Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, μια τουρκόφωνη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης του 2020 για τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν επίσης εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη τη δεκαετία του 1990, επίσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πόλεμος εκείνος είχε πάνω από 30.000 νεκρούς.

Μετά από μια σειρά προσπαθειών διαμεσολάβησης από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου στη Γενεύη για να ξεκινήσουν τη σύνταξη ενός σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin