Με λαμπρότητα η τοπική εκκλησία της Δροσιάς Χαλκιδός  τίμησε τον θεράποντα ιατρό και ιαματικό εν αγίοις πάτερα  ημών Άγιο Λουκά Επίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας στο φερώνυμο ιερό ναό  του επι τη ευκαιρία της τελέσεως των εγκαινιών το οποίο βρίσκεται  στην περιοχή του Αγίου Μηνά Δροσιάς της εκκλησιαστικής διοικήσεως Ιεράς  Μητροπόλεως Θηβών  Λεβαδείας και Αυλίδος και ενοριακό παρεκκλήσι του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς.

Με την ευκαρία των  εγκαινίων του ιερού ναού   το εσπέρας της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου πραγματοιήθηκε η υποδοχή των ιερών λειψάνων τα οποία εκόμισε με την σεπτή εντολή  και ευλογία του  Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου ο υπεύθυνος της τελετής  των εγκαινίων Πανοσ Αρχιμ Νεκτάριος Αυγέρος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης – Αγίων Αναργύρων του χωρίου Αγίου Γεωργίου Λεβαδείας και εφημέριος του πάνσεπτου και ιστορικού  θεμητορικού ιερού ναού Παναγίας Σκριπούς Ορχομενού  επίσης συμμετείχαν  οι ιερείς εκ των δύο ενοριών Αγίου Γεώργιου και Μεταμορφώσεως Δροσιάς και άλλων ωμόρων ενοριών και του συ προσευχομένου του Πρωτοπρ Δημητρίου Πιλάτη του  αφυπηρετήσαντος την ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς και μερμνήσαντος για την ανέγερση του ιερού ναού με την ευλάβεια μέριμνα και αγάπη την ιδαίτερη προς τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό   αλλά την συμβολική και με την αγωνιστική διάθεση του έγινε πραγματικότητα η αποπεράτωση του ιερού ναού.

Εν συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων στον οποίο προεξήρχε  και κήρυξε τον θείο λόγο ο π. Νεκτάριος ο οποίος και αναφέρθηκε στην σημασία της  ιερότητα των ιερών εγκαινίων  στην θεραπεία  της ψυχής του ανθρώπου και τον εγκαινιάσμο δηλαδή την αγιότητα και την θέωση του ανθρώπου που επιτελείται μέσα από την συμμετοχή του δια των ιερών μυστηρίων.

Την επομένη ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος η Χοροστασία εν συνεχεία η ακολούθια των εγκαινίων του ιερού ναού και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργια προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου πλαισιούμενος εκ των ιερέων και του Διακόνου  με συμπροσευχόμενο τον Πρωτοπρ Δημητρίο Πιλάτη.

Κατα την διάρκεια της τελέσεως των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος με σύντομη  ομιλία ανέλυσε  τα τελούμενα  των εγκαινίων ενός ναού και ευχαρίστησε και όλους όσους εκοπίασαν και προσέφεραν τα μέγιστα εμφανώς και αφανώς, ιδιαιτέρως συνεχάρει και ευχαρίστησε τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Πιλάτη για την κοπιαστική μεριμνα του για την ανέγερση του ιερού ναού και την καρποφόρο και ποιμαντική μέριμνα του  στην ενορία της Δροσιάς αλλά και τους ιερείς της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς.

Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο π. Δημήτριος Φατούρος εφημέριος του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς με τον συνεφημέριο π. Νικόλαο Ξυνογαλά ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την ποιμαντικη και λειτουργική παρουσία του καθώς επίσης τον π. Δημήτριο Πιλάτη για την ακούραστη μέριμνα του τόσο στην ενορία αλλά και στην μέριμνα του για την ανέγερση του ιερού ναού.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Αστυνομικός Διευθυντής  Ευβοίας Ταξιάρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο τέως Βουλευτής και ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Άγγελος Πνευματικός, ο συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας κ. Σταύρος Μακαρίου, ο Πρόεδρος Κοινότητος Δροσιάς κ. Νικόλαος Αφένδρας καθώς επίσης και οι συμμετέχοντες πιστοί από την Δροσιά την Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή που τίμησαν με την παρουσία τους στην ακολουθία των εγκαινίων του ιερού ναού και να λάβουν την χάρη του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Τούς ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δροσιάς κ.  Αλέξανδρος Συμιάκακης με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin

ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ