Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης, κοινωνικής, ψυχολογικής, εργασιακής, νομικής στήριξης και φιλοξενία σε κάποιον ξενώνα γυναικών θυμάτων βίας.

Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, εμπορία και διακίνηση (ᴛʀᴀꜰꜰɪᴄᴋɪɴɢ) και σε γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις (άνεργες, ΑΜΕΑ, μετανάστριες κ.α.)

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κάθε πράξη που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης πρέπει να αναφέρεται και να καταγγέλεται. Καμία δεν είναι μόνη και αρμόδιοι φορείς παρουσιάζονται έτοιμοι να στηρίξουν.

Οι γυναίκες λένε ΟΧΙ αλλά ο θύτης δεν δίνει σημασία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές το θύμα είτε να παραιτείται, είτε να υποφέρει σιωπηλά. Πολλοί, δυστυχώς, είναι εκείνοι που πιστεύουν πως για να παρενοχληθεί μία γυναίκα προκάλεσε με τη συμπεριφορά της ή η άρνησή της δεν ήταν ξεκάθαρη προς τον θύτη. Υπάρχει όμως και μία μερίδα ανθρώπων που αγνοούν, δεν ενδιαφέρονται για τις επιθυμίες του άλλου. Παίρνουν ένα είδος δύναμης μέσω της εξουσίας που μπορεί να έχουν.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΥΤΗ

Στην αρχή παρουσιάζεται ως ένα ευγενικό, πρόθυμο άτομο με ενδιαφέρον προς το θύμα και έτοιμο να βοηθήσει σε κάθε εργασιακό βήμα. Στη συνέχεια όμως αλλάζει σταδιακά κάτι που δεν είναι πάντα αντιληπτό. Σχόλια τύπου “όμορφη” ή πλησίασμα για αγκαλιά κάνουν την εμφάνιση τους.Το θύμα σε αυτό το στάδιο αισθάνεται ότι ελέγχει την κατάσταση καθώς ο θύτης μπορεί λ.χ. να χρησιμοποιήσει το χιούμορ και η συμπεριφορά του αφορά καθαρά κάποιο είδους πειράγματος προς την εργαζόμενη. Η βία όμως ξεκινάει όταν εκείνος εντελώς απροκάλυπτα πλέον δείχνει σεξουαλική προσέγγιση. Οι χειρονομίες γίνονται πιο έντονες με αγκαλιές, χάδια ή και απόπειρα να φιλήσει την εργαζόμενη παρά την θέληση της. Το θύμα αισθάνεται ξαφνικά ανήμπορο και φοβάται πως αν αντιδράσει θα απολυθεί. Επιδιώκει αρχικώς να κρατάει απόσταση και αποφέυγει τον θύτη. Εδώ είναι που κάνει την εμφάνιση της η αμφιβολία. “Μήπως ήταν τελικά μία παρεξήγηση;” Ώσπου έρχεται η συνειδητοποίηση ότι ο άνθρωπος που ήταν φιλικός και με ευγένεια, στην πραγματικότητα είχε άλλο σκοπό. Όσο ο κακοποιητής επιμένει και το άτομο δεν υποκύπτει τότε ξεκινάει η πραγματική τρομοκρατία. Γίνεται επιθετικός, με προσβολές και υποτίμηση, ασκεί πίεση και εκβιάζει το θύμα να πραγματοποιήσει ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με την ηθική του. Η εργασία η οποία ορίζει το βιοποριστικό κομμάτι του ανθρώπου έχει γίνει απειλητική και ψυχικά εξαντλητική. Ο φόβος εγκαθίσταται μόνιμα.

Σπάσε την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής.

Ζήτησε βοήθεια. Δεν είσαι μόνη!

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin