Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας έφυγε η εντολή πληρωμής 32 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δημοσιονομική πειθαρχία και σε υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2021, με τα χρήματα να αναμένεται ότι θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου.

Η πληρωμή αφορά σε 26,75 εκατ. ευρώ δημοσιονομικής πειθαρχίας και 5,25 εκατ. ευρώ σε υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων, όπως προέκυψαν έπειτα από διορθώσεις.
Σε αυτές τις πληρωμές περιλαμβάνονται 185 νέοι δικαιούχοι Εθνικού Αποθέματος 2021 ενώ  καταβλήθηκαν ενισχύσεις επίσης σε 91  δικαιούχους ΕΑ 2021 από τους 2.021 που είχαν δεσμευθεί λόγω ευρημάτων στις πληρωμές της του περασμένου Ιουνίου. Για τους υπόλοιπους, που παραμένουν δεσμευμένοι, λόγω ότι προέκυψαν προβλήματα με την απόδειξη της νόμιμης κατοχής των εκτάσεων που δήλωσαν, η πληρωμή τους θα ολοκληρωθεί με την προσκόμιση  στον ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρών νομικών εγγράφων απόδειξης της νόμιμης κατοχής που θα αναιρούν τα ευρήματα. 

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, που τοποθετεί την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ 2022, για την προσεχή Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.  

Η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την πληρωμή της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου αναφέρει:

«Καταβολή υπολοίπου 32 εκατ. ευρώ του 2021, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

Ολοκληρώθηκε στις  14.10.2022  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπολογισμός πληρωμής:

VelisariouText
Banos
Fafoutis
Dourmas
Georgiou
Gikas
Kiousis
Kotis
Kousoula
Labrou
Lathouras
Levedi
Markou
Megaritis
Mexi
Mirotsos
NKiousis
Rigos
Stamou
Thalassinou
Thomas
Zervas
Sakelaraki
Tsaklari
Tsokani
Vathi
Zervas
Agelou
Aidini
Baka
Betas
Damianos
Dariveri
Giamarelos
Gianakaras
Kabouri
Karvounis
Katsos
Kodou
Makarona
Mastradona
Nikolaou
Rogas
Epimenoume
Falidas
Gerokostantis
Koukouzas
Lamprou
Pnevmatikos
Triadafilou
Afrati
Mekra
Paleologou
Spirou
Tsamaris
Zarganis
Agelopoulou
Amerikanou
Batsa
Charmadas
Gournis
Lagos
Lamprou
Marinaki
Papoutsi
Petraki
Retsas
Sispirosi
Stoupi
Thalassinos
Thalassinou
Thomas
Zacharias
previous arrow
next arrow
  • της Βασικής Ενίσχυσης και των υπολοίπων καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων  καθώς και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021 συνολικού ποσού 5,25 εκ ευρώ. Οι πληρωμές αυτές αφορούσαν κυρίως διοικητικές πράξεις που έγιναν αποδεκτές και διορθώσεις σφαλμάτων.
  • της επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας του έτους 2021 ύψους 26,75 (έναντι 16,3 εκ € 2020). 

Οι ενισχύσεις θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.  Σε αυτές τις πληρωμές περιλαμβάνονται 185 νέοι δικαιούχοι Εθνικού Αποθέματος 2021 ενώ  καταβλήθηκαν ενισχύσεις επίσης σε 91  δικαιούχους ΕΑ 2021 από τους 2.021 που είχαν δεσμευθεί λόγω ευρημάτων στις πληρωμές της 30.6.2021. Για τους υπόλοιπους, που παραμένουν δεσμευμένοι, λόγω ότι προέκυψαν προβλήματα με την απόδειξη της νόμιμης κατοχής των εκτάσεων που δήλωσαν, η πληρωμή τους θα ολοκληρωθεί με την προσκόμιση  στον ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρών νομικών εγγράφων απόδειξης της νόμιμης κατοχής που θα αναιρούν τα ευρήματα. 

Με τις πληρωμές αυτές των 32 εκ ευρώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνει τις πληρωμές για τις αιτήσεις 2021, έχοντας καταβάλλει συνολικά το ποσό των περίπου 2 δισ. Ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:

  • έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet) ή,
  • να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση των πληρωμών του έτους 2021, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει βάσει τυχαίου δείγματος και άλλων  κριτηρίων καθώς και  ευρημάτων στην αξιολόγηση αριθμού ΚΥΔ, για την τήρηση των υποχρεώσεων τους, βάση των  υπογεγραμμένων  ΣΔΕΠΥΑΠ  για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα συμμόρφωσης».
Πηγή: Agrotesnews

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow