Με λαμπρότητα και τις δέουσες  τιμές  η ενορία του ιερού ναού Αγιών Κωνσταντίνου και Ελένης  Κάραβου – Αλιβερίου εν όψει της επετείου της αλώσεως της μικρασιατικής καταστροφής  πραγματοποίησε φέτος τις  θρησκευτικές  εκδηλώσεις στα πλαίσια της  συμπληρώσεως των  εκατό ετών από την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας οι οποίες έλαβαν χώρα μέσα σε πανηγυρικό  κλίμα  το εσπέρας της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου  στον λιμένα του Κάραβου με την υποδοχή δια της θαλάσσης της εφεστίου και ιεράς εικόνος του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού με την αναπαράσταση  της  ανάμνησης του  γεγονότος 1922 απο το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας η οποία ιερά εικόνα  αποτελεί την πνευματική  ευλογία και στήριξη για τους πιστούς της ενορίας του Κάραβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου.

Την εορτή ελάμπρυνε και συνεόρτασε  και  η άφιξη και της τιμίας κάρας του Αγίου Παρθενίου Επισκ όπου Λαμψάκου   την οποία εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλης Ψαχνών Πανοσ Αρχιμ Ιάκωβος Μπαλωμένος  και την   υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου  κ. Σεραφείμ  απο τον  Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Τσιμόγιαννη Ιεροκήρυκα  της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου  και εφημέριου  ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου.

Εν συνεχεία ακολουθησε η  λιτανευτική πομπή με την αρθρόα  συμμετοχή κλήρου και λαού  και των αρχών στο λιμάνι του Κάραβου όπου έλαβε χώρα η υποδοχή η δια της θαλάσης καταπλεύσεως  της ιεράς εικόνος του Αγίου Κυριακού  με αλιευτικό σκάφος όπου και  κατέπλευσε εντός του λιμένος  την οποία πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσ Αρχιμ Νικόδημος Πόγκας με τον Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου. 

Με τον κατάπλου  του αλιευτικου σκάφους στο λιμάνι και άφιξη της ιεράς εικό ος  ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  κ. Σεραφείμ ετέλεσε την  επιμνημόσυνο δέηση  και ρίψη στεφάνου  υπέρ αναπαύσεως πάντων  των εν τη αλλώση της Μικράς Ασίας  κεκοιμημένων αδελφών εξαιρέτως δε  και της ευσεβούς ενορίτισας  εκ Μικράς Ασίας κ. Γιασεμής Αράπη  η οποία εδώρησε  την εφέστιο και ιερά εικόνα του Αγίου Κυριακού εις στον ιερό ναό του Κάραβου 

Μετά το πέρας της πανδήμου υποδοχής της ιεράς εικόνος η λιτανευτική πομπή μετα της ιεράς εικόνος του Αγίου την οποία πλαισίωσαν αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Κάραβου  μετέβη  εις στο ιερό παρεκλήσι  του Αγίου Κυριακού πλησίον του ενοριακού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου τελέσθηκε ο υπαίθριος Αρχιερατικός Εσπερινός χοραστούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλασιούμενος απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο και την χορεία πολλών ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας την γειτονική Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και την Ιερά Μητρόπολη Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος και των Διακόνων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Σεραφείμ ο οποίος και αναφέρθηκε στην σημερινή πανηγυρική λατρευτική σύναξη η οποία με αφορμή της επετείου  της μικρασιατικής καταστροφής σηματοδοτεί και την ιερά μνήημη του εορτάζοντος Αγίου Κυριακού του Αναχωρητού του οποίου η ιερά εικόνα εκομίσθει με την ευγενή  δωρεά της  εκ της Μικράς Ασίας από την  μακαριστή και  ευσεβή  ενορίτισα  κ. Γιασεμής Αράπη  εις τον ιερό ναό του Κάραβου.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε  με θεολογικά στοιχεια στην χάρη και την δωρεά που παρέχουν τα ιερά λείψανα και οι ιερές εικόνες  με  την χάρη του Αγίου Πνεύματος 

Τέλος κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μνήμη του Αγίου Παρθενίου κσι στην θεραπευτική ιδιότητα του στην θεραπεία του καρκίνου και στην μνήμη του Αγίου  Κυριακού και ιδιαιτέρως στην ασκητική βιωτή στο ασκητικό φρόνημα  στην εγκράτεια και νηστεία τα οποία ετήρησε ο Άγιος Κυριακός.

Την δε κυριώνυμο ημέρα στο ιερό παρεκλήσι του Αγίου Κυριακού τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με συλλειτουργούς τους Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα Πρωτοσύγκελλο Νικόδημο Τσιμόγιαννη Ιερόκηρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεκταριο Καπενή  Πρόδρομο Γκέγκε τον Πρεσβύτερο Γεώργιο Χαρίση εφήμεριο της ενορίας και τους Διακόνους.

Πρίν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ χειροθέτησε τον εφημέριο του ιερού ναού π. Γεώργιο Χαρίση με το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου  τον οποίο και συνεχάρει για το ποιμαντικό έργο του και για  την ακούραστη μέριμνα  του στην ενορία του Κάραβου.

Επίσης την εορτή τίμησαν πολλοί πιστοί απο την ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου καθώς και οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κάραβου.

Τους ύμνους της  πανηγυρικής εορτής απέδωσαν ο  Πρωτοπρ Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος Αετού επαρχίας Καρύστου και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της  Ιεράς Μητροπόλεως με έδρα την Κάρυστο ο Πρωτοπρ Γεώργιος Γιαννούλης εφημέριος Αγίου Λουκά Αλιβερίου ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης με την συμμετοχη και  άλλων ιεροψαλτών 

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Βογιατζής εφημέριος Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin