Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού εντάχθηκε το έργο: «Αποκατάσταση της Οθωμανικής Οικίας της Οδού Παίδων στη Χαλκίδα» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2014 – 2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων»

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 998.000€ και καλύπτει στο σύνολό του τον προϋπολογισμό του έργου, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χαλκιδέων με τίτλο: «Χαλκίδα, Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Βιώσιμη και έξυπνη πόλη».

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (ισόγειο, μεσοπάτωμα και όροφο). Στον όροφο αναπτύσσεται η κατοικία, η οποία ακολουθεί τα συνήθη πρότυπα της κατοικίας, που συναντάται σε όλα τα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία κατά την Οθωμανική περίοδο.

Με αφορμή την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης συναντήθηκαν στο μνημείο, το πρωί της Δευτέρας 05 Σεπτεμβρίου 2022, με τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και με την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Εύβοιας Δρα Αγγελική Σίμωσι, προκειμένου να συνεργαστούν για την ταχύτερη υλοποίηση του έργου.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας με δύο υποέργα, ως εξής:

 • «ΥΠΟΕΡΓΟ 1», το οποίο περιλαμβάνει:
 • Εργασίες πεδίου (εκσκαφές θεμελίων και τάφρων). 
 • Εργασίες για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου και συγκεκριμένα:
 • Προμήθεια λίθων, οπτοπλίνθων, οικοδομικών υλικών, θερμομονωτικών πλακών και μεμβράνης, μεταλλικών συνδέσμων, κεραμιδιών , πλακών μαρμάρου και λιθοπλακών, νέας διαμορφωμένης ξυλείας, χρωμάτων, ειδών υγιεινής κλπ. 
 • Εφαρμογή ενεμάτων ενίσχυσης θεμελίων – τοιχοποιίας. 
 • Κατασκευή και τοποθέτηση μαρμάρινου κίονα.
 • Κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων. 
 • Κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικού δαπέδου. 
 • Εγκατάσταση κλιματισμού ισχυρών-ασθενών ηλεκτρικών ρευμάτων και ενεργητικής πυροπροστασίας. 
 • Υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση. 
 • Προμήθεια και τοποθέτηση δύο αναβατορίων ΑμεΑ. 
 • Εργασίες έρευνας, τεκμηρίωσης, πληροφόρησης (τεκμηρίωση του μνημείου, πινακίδες σήμανσης, εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου και εντύπου, διενέργεια ημερίδας κλπ).
 • «ΥΠΟΕΡΓΟ 2», το οποίο περιλαμβάνει την εκτέλεση άμεσων σωστικών μέτρων, στερέωση κονιαμάτων και αρμολογημάτων, διατήρηση και ενίσχυση όλων των ξύλινων στοιχείων του μνημείου, συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου σε ξύλινες επιφάνειες, του κεραμοπλαστικού διακόσμου, των λίθινων στοιχείων κλπ.

«Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 998.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας και η αποκατάσταση της Οθωμανικής Οικίας της οδού Παίδων στη Χαλκίδα μπαίνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: 

«Το έργο περιλαμβάνεται στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χαλκιδέων και θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Προσδοκούμε όλοι πλέον την ημέρα εκείνη, που θα καταστεί επισκέψιμη η Οικία Παίδων και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, μαζί με την Οικία Βαΐλου και τον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, την αναστήλωση του οποίου επίσης χρηματοδοτούμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα τόνισε: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, καθώς υπεγράφη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η έγκριση της χρηματοδότησης για την ανακατασκευή της Οικίας της οδού Παίδων. Ένα ιστορικό, εμβληματικό κτίριο στη συνοικία του Κάστρου της Χαλκίδας. Ένα έργο που θα ενώσει ένα παζλ σημαντικών έργων στην ιστορική αυτή περιοχή.

Στον Δήμο Χαλκιδέων είχαμε υποβάλλει πλήρη φάκελο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης κι έτσι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που θα χρηματοδοτήσει το έργο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Εύβοιας που θα το υλοποιήσει, δίνουμε μαζί το έναυσμα για τη μεγάλη και ουσιαστική αυτή παρέμβαση».

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin