Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, εντάχθηκε το έργο: «Ανάπλαση οδού Πολυνείκους προ αρχαιολογικών χώρων Ηλέκτρων Πυλών & Ιερού Ηρακλέους του Δήμου Θηβαίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς».

Το έργο προβλέπεται από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη της ενιαίας “Διαδημοτικής Αστικής Λειτουργικής Περιοχής” των αστικών κέντρων των Δήμων Λεβαδέων, Θηβαίων και Αλιάρτου-Θεσπιέων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 504.409,31 ευρώ και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη είναι 460.000 ευρώ.

Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί με τα ακόλουθα υποέργα:

  • «Ανάπλαση οδού Πολυνείκους προ αρχαιολογικών χώρων Ηλέκτρων Πυλών & Ιερού Ηρακλέους του Δήμου Θηβαίων» και αφορά στην ανάπλαση της οδού Πολυνείκους μήκους 140 μ. και εμβαδού 1.125 τμ. που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Καδμείας από την συμβολή των οδών Παναγιώτη Δράκου και Αμφίωνος έως την οδό Ετεοκλέους.

Σε αυτό το μήκος βρίσκονται ανασκαμμένοι αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης σημασίας για την αρχαία πόλη και συγκεκριμένα, οι Ηλέκτρες Πύλες σε δυο οικόπεδα εκατέρωθεν της οδού στο βόρειο τμήμα της και το Ιερό Ηρακλέους στο νότιο τμήμα. Στόχος της παρέμβασης είναι η ανάδειξη της αισθητικής ταυτότητας του αστικού χώρου, που συνάπτεται με τις αρχαιότητες, με εφαρμογή μια νέας αρχιτεκτονικής σε πλαίσιο κατασκευασιμότητας και οικονομίας.

VelisariouText
Banos
Fafoutis
Dourmas
Georgiou
Gikas
Kiousis
Kotis
Kousoula
Labrou
Lathouras
Levedi
Markou
Megaritis
Mexi
Mirotsos
NKiousis
Rigos
Stamou
Thalassinou
Thomas
Zervas
Sakelaraki
Tsaklari
Tsokani
Vathi
Zervas
Agelou
Aidini
Baka
Betas
Damianos
Dariveri
Giamarelos
Gianakaras
Kabouri
Karvounis
Katsos
Kodou
Makarona
Mastradona
Nikolaou
Rogas
Epimenoume
Falidas
Gerokostantis
Koukouzas
Lamprou
Pnevmatikos
Triadafilou
Afrati
Mekra
Paleologou
Spirou
Tsamaris
Zarganis
previous arrow
next arrow

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι κεντρικοί κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι θα αναδιαμορφωθούν λειτουργικά και αισθητικά, με κύρια εργαλεία την αναδιάρθρωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, τις ποικίλες δαπεδοστρώσεις, τις φυτεύσεις, τον αστικό εξοπλισμό, το φωτισμό κλπ.

  • «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες για το έργο Ανάπλαση οδού Πολυνείκους προ αρχαιολογικών χώρων Ηλέκτρων Πυλών & Ιερού Ηρακλέους του Δήμου Θηβαίων», σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΦΑ Βοιωτίας.
  • «Υπογειοποίηση δικτύου ΧΤ ΔΕΔΔΗΕ σε τμήμα της οδού Πολυνείκους» και αφορά σε υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Θα καταργηθούν όλα τα εναέρια δίκτυα στο χώρο της ανάπλασης με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

«Παρεμβαίνουμε στην ιστορική πόλη των Θηβών, σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και με βάση το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη της ενιαίας “Διαδημοτικής Αστικής Λειτουργικής Περιοχής” των αστικών κέντρων των Δήμων Λεβαδέων, Θηβαίων και Αλιάρτου-Θεσπιέων.

Εντάσσουμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2014-2020 το έργο ανάπλασης της οδού Πολυνείκους της Θήβας και εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση ύψους 460.000 ευρώ για την υλοποίησή του. Στόχος μας είναι η  ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin